15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

Door: richard-veenstra | 02 januari 2017 11:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Ben je altijd de weg kwijt in Verkenner of heb je last van dubbele bestanden op je harde schijf? Met deze vijftien tools kun je veel handiger met je bestanden op je harde schijf omgaan. Zo wordt bestandsbeheer een fluitje van een cent.

1 Clover

Elk ander besturingssysteem heeft de optie om meerdere tabbladen weer te geven in de verkenner, maar in Windows moet je op zoek naar apart gereedschap. Clover biedt je tabbladen zoals je die kent van Google Chrome. De installatie is gedeeltelijk in het Chinees, maar als je op de grote ovale knop in het midden klikt, wordt de extensie voor Windows Verkenner geïnstalleerd. Als je nu de verkenner opent, zie je bovenin een tabblad en een plusje. Klik erop om een nieuw tabblad te openen. Lees ook: 5 manieren om gratis grote bestanden te versturen.

Clover zorgt voor tabbladen in Windows Verkenner.

2 DropIt

DropIt is gereedschap waarmee je dezelfde acties kunt uitvoeren op verschillende bestanden. Een blauw vierkantje met een pijl wordt op je bureaublad weergegeven en hier kun je bestanden naar toe slepen. Om te configureren wat DropIt precies met de bestanden moet doen, klik je met je rechtermuisknop op één van de profielen of maak je zelf een nieuw profiel door op Associaties te klikken. Afhankelijk van je gekozen profiel verandert het uiterlijk van DropIt. Het programma kan je uren werk besparen doordat het veel zaken voor je automatiseert.

Met dit filter verplaats je alle jpg-bestanden naar een bepaalde map zodra je ze naar het vierkantje met de pijl sleept.

3 AdvancedRenamer

Als je weleens meerdere bestanden een andere naam wilt geven, dan is dit met de Windows Verkenner een langdurig proces. Met AdvancedRenamer gaat dit een stuk sneller. Naast karakters aan een bestaande bestandsnaam toevoegen, kun je ook bepaalde karakters verwijderen, letters en cijfers op een andere plek neerzetten of bepaalde karakters van de bestandsnaam afhalen. Vervolgens zie je in het rechtervak hoe de nieuwe bestandsnamen eruit gaan zien. Eventueel kies je een andere map om de bestanden op te slaan. Onderaan vind je nog extra eigenschappen van het geselecteerde bestand.

Kies wat je precies wilt doen met AdvancedRenamer.

4 Quick Access Popup

Quick Access Popup is een apart programma dat zich in de taakbalk van Windows nestelt. Klik erop en je hebt toegang tot vaak gebruikte mappen. In het rechtermuisknopmenu vind je nu bovendien een submenu van Quick Access Popup. Hoe dit menu eruitziet, wijzig je geheel naar eigen inzicht in de instellingen van het programma. Naast koppelingen naar mappen kun je ook programma´s, ftp-adressen en bestanden in deze lijst weergeven. Verschillende items zijn bovendien te groeperen en met één klik allemaal direct te openen.

5 FreeCommander XE

FreeCommander XE is de beste vervanger voor Windows Verkenner. Standaard heb je twee vensters per tabblad en elk paneel kan desgewenst de mappenstructuur aangeven. Je kunt MD5-checksums verifiëren en aanmaken en je kunt meerdere bestanden tegelijkertijd van naam veranderen. Mappen zijn te vergelijken en van elke map of elk bestand is veel informatie in te zien. Alle instellingen zijn bovendien te configureren en je kunt favorieten aanmaken om snel toegang tot veelgebruikte mappen en bestanden te krijgen.

FreeCommander XE is de beste vervanger voor Windows Verkenner.

1 Reactie(s) op: 15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 januari 2017 23:24 franshagen
  Clover lijkt een heel handige aanvulling van de Verkenner. Helaas slaat de optie "Nieuw tabblad" af en toe op hol en word je getrakteerd op een stortvloed van nieuwe tabbladen. Ik mis de optie "Ongedaan maken".
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.