15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

Door: richard-veenstra | 02 januari 2017 11:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

11 NomadNET

NomadNET is een ander goed alternatief voor de standaard Windows Verkenner. Je kunt twee mappen naast elkaar zien en tabbladen maak je eveneens gemakkelijk aan. Per tabblad stel je bovendien in of je de vensters horizontaal of verticaal wilt weergeven. Het rechtermuisknopmenu heeft bovendien meer opties dan het menu in Windows Verkenner. Je kunt filters op bestanden toepassen en de mapopties gemakkelijk wijzigen door bovenin op Beeld / Map aanpassen te klikken. NomadNET is supersnel in het vinden van bestanden.

In NomadNET kun je twee vensters per tabblad openen.

12 WinMerge

Als je bestanden of mappen wilt vergelijken met elkaar, bijvoorbeeld omdat je per ongeluk een bestand hebt verwijderd en je het met je reservekopie wilt vergelijken, installeer dan WinMerge. Het is handig om tijdens de installatie het vinkje voor Activeer integratie in contextmenu van Verkenner te laten staan. Klik in het programma op Bestand / Openen en kies een bestand of map voor zowel het linker- als het rechtervenster. Verschillen tussen beide vensters worden aangegeven met gele streepjes. WinMerge levert je enorm veel opties om bestanden samen te voegen of delen naar het linker- of rechtervenster te verplaatsen.

Met WinMerge kun je precies zien of twee bestanden dezelfde structuur hebben.

13 Folder Size

Folder Size is handig gereedschap, het geeft namelijk aan hoe groot een map of bestand is. Onderin zie je bovendien hoeveel ruimte op elke schijf nog vrij is. Om te beginnen, moet je je schijf scannen door op de groene afspeelknop te klikken. Na een paar minuten zie je allerlei gegevens over de bestanden op je schijf en kun je snel inzien welk bestand het meeste ruimte inneemt en hoeveel procent aan documenten, afbeeldingen of systeembestanden er op een bepaalde schijf staan.

Folder Size geeft je inzicht in welke bestanden en mappen het meeste ruimte op je schijf innemen.

14 Direct Folders

Direct Folders is een programma waarmee je meteen toegang hebt tot mappen die ergens diep op je harde schijf zijn verstopt. Als eerste dien je het programma te configureren en je favoriete mappen en bestanden aan het programma toe te voegen. Je krijgt toegang tot Direct Folders via de middelste muisknop of via de taakbalk onderin Windows. Bovendien kun je met het programma een standaardgrootte instellen voor vensters die programma´s openen voor het openen en sluiten van documenten. Er is ook een pro-versie beschikbaar met meer functies.

Geef aan welke mappen en documenten je aan Direct Folders wilt toevoegen.

15 HFSExplorer

Werk je weleens met bestanden die op een (oudere) Mac zijn gemaakt? Installeer dan HFSExplorer. Met dit programma kun je schijven en usb-sticks lezen die als HFS-bestandssysteem zijn geformatteerd. HFSExplorer kan zelfs bepaalde dmg- en sparsebundle-schijfkopieën lezen. Om het programma te kunnen gebruiken, installeer je java vanaf www.java.com/nl/download. Als je een dmg-bestand wilt openen, heb je de keuze uit twee opties. In de meeste gevallen kies je hier voor Disk Image (Apple_HFS).

HFSExplorer leest Mac-geformatteerde schijven en kan zelfs de inhoud van sommige dmg-bestanden weergeven.

1 Reactie(s) op: 15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 januari 2017 23:24 franshagen
  Clover lijkt een heel handige aanvulling van de Verkenner. Helaas slaat de optie "Nieuw tabblad" af en toe op hol en word je getrakteerd op een stortvloed van nieuwe tabbladen. Ik mis de optie "Ongedaan maken".
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.