27 tips om Windows 10 op te schonen

Door: robbin-ooijevaar | 22 maart 2016 07:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Iedereen herkent het probleem: na een tijdje wordt je computer steeds langzamer, loopt je schijfruimte vol en word je op internet achtervolgd door dezelfde advertenties. Tijd voor een schone start! We bespreken de beste tips om je Windows 10-systeem in topconditie te krijgen en daarna ook te houden.

Browser en mail

Tip 01: Browser opschonen

Zodra je je browser start, weten veel websites al wie je bent. Ook laat je tijdens het surfen overal en nergens sporen achter. Hierdoor word je bijvoorbeeld na een avondje zoeken naar nieuwe schoenen of je ideale barbecue nog wekenlang bestookt met terugkerende advertenties. Met de eenvoudige toetscombinatie Ctrl+Shift+Del voer je een grondige schoonmaakactie uit in je browser. Je kunt zelf bepalen wat je wilt verwijderen, bijvoorbeeld opgeslagen wachtwoorden, cookies en andere privacygevoelige informatie. Afhankelijk van de browser kun je ook aangeven vanaf welk moment je de schoonmaakactie wilt toepassen, bijvoorbeeld het afgelopen uur, de afgelopen week of sinds het eerste gebruik. Lees ook: In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen in Windows 10.

De sneltoets werkt in Chrome, Firefox en Internet Explorer. In Edge (Windows 10) klik je rechtsboven in beeld op de drie stipjes en vervolgens Instellingen / Kies wat u wilt wissen. Safari-gebruikers gaan naar Bewerken / Safari opnieuw instellen.

Tip 01 Gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del om je browser snel te herstellen.

Tip 02: 18+

De vorige tip wordt vaak toegepast door mensen die 'per ongeluk' een tijdje zijn verdwaald op 18+-websites. Hierdoor toont de browser de dubieuze webadressen in zoekmachine of adresbalk. Als je van tevoren al weet dat je websites gaat bezoeken die je later weer uit je systeem wilt verwijderen, gebruik dan de privénavigatie van je browser. Hierbij ontvang je cookies en worden instellingen zoals je geschiedenis wel bewaard, maar uitsluitend zolang je de browser actief hebt. Sluit je de browser, dan worden alle sporen automatisch verwijderd. Je activeert de privénavigatie in de meeste browser via de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. In Chrome is de toetscombinatie Ctrl+Shift+N en in Safari ga je naar Bewerken / Privémodus.

Tip 03: Bladwijzers

Heb je een schat aan bladwijzers in je browser maar begint de chaos toe te slaan? Dan wordt het tijd voor een schoonmaakbeurt. Websites die niet meer bestaan of dubbel zijn opgeslagen, vervuilen je collectie bladwijzers. Met de uitbreiding Bookmarks Checker (Firefox) of Bookmark Checker (Chrome) kun je je collectie laten opschonen. Voordat je een hulpprogrammaatje geautomatiseerd je bladwijzers laat opschonen, is het altijd verstandig om een back-up te maken van je bladwijzers. Hoe dit in zijn werk gaat voor de meest populaire browsers lees je hier.

Tip 03 Laat je bladwijzers onderzoeken en opschonen door Bookmark(s) Checker.

Tip 04: Bijlagen Outlook.com

De webmaildiensten Google's Gmail en Microsofts Outlook.com bieden zeeën aan opslagruimte, maar ook hier kunnen grote bijlagen vroeg of laat te veel ruimte in beslag nemen. In Outlook.com kun je snel de mailtjes met de grootste bijlage bekijken. Vervolgens kun je de berichten handmatig selecteren en verwijderen. Meld je aan bij de webmaildienst, klik op Schikken op en kies Grootte. De kleinste mailtjes verschijnen nu bovenaan. Kies nogmaals Schikken op / Grootte en de grootste mails staan bovenaan. Je herstelt de standaard volgorde met Schikken op / Datum.

Reservekopie

Voordat je begint te experimenteren met schoonmaakprogramma's en het optimaliseren van Windows, is het altijd aan te raden om een complete back-up te maken van je computer. Afhankelijk van je Windows-versie is er een andere procedure hiervoor, maar je kunt ook aan de slag met EaseUS Todo Backup Free. Hiermee maak je snel een goede back-up van alles op je computer naar een externe harde schijf.

Todo Backup Free kan je computer back-uppen naar een externe harde schijf.

Tip 05: Gmail bijlagen

Als je grote bijlagen wilt zien in Gmail heb je een speciale zoekopdracht nodig. Deze kun je direct intypen in het zoekveld. Met de opdracht size:20m older_than:5y toont Gmail alle berichten van minimaal 20 MB en ouder dan vijf jaar. Markeer de berichten waarvan je vindt dat ze te veel ruimte in beslag nemen en verwijder ze uit je Gmail-box.

7 Reactie(s) op: 27 tips om Windows 10 op te schonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 maart 2016 09:51 Anoniem
  Jammer dat er niet bij staat waar je deze progamma's kunt downloaden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 16:39 Anoniem
  Todo Backup Free kan je computer back-uppen naar een externe harde schijf. dit kan met het standaard backupprogamma van windows ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 08:39 Anoniem
  Tip 28: Verwijder Windows 10 van je PC. Daar knapt niet alleen je PC van op maar ook jij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 11:15 Anoniem
  Regedit bug in Windows 10 nog steeds aanwezig. Idd Windows 10
  verwijderen is goede keus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 11:55 Anoniem
  Voor het "veilig" opruimen/schoonmaken heb ik een geweldig, gratis, programma gevonden Privazer! Even googelen dan vindt je het beslist.
  Een licentie is niet nodig maar een vrijwillige bijdrage is het wel waard. Je krijgt dan ook nog eens een licentie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 18:53 Anoniem
  http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 15:05 Anoniem
  Ik zal er eens mee aan de gang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.