27 tips om Windows 10 op te schonen

Door: robbin-ooijevaar | 22 maart 2016 07:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 16: SSD-capaciteit

Deze tip werkt ook op harde schijven, maar heeft veel meer nut voor als je een SSD hebt. Met de beperkte opslagcapaciteit van een SSD is elke vrije gigabyte er één! Het is belangrijk om te weten of je ergens grote overbodige bestanden bewaart. Een goed voorbeeld hiervan zijn voorbeeldbestanden van een videobewerkingsprogramma of honderden high-res foto's die door een wallpaper-programma worden bewaard. TreeSize Free analyseert je 'schijfruimte' en sorteert je mappen op opslagruimte. Vervolgens kun je door de inhoud van je mappen bladeren en zo de ruimtevreters identificeren. In tegenstelling tot CCleaner en Windows Schijfopruiming voert TreeSize Free geen schoonmaakacties uit. Gebruik de rechtermuisknop op een map en kies Openen om de betreffende map te bekijken in je verkenner. Let op: verwijder nooit bestanden of mappen waarvan je niet weet waarvoor het dient.

Tip 16 TreeSize Free analyseert je schijfruimte en laat zien waar de meeste ruimtevreters zich bevinden.

Tip 17: Cloud inzichtelijk

De meeste clouddiensten hebben een flinke beperking als het gaat om opslagcapaciteit, zeker als je een gratis versie gebruikt. Als je Dropbox bijvoorbeeld plotseling vol is, stopt de dienst met synchroniseren totdat de totale bestandsomvang weer binnen de limiet valt. Als je veel mappen hebt, is het lastig om ruimtevreters op te merken. Ook hier helpt TreeSize Free.

Zorg ervoor dat TreeSize Free niet actief is en start de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de clouddienst die je wilt onderzoeken en kies TreeSize Free. TreeSize Free wordt opnieuw gestart en toont de ruimteverdeling van je cloudopslag op je computer. Als je bijvoorbeeld graag werkt met documenten in Dropbox vanwege het uitstekende revisiebeheer, kun je overwegen om je filmpjes en foto's (die veel ruimte in beslag nemen) te verhuizen naar een gespecialiseerde clouddienst voor mediabestanden (bijvoorbeeld Flickr of Google Foto's).

Tip 18: Prullenbak

Als je niets te maken wilt hebben met schoonmaakgereedschap is het nog steeds handig om één Windows-onderdeel in de gaten te houden: de prullenbak. Door deze op je bureaublad te laten tonen, kun je hem eenvoudig in de gaten houden en af en toe te legen. Geen prullenbak op je bureaublad? In Windows 10 klik je met de rechtermuisknop op je bureaublad. Ga naar Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen / Thema's / Instellingen voor bureaubladpictogrammen en activeer je prullenbak. Gebruik de rechtermuisknop op je prullenbak om deze te legen of verander de standaardinstellingen via Eigenschappen. Hier kun je aangeven hoeveel ruimte de prullenbak in beslag mag nemen en of je een bevestiging wilt als je bestanden in de prullenbak gooit.

Programma's verwijderen

Tip 19: Software verwijderen

Er zijn meerdere redenen om programma's die je niet meer gebruikt te verwijderen. De voornaamste is uiteraard schijfruimte terugwinnen, maar laten we een potentiele opstartvertraging niet vergeten! Als een programma zichtzelf opstart met Windows, kost dit extra laadtijd. De standaard installatiebeheerder van Windows vind je via Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Loop de lijst kritisch door en verwijder alle programma's die je nooit gebruikt. Let op: verwijder geen programma's uit deze lijst waarvan je niet weet waarvoor het dient.

Tip 19 Gebruik je alle programma's die geïnstalleerd zijn op je computer?

Tip 20: Verwijderen 2.0

Als je meer dan twee programma's wilt verwijderen, is het al de moeite om Absolute Uninstaller te proberen. Absolute Uninstaller toont een overzicht van je programma's. Sorteer eventueel op 'programma-omvang' via de kolom Grootte of kies Installatiedatum om snel recente (of juist oude) installaties te bekijken. Klik op Batch verwijdering. Alle programma's krijgen nu een selectievakje. Selecteer de programma's die je wilt de-installeren. Klik op Verwijder aangevinkte programma's om de juiste procedure achter elkaar uit te voeren.

Tip 20 Vink alle programma's aan die je wilt verwijderen en laat Absolute Uninstaller dit klusje begeleiden.

7 Reactie(s) op: 27 tips om Windows 10 op te schonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 maart 2016 09:51 Anoniem
  Jammer dat er niet bij staat waar je deze progamma's kunt downloaden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 16:39 Anoniem
  Todo Backup Free kan je computer back-uppen naar een externe harde schijf. dit kan met het standaard backupprogamma van windows ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 08:39 Anoniem
  Tip 28: Verwijder Windows 10 van je PC. Daar knapt niet alleen je PC van op maar ook jij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 11:15 Anoniem
  Regedit bug in Windows 10 nog steeds aanwezig. Idd Windows 10
  verwijderen is goede keus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2016 11:55 Anoniem
  Voor het "veilig" opruimen/schoonmaken heb ik een geweldig, gratis, programma gevonden Privazer! Even googelen dan vindt je het beslist.
  Een licentie is niet nodig maar een vrijwillige bijdrage is het wel waard. Je krijgt dan ook nog eens een licentie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 18:53 Anoniem
  http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 15:05 Anoniem
  Ik zal er eens mee aan de gang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.