27 tips om Windows 10 op te schonen

© PXimport

27 tips om Windows 10 op te schonen

Geplaatst: 22 maart 2016 - 05:20

Aangepast: 14 december 2022 - 14:57

Robbin Ooijevaar

Iedereen herkent het probleem: na een tijdje wordt je computer steeds langzamer, loopt je schijfruimte vol en word je op internet achtervolgd door dezelfde advertenties. Tijd voor een schone start! We bespreken de beste tips om je Windows 10-systeem in topconditie te krijgen en daarna ook te houden.

Browser en mail

Tip 01: Browser opschonen

Zodra je je browser start, weten veel websites al wie je bent. Ook laat je tijdens het surfen overal en nergens sporen achter. Hierdoor word je bijvoorbeeld na een avondje zoeken naar nieuwe schoenen of je ideale barbecue nog wekenlang bestookt met terugkerende advertenties. Met de eenvoudige toetscombinatie Ctrl+Shift+Del voer je een grondige schoonmaakactie uit in je browser. Je kunt zelf bepalen wat je wilt verwijderen, bijvoorbeeld opgeslagen wachtwoorden, cookies en andere privacygevoelige informatie. Afhankelijk van de browser kun je ook aangeven vanaf welk moment je de schoonmaakactie wilt toepassen, bijvoorbeeld het afgelopen uur, de afgelopen week of sinds het eerste gebruik. Lees ook: In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen in Windows 10.

De sneltoets werkt in Chrome, Firefox en Internet Explorer. In Edge (Windows 10) klik je rechtsboven in beeld op de drie stipjes en vervolgens Instellingen / Kies wat u wilt wissen. Safari-gebruikers gaan naar Bewerken / Safari opnieuw instellen.

 

© PXimport

Tip 01 Gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del om je browser snel te herstellen.

Tip 02: 18+

De vorige tip wordt vaak toegepast door mensen die 'per ongeluk' een tijdje zijn verdwaald op 18+-websites. Hierdoor toont de browser de dubieuze webadressen in zoekmachine of adresbalk. Als je van tevoren al weet dat je websites gaat bezoeken die je later weer uit je systeem wilt verwijderen, gebruik dan de privénavigatie van je browser. Hierbij ontvang je cookies en worden instellingen zoals je geschiedenis wel bewaard, maar uitsluitend zolang je de browser actief hebt. Sluit je de browser, dan worden alle sporen automatisch verwijderd. Je activeert de privénavigatie in de meeste browser via de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. In Chrome is de toetscombinatie Ctrl+Shift+N en in Safari ga je naar Bewerken / Privémodus.

Tip 03: Bladwijzers

Heb je een schat aan bladwijzers in je browser maar begint de chaos toe te slaan? Dan wordt het tijd voor een schoonmaakbeurt. Websites die niet meer bestaan of dubbel zijn opgeslagen, vervuilen je collectie bladwijzers. Met de uitbreiding Bookmarks Checker (Firefox) of Bookmark Checker (Chrome) kun je je collectie laten opschonen. Voordat je een hulpprogrammaatje geautomatiseerd je bladwijzers laat opschonen, is het altijd verstandig om een back-up te maken van je bladwijzers. Hoe dit in zijn werk gaat voor de meest populaire browsers lees je hier.

 

© PXimport

Tip 03 Laat je bladwijzers onderzoeken en opschonen door Bookmark(s) Checker.

Tip 04: Bijlagen Outlook.com

De webmaildiensten Google's Gmail en Microsofts Outlook.com bieden zeeën aan opslagruimte, maar ook hier kunnen grote bijlagen vroeg of laat te veel ruimte in beslag nemen. In Outlook.com kun je snel de mailtjes met de grootste bijlage bekijken. Vervolgens kun je de berichten handmatig selecteren en verwijderen. Meld je aan bij de webmaildienst, klik op Schikken op en kies Grootte. De kleinste mailtjes verschijnen nu bovenaan. Kies nogmaals Schikken op / Grootte en de grootste mails staan bovenaan. Je herstelt de standaard volgorde met Schikken op / Datum.

Reservekopie

Voordat je begint te experimenteren met schoonmaakprogramma's en het optimaliseren van Windows, is het altijd aan te raden om een complete back-up te maken van je computer. Afhankelijk van je Windows-versie is er een andere procedure hiervoor, maar je kunt ook aan de slag met EaseUS Todo Backup Free. Hiermee maak je snel een goede back-up van alles op je computer naar een externe harde schijf.

 

© PXimport

Todo Backup Free kan je computer back-uppen naar een externe harde schijf.

Tip 05: Gmail bijlagen

Als je grote bijlagen wilt zien in Gmail heb je een speciale zoekopdracht nodig. Deze kun je direct intypen in het zoekveld. Met de opdracht size:20m older_than:5y toont Gmail alle berichten van minimaal 20 MB en ouder dan vijf jaar. Markeer de berichten waarvan je vindt dat ze te veel ruimte in beslag nemen en verwijder ze uit je Gmail-box.

Tip 06: Oude mail opschonen

Veel maildiensten en mailprogramma's hebben een ingebouwde routine om bijvoorbeeld oude berichten te archiveren. Soms het ook mogelijk om oude berichten te verwijderen. Als je IMAP gebruikt of een webmaildienst die IMAP ondersteunt (bijvoorbeeld Gmail), kun je met MailStore Home (zie ook kader: 'Mail back-uppen') snel oudere berichten laten verwijderen. Maak een nieuw profiel aan bij Emails archiveren. Een wizard begeleidt je snel door het instelproces. Vraag de eigenschappen op van je profiel en kijk in het tweede venster bij Verwijderen. Hier kun je aangeven dat berichten na een bepaalde periode, bijvoorbeeld ouder dan drie jaar, verwijderd moeten worden van de server. Zo houd je je IMAP-mailbox of webmaildienst lekker schoon! MailStore Home maakt eerst een lokale kopie op je computer van de berichten.

Tip 07: Nieuwsbrieven

Ongewenste mail is een terugkerend probleem. Eerst hadden we vooral last van spam, maar dat wordt steeds beter opgevangen door spamfilters. Nieuwsbrieven en de stortvloed aan notificaties van Facebook en andere sociale media kosten veel tijd om weg te klikken. Afmelden is vaak lastig of we doen hier geen moeite voor. Dankzij unroll.me gaat het veel eenvoudiger. De dienst inventariseert de 'rommel' die binnenkomt in je mailbox. Vervolgens kun je de berichten 'samenvatten en tegenhouden' zodat je alles in één overzicht kunt bekijken en verwerken. Ook kan unroll.me je helpen bij een snelle afmelding. Unroll.me werkt met alle bekende webmaildiensten waaronder Outlook.com, Yahoo Mail, iCloud en Gmail.

 

© PXimport

Tip 07 Voorkom verstopping in de mailbox door allerlei meldingen van sociale media en ongewenste nieuwsbrieven.

Mail back-uppen

Er zijn verschillende manieren om tegen het fenomeen 'Inbox' aan te kijken. Sommige mensen willen altijd een lege mailbox (inbox zero) of ruimen dagelijks/maandelijks/jaarlijks verouderde berichten op. Anderen gebruiken hun mailbox als een eeuwig archief en dan is het opruimen van grote (tip 4 en 5) of oude mail (tip 6) juist weer handig. Welke schoonmaaktruc je ook gebruikt, een back-up is altijd goed om achter de hand te hebben! Dit kan met MailStore Home. Het programma maakt een archiefbestand aan en voegt hier je berichtenmappen aan toe, uiteraard inclusief al je mail. Het MailStore Home-archief is volledig doorzoekbaar, zelfs zonder mailprogramma. MailStore Home werkt met alle bekende desktop-mailprogramma's. Ook kan het overweg met webmaildiensten van onder andere Google en Microsoft of kun je de mailserver direct aanspreken via POP of IMAP.

Schijfruimte en bestandsresten

Tip 08: CCleaner

CCleaner is en blijft nog steeds de ongekroonde koning als het gaat om schijfruimte vrijmaken, bestandsresten op te ruimen en je browser te ontdoen van overbodige rommel. We ontkomen er dan ook niet aan om dit nogmaals te melden. Heb je CCleaner nog niet geïnstalleerd? Direct doen.

Tip 09: Prullenbak

De basis van CCleaner bestaat uit een schoonmaakonderzoek, gevolgd door een schoonmaakactie. CCleaner werkt het beste als je alle programma's eerst afsluit. Start CCleaner en klik op Analyseren voor een vooronderzoek en aansluitend op Schoonmaken om de schoonmaakactie uit te voeren. Je kunt ook direct op Schoonmaken klikken. Dit is vergelijkbaar het leegkiepen van je Windows Prullenbak, maar dan met extra poetsmiddelen. Zo worden tijdelijke bestanden verwijderd, sporen in je browser ongedaan gemaakt en andere resten gewist.

Als je je prullenbak op je bureaublad staat (zie tip 18), ben je nog sneller klaar! Klik met de rechtermuisknop op je prullenbak en kies CCleaner uitvoeren. Ontbreekt de optie in het rechtermuisknopmenu van de prullenbak? Open CCleaner en ga naar Opties / Instellingen en plaats een vinkje bij CCleaner uitvoeren (...).

 

© PXimport

Tip 09 Voeg CCleaner toe aan het rechtermuisknopmenu van je prullenbak.

Tip 10: Automatiseren

De vorige tip kun je al bijna zonder na te denken uitvoeren en kost je slechts enkele muisklikken. Door CCleaner te automatiseren hoef je helemaal geen vinger meer uit te steken en wordt je system automatisch ontdaan van overbodige rommel. Open CCleaner en ga naar Opties / Instellingen. Plaats een vinkje bij Computer automatisch schoonmaken tijdens het opstarten. Elke keer als je je systeem inschakelt voert CCleaner een schoonmaakactie uit. Hoe vaker je CCleaner start, des te sneller is het programma klaar. Bij normaal computergebruik merk je nauwelijks vertraging en heb je waarschijnlijk altijd profijt van deze instelling.

Tip 11: Extra schoonmaken

CCEnhancer biedt een soort 'extra schoonmaaktrolley' voor CCleaner met schoonmaakinstructies voor meer dan 200 (!) programma's. Op deze manier breid je de mogelijkheden van CCleaner aanzienlijk uit. CCEnhancer heeft niets te maken met de makers van CCleaner. Hoewel we geen vreemde dingen zijn tegengekomen, is enige voorzichtigheid dus geboden. Dit geldt overigens voor al het schoonmaakgereedschap. Laat nooit aanpassingen aan je computer doen waarvan je niet weet waarvoor het dient of hoe je de wijzigingen weer ongedaan maakt.

 

© PXimport

Tip 11 CCEnhancer geeft CCleaner nog meer mogelijkheden.

Herstelpunten en systeemherstel

Een goede back-up is essentieel om bij problemen of gegevensversies je computer te herstellen (zie kader: 'Reservekopie'). Een ander vangnet vereist nauwelijks aandacht, maar dien je wel één keer goed in te stellen. We hebben het over Windows Systeemherstel en dan voornamelijk de herstelpunten. Dit zijn beperkte momentopnames waarnaar je kunt terugkeren, bijvoorbeeld als je computer niet meer opstart. Windows Systeemherstel werkt in verschillende Windows-versies net even iets anders en daarom gebruiken wij graag Restore Point Creator. Zodra je Restore Point Creator start krijg je een overzichtje van aanwezige herstelpunten. Als het overzicht leeg is dan zijn de herstelpunten waarschijnlijk uitgeschakeld. Klik op System restore point utilities / Manage system restore point storage space en bepaal hoeveel ruimte je wilt toekennen aan het extra vangnet.

Klik op Create system checkpoint om een herstelpunt aan te maken met Restore Point Creator. Je kunt er ook voor zorgen dat het programma elke dag (wekelijks of anders) automatisch een herstelpunt aanmaakt. Ga hiervoor naar System restore point utilities / Schedule creation of system restore points.

Tip 12: Niet te veel!

CCleaner is zeer uitgebreid en grondig, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om dingen op te ruimen die je juist handig vindt. Neem bijvoorbeeld de wachtwoorden en cookies die je browser onthoudt zodat je aangemeld blijft bij Facebook, Google, Marktplaats of een andere dienst. Loop de lijst met schoon te maken onderdelen langs en schakel de opties uit die je wilt behouden. Bij Opties / Cookies vind je een overzicht van aangetroffen cookies. Gebruik de zoekfunctie om cookies te vinden die voor jouw diensten belangrijk zijn en voeg ze toe aan de lijst met 'te behouden cookies'.

 

© PXimport

Tip 12 Voeg cookies toe aan de lijst met 'te behouden cookies' om aangemeld te blijven bij je favoriete webdiensten.

Tip 13: CCleaner Cloud

Als je meerdere computers hebt of moet onderhouden, wil je dit zo makkelijk mogelijk doen. De vorige tips werken uitstekend en kosten weinig tijd. Je hoeft de automatische piloot van CCleaner slechts één keer in te stellen en de rest gaat vanzelf. Het nadeel is dat je weinig controle hebt. Dankzij CCleaner Cloud krijg je dit wel en kun je CCleaner op afstand bedienen via internet. Het is gratis voor persoonlijk gebruik tot maximaal drie computers. Naast schoonmaakacties kun je op afstand ook logbestanden uitlezen, programma's verwijderen en Windows Updates installeren. Kortom: CCleaner Cloud is een must voor elke gevorderde computergebruiker.

Tip 14: Schijfopruiming

Er is een reden om CCleaner niet te gebruiken en dat is als je geen programma kunt of wilt installeren. In dat geval biedt Windows Schijfopruiming, te vinden in je startmenu, bijna alles wat je nodig hebt om je computer een schoonmaakbeurt te geven. Laat je systeem onderzoeken en vink aan welke onderdelen Windows Schijfopruiming mag wissen. Er loopt een tellertje mee zodat je ziet hoeveel schijfruimte het gaat opleveren.

Tip 15: Meer schijfopruiming

Er is één gouden greep die je met Windows Schijfopruiming kunt laten uitvoeren en niet door CCleaner. We hebben het over het opruimen van tijdelijke Windows-installatiebestanden. Start een Windows Schijfopruiming en klik op Systeembestanden opschonen. Het programma wordt opnieuw gestart met andere opties die je kunt aanvinken. Bij de vorige tip kregen we iets meer dan 200 MB terug. Met de uitgebreide opties die nu beschikbaar zijn levert de schoonmaakactie ruim 4 GB (!) op. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid schijfruimte, zeker als je een krappe SSD hebt met weinig opslagcapaciteit. Kijk wel weer even goed welke gegevens je precies laat verwijderen.

Tip 16: SSD-capaciteit

Deze tip werkt ook op harde schijven, maar heeft veel meer nut voor als je een SSD hebt. Met de beperkte opslagcapaciteit van een SSD is elke vrije gigabyte er één! Het is belangrijk om te weten of je ergens grote overbodige bestanden bewaart. Een goed voorbeeld hiervan zijn voorbeeldbestanden van een videobewerkingsprogramma of honderden high-res foto's die door een wallpaper-programma worden bewaard. TreeSize Free analyseert je 'schijfruimte' en sorteert je mappen op opslagruimte. Vervolgens kun je door de inhoud van je mappen bladeren en zo de ruimtevreters identificeren. In tegenstelling tot CCleaner en Windows Schijfopruiming voert TreeSize Free geen schoonmaakacties uit. Gebruik de rechtermuisknop op een map en kies Openen om de betreffende map te bekijken in je verkenner. Let op: verwijder nooit bestanden of mappen waarvan je niet weet waarvoor het dient.

 

© PXimport

Tip 16 TreeSize Free analyseert je schijfruimte en laat zien waar de meeste ruimtevreters zich bevinden.

Tip 17: Cloud inzichtelijk

De meeste clouddiensten hebben een flinke beperking als het gaat om opslagcapaciteit, zeker als je een gratis versie gebruikt. Als je Dropbox bijvoorbeeld plotseling vol is, stopt de dienst met synchroniseren totdat de totale bestandsomvang weer binnen de limiet valt. Als je veel mappen hebt, is het lastig om ruimtevreters op te merken. Ook hier helpt TreeSize Free.

Zorg ervoor dat TreeSize Free niet actief is en start de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de clouddienst die je wilt onderzoeken en kies TreeSize Free. TreeSize Free wordt opnieuw gestart en toont de ruimteverdeling van je cloudopslag op je computer. Als je bijvoorbeeld graag werkt met documenten in Dropbox vanwege het uitstekende revisiebeheer, kun je overwegen om je filmpjes en foto's (die veel ruimte in beslag nemen) te verhuizen naar een gespecialiseerde clouddienst voor mediabestanden (bijvoorbeeld Flickr of Google Foto's).

Tip 18: Prullenbak

Als je niets te maken wilt hebben met schoonmaakgereedschap is het nog steeds handig om één Windows-onderdeel in de gaten te houden: de prullenbak. Door deze op je bureaublad te laten tonen, kun je hem eenvoudig in de gaten houden en af en toe te legen. Geen prullenbak op je bureaublad? In Windows 10 klik je met de rechtermuisknop op je bureaublad. Ga naar Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen / Thema's / Instellingen voor bureaubladpictogrammen en activeer je prullenbak. Gebruik de rechtermuisknop op je prullenbak om deze te legen of verander de standaardinstellingen via Eigenschappen. Hier kun je aangeven hoeveel ruimte de prullenbak in beslag mag nemen en of je een bevestiging wilt als je bestanden in de prullenbak gooit.

Programma's verwijderen

Tip 19: Software verwijderen

Er zijn meerdere redenen om programma's die je niet meer gebruikt te verwijderen. De voornaamste is uiteraard schijfruimte terugwinnen, maar laten we een potentiele opstartvertraging niet vergeten! Als een programma zichtzelf opstart met Windows, kost dit extra laadtijd. De standaard installatiebeheerder van Windows vind je via Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Loop de lijst kritisch door en verwijder alle programma's die je nooit gebruikt. Let op: verwijder geen programma's uit deze lijst waarvan je niet weet waarvoor het dient.

 

© PXimport

Tip 19 Gebruik je alle programma's die geïnstalleerd zijn op je computer?

Tip 20: Verwijderen 2.0

Als je meer dan twee programma's wilt verwijderen, is het al de moeite om Absolute Uninstaller te proberen. Absolute Uninstaller toont een overzicht van je programma's. Sorteer eventueel op 'programma-omvang' via de kolom Grootte of kies Installatiedatum om snel recente (of juist oude) installaties te bekijken. Klik op Batch verwijdering. Alle programma's krijgen nu een selectievakje. Selecteer de programma's die je wilt de-installeren. Klik op Verwijder aangevinkte programma's om de juiste procedure achter elkaar uit te voeren.

 

© PXimport

Tip 20 Vink alle programma's aan die je wilt verwijderen en laat Absolute Uninstaller dit klusje begeleiden.

Tip 21: Crapware

Crapware is een verzamelnaam voor alle programma's die je aantreft op je computer, maar nooit zelf hebt geïnstalleerd. De rommel wordt vaak voorgeïnstalleerd door de computerfabrikant. Met een batch-verwijderprogramma als Absolute Uninstaller (tip 20) kun je snel meerdere programma's na elkaar verwijderen, maar voor crapware bestaat er een betere optie: Decrap My Computer. Het programma kan geautomatiseerd of via een eenvoudige wizard de overbodige programma's verwijderen. De wizard heeft de voorkeur omdat je zo meer controle houdt over je acties. Crapware richt zijn pijlen vooral op de fabrikanten ASUS, HP, Dell en Toshiba, maar werkt ook met andere pc's en laptops. Gebruik Decrap My Computer bij voorkeur alleen op een nieuwe pc of laptop. Het programma is dusdanig grondig dat je anders misschien per ongeluk dingen laat verwijderen die je zelf hebt geïnstalleerd.

Tip 22: Hardnekkig?

Sommige programma's laten zich niet zomaar verwijderen. Dit komt voor bij beveiligingsprogramma's. Achtergebleven resten voorkomen helaas de correcte werking van een nieuw beveiligingsprogramma met alle gevolgen van dien. Veel softwaremakers bieden een hapklare oplossing voor dit soort problemen en die luistert naar de naam 'removal tool'. Als je bijvoorbeeld zoekt in Google naar 'norton removal tool' kom je bij een programmaatje uit dat alle oude versies van Norton van je computer kan verwijderen. Dit is slechts een voorbeeld, er zijn ook 'removal tools' voor Office-producten, programma's van Adobe, Acronis en vele andere softwarefabrikanten.

 

© PXimport

Tip 22 Hardnekkige problemen tijdens het verwijderen van een programma? Gebruik een 'removal tool'!

Tip 23: Sneller starten

Zodra je je computer inschakelt, worden er allerlei programma's geladen. Sommige zijn noodzakelijk, zoals je beveiligingssoftware en cloudopslag, maar andere kun je missen. Het is altijd lastig om te bepalen wat essentieel is of wat je misschien niet nodig hebt. Startup Delayer kan je opstartproces beheren. Klik met de rechtermuisknop op een item en kies Disable selected. Hiermee haal je het programma uit het automatische opstartproces, maar kunt deze aanpassing ook weer makkelijk ongedaan maken via Enable selected. De optie Delete selected raden we af te gebruiken omdat je dit niet kunt herstellen.

Een andere interessante optie is Delay selected. Hiermee kun je onbelangrijke programma's uitgesteld starten. Doe dit bijvoorbeeld voor het updateprogramma van je printer of andere software die niet essentieel is. Zo start alles uiteindelijk wel op, maar krijgen belangrijke programma's voorrang en start Windows sneller. Wederom wel de waarschuwing: schakel nooit onderdelen uit waarvan je niet weet waarvoor het dient. Gebruik de optie More information / Search Google om onbekende items te identificeren.

Defragmenteren en stuurprogramma's

Er zijn een aantal dingen die we bewust niet hebben opgenomen in dit artikel, bijvoorbeeld het defragmenteren en stuurprogramma's laten bijwerken door speciale software. Een defragmentatie-optie komt in sommige schoonmaakhulpprogramma's nog voor, maar is niet aan te raden. Het levert nauwelijks snelheidswinst op, mits je een hele oude computer hebt en een paar Windows-versies hebt overgeslagen. Voor SSD's kan defragmenteren zelfs schadelijk zijn.

Het bijwerken van je drivers kun je het beste overlaten aan Windows Update omdat deze procedure het veiligst is. Uitzondering op deze regel is je grafische kaart. Gamers hebben profijt van meest recente driverversie. Deze is te vinden op de website van de makers van de beeldschermadapter, bijvoorbeeld www.nvidia.com.

Extra software die belooft om al je drivers te updaten, kan schadelijk zijn voor je computer. De programma's zijn doorgaans van matige kwaliteit, beloven gratis te zijn maar kosten geld als je iets wilt updaten en installeren vaak allerlei rommel.

 

© PXimport

Gamers hebben voordeel aan de meest recente driver van de grafische kaart.

Software vernieuwen

Tip 24: Windows update

Een gezonde computer is een computer die voorzien is van de meest recente Windows Updates. De plek waar je alles vindt omtrent Windows Updates, verschilt per Windows-versie. Als het goed is worden ze automatisch geïnstalleerd en hoef je je hier verder geen zorgen over te maken. Als je zeker wilt weten dat je alle patches voor jouw Windows-versie binnen krijgt kun je Windows Update Notifier gebruiken. Het programmaatje verschuilt zich in je systeemvak en geeft een duidelijke melding als er updates te krijgen zijn die nog niet aanwezig zijn op je computer. Vervolgens brengt Windows Update Notifier je binnen een paar muisklikken op de juiste plek in Windows om de updates binnen te halen. Windows Update Notifier biedt officieel geen ondersteuning voor Windows 10. In Windows 10 werkt de ingebouwde update-functie overigens al stukken beter dan in de voorgaande Windows-versies.

Tip 25: Beveiligingsrisico

Op de meeste computers is naast Windows een vaste set programma's te vinden. Deze programma's zijn dus zeer interessant voor hackers om aan te vallen. Je kunt je hiertegen wapenen door steeds de meest recente versie binnen te halen, maar dat wordt soms vergeten. WIGI is een afkorting met een knipoog en staat voor WhyIGotInfected. Het programma controleert of je de meest recente versie hebt van potentiële risicoprogramma's. Hieronder vallen Internet Explorer, Java, Firefox, software van Adobe en servicepacks voor Windows. WIGI voert een controle uit en geeft een rode markering als er een nieuwere versie beschikbaar is. Deze kun je vervolgens binnen een paar muisklikken ophalen en installeren.

 

© PXimport

Tip 25 WIGI controleert of programma's met een potentieel beveiligingsrisico bij de tijd zijn.

Tip 26: Recente versie

De vorige tip updatet alleen de programma's die een groot risico vormen op het moment dat ze verouderen als je de meest recente versie 'vergeet' te installeren. Patch My PC gaat een paar stapjes verder en kijkt ook andere populaire programma's na. De lijst is te lang om op te noemen, maar de kans is groot dat je veel van deze software gebruikt. Patch My PC voert een controle uit, toont welke programma's verouderd zijn, haalt de meest recente versie binnen en installeert het voor je.

Tip 27: Auto update

Standaard moet je Patch My PC handmatig starten, waarna het programma controleert of je van al je programma's de meest recente versie hebt. Met één extra muisklik werk je alles bij, maar het kan nog eenvoudiger door Patch My PC te automatiseren. Start het programma en klik op Schedule. Activeer een controletijd, bijvoorbeeld Once a week om wekelijks naar nieuwe versies te zoeken. Kies voor Yes bij Include Windows Update als je wilt dat Patch My PC ook je Windows Updates controleert. Als het goed is doet Windows dat zelf al, maar beter twee keer kijken dan één keer vergeten. Als je Silent run activeert merk je (bijna) niets van het updateproces van Patch My PC en gaat alles automatisch.

 

© PXimport

Tip 27 Laat Patch My PC je programma's automatisch bijwerken naar de meest recente versie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten