3 back-up tips voor Windows 7 en 8

Door: Robbin Ooijevaar | 30 oktober 2014 12:00

How To

Bij een computercrash, brand of diefstal kan een goede back-up de redding van je bestanden betekenen. Maar hoe ga je te werk om e-mails en andere gegevens veilig te stellen? Je leest het in dit artikel. Ook zal je zien dat je met een kleine inspanning nooit meer een back-up hoeft te maken.

01 Reservekopie e-mail

Als je een online maildienst gebruikt van bijvoorbeeld Google, Microsoft of Yahoo, dan maak je je waarschijnlijk geen zorgen over back-ups van je mail. Alles is altijd keurig beschikbaar in de cloud. Gebruik je nog een desktop-programma waarbij je mail via POP gedownload wordt naar je computer? Dan is een goede mailback-up de moeite waard en gelukkig eenvoudig te realiseren met MailStore Home. Dit programma ondersteunt alle populaire programma's en maakt het eenvoudig om je gegevens veilig te stellen in een archief. Klik hiervoor op E-mail archiveren, kies je mailclient en doorloop de stappen van de wizard om je archief aan te maken.

Het archief van je e-mails is tevens te bekijken in MailStore Home, en je kunt het snel doorzoeken. Met E-mails exporteren kun je je mail terugzetten, vaak ook naar een ander programma. Dit maakt MailStore Home ook geschikt als migratiehulpmiddel. Je kunt het mailarchief van MailStore Home op je harde schijf bewaren of (en dat is veiliger!) exporteren naar een extern opslagmedium. Naast desktop-clients kan MailStore Home ook berichten van Gmail (en andere webmaildiensten die IMAP-toegang bieden) veiligstellen. Je vindt deze instelling bij E-mail archiveren / Geavanceerd.

MailStore Home maakt snel een goede back-up van al je mail en helpt bij het overstappen naar een andere maildienst.

02 Computer back-up

Een goede reservekopie is je enige redding bij een ernstige computercrash, brand of diefstal. Je kunt je gegevens handmatig veiligstellen op een extern opslagmedium of je systeem volledig veiligstellen door je harde schijf te klonen. AOMEI Backupper Standard Edition heeft beide opties aan boord. Naast het gratis programma AOMEI Backupper Standard heb je een usb-stick nodig en een externe harde schijf. Zet AOMEI Backupper op de usb-stick via Utilities / Create Bootable Media. Maak de reservekopie vervolgens via het tabblad Backup. Met File backup maak je een reservekopie van bestanden. System backup of Disk backup is een betere keuze omdat je hiermee alle bestanden in één keer veiligstelt op de externe harde schijf. Dit is inclusief besturingssysteem.

Je kunt je volledige systeem herstellen door vanaf de herstel-usb-stick op te starten. De omgeving op de usb-stick is nagenoeg hetzelfde als het AOMEI Backupper-programma in Windows. Je vindt de herstelprocedures achter de knop Restore. Als je een paar mappen of bestanden uit de back-up wilt herstellen, hoef je geen complete back-up terug te zetten. Ga naar Utilities en kies Explore Image. Door je back-up aan te wijzen, maakt AOMEI Backupper een virtuele schijfletter in de Windows Verkenner en kun je door de inhoud van de back-up bladeren.

AOMEI Backupper Standard Edition maakt eenvoudig een goede reservekopie van je computer.

03 Nooit meer back-uppen?

Back-uppen is geen leuke bezigheid omdat je er niets aan hebt tot het moment dat het echt mis gaat. Met een kleine inspanning en enige discipline hoef je misschien nooit meer back-ups te maken. Veel mensen gebruiken webmail, dus e-mail valt al af om veilig te stellen. Films downloaden is steeds minder populair omdat het niet meer legaal is en er goede streamingdiensten zijn. We houden dan onze persoonlijke bestanden en programma's over die we moeten veiligstellen. Programma's kun je downloaden en opnieuw installeren, dus deze categorie valt ook af. Feitelijk blijven alleen documenten, foto's en eventueel muziek over.

Door deze gegevens te bewaren in een clouddienst, raak je de gegevens niet meer kwijt en kun je er op je volgende computer weer snel over beschikken. Populair zijn Dropbox en OneDrive. Waarschijnlijk heb je meer ruimte nodig dan de standaard gratis opslagruimte. Hoewel de prijzen regelmatig worden aangepast, ben je over het algemeen bij OneDrive het goedkoopst uit. Muziek kun je gratis opslaan tot 20.000 (!) liedjes in de cloud van Google Music.

Bewaar je documenten, foto's en muziek in 'de cloud' en je hoeft je geen zorgen meer te maken om gegevensverlies door een computercrash.

0 Reactie(s) op: 3 back-up tips voor Windows 7 en 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.