5 gouden tips voor iedere Chromebook-bezitter

© PXimport

5 gouden tips voor iedere Chromebook-bezitter

Geplaatst: 29 november 2021 - 15:21

Aangepast: 14 december 2022 - 12:44

Redactie Computer!Totaal

Heb je jarenlang op een Windows-pc gewerkt, maar ben je recent overstapt op een Chromebook? Dan zal het je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat een Chromebook nét even wat anders werkt dan een Windows-laptop. Hieronder vijf gouden tips voor iedereen die meer uit Chrome wil halen.

Tip 1: Restricties

Een groot voordeel van een Chromebook is dat iedereen op het apparaat aan de slag kan en altijd zijn persoonlijke documenten bij de hand heeft. Het apparaat draait namelijk grotendeels in de cloud, en dus heb je op iedere Chromebook waar je inlogt de beschikking over de bestanden die in jouw Google Drive staan. Maar wat als je nou helemaal niet wilt dat anderen jouw Chromebook gebruiken?

 

© PXimport

Gelukkig is het ook mogelijk om aan te geven wie er wel, of juist niet, gebruik mag maken van je Google-laptop. Zorg ervoor dat je als eigenaar bent ingelogd (het eerste account dat is aangemaakt) en klik op de statusbalk rechtsonder op de zwarte balk. In het menu dat verschijnt, klik je op Instellingen.

Onderaan het Instellingen-menu vind je het kopje Gebruikers. Door op Andere gebruikers beheren... te klikken kan je opgeven welke restricties je wilt toepassen. Vink Inloggen beperken tot de volgende gebruikers aan om aan te geven wie er op je laptop mag inloggen. Andere gebruikers zullen nu niets meer kunnen met jouw Chromebook. Desgewenst kan je ook de optie tot Gast-sessies uitschakelen om het systeem helemaal dicht te timmeren.

Tip 2: Opschonen met Powerwash

Geef je jouw Chromebook door aan iemand anders, en wil je er zeker van zijn dat al je persoonlijke gegevens van het apparaat gewist worden? Dan kan je gebruikmaken van de ingebouwde Powerwash-functie. In feite is dit hetzelfde als wanneer je een smartphone terugzet naar de fabrieksinstellingen of Windows opnieuw installeert op een pc. De Chromebook zal dus grondig worden opgeschoond en worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

 

© PXimport

Je vindt de Powerwash-optie in het Instellingen-menu. Scrol naar de onderkant van de pagina, klik op Geavanceerde instellingen weergeven... en scrol wederom helemaal naar de onderkant van de pagina. Klik onder het kopje Powerwash op de knop Powerwash en vervolgens op Opnieuw opstarten. De Chromebook zal vervolgens worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen en opnieuw worden opgestart.

Tip 3: Maak toetsenbord sneltoetsen aan

Dankzij een handige extensie genaamd Shortcut Manager is het eenvoudig om binnen Chrome OS je eigen toetscombinaties aan te maken. Met de gratis software kan je veelgebruikte acties sneller uitvoeren door hier simpelweg een toetscombinatie voor aan te maken.

 

© PXimport

Om de extensie te installeren, open je de Chrome OS Winkel op je Chromebook. Typ in het zoekvenster Shortcut Manager en druk op enter. Selecteer het tabje Extensies en zoek Shortcut Manager op in de lijst. Klik op de blauwe +Free-knop, bevestig de installatie met Toevoegen en de extensie zal aan je browser worden toegevoegd. Je ziet nu rechts naast de adresbalk het icoontje van Shortcut Manager staan. Om persoonlijke shortcuts te maken, klik op dit icoontje en selecteer vervolgens de link See all settings / Add new shortcuts. Kind kan de was doen!

Overigens heb je niet per definitie Shortcut Manager nodig om sneltoetsen te gebruiken op een Chromebook. ChromeOS - het besturingssysteem waar Chromebooks op draaien - kent zelf al veel handige sneltoetsen. Ooit afgevraagd hoe je een schermafdruk maakt bijvoorbeeld? Druk simpelweg op Control-Alt-en de toets hieronder afgebeeld. Tik of klik vervolgens in het venster dat je vast wilt leggen en klaar is Kees. Druk je op Control-Shift en de genoemde toets, dan kun je een selectie tekenen om hetgeen je vast wilt leggen. Control en de toets legt direct het complete scherm vast. Meer over sneltoetsen voor je Chromebook lees je in dit artikel.

Tip 4: Bekijk lokaal opgeslagen bestanden

Een van de grootste voordelen van een Chromebook is dat het systeem volledig in de cloud draait. Zo kun je immers overal bij je bestanden. Het is echter ook mogelijk om documenten, video's en muziek te downloaden op het flash-geheugen van de Chromebook. Maar waar vind je deze bestanden dan terug?

 

© PXimport

Chrome OS beschikt net als Windows en OS X over een soort Verkenner waar je door alle opgeslagen bestanden kunt bladeren. Je moet echter wel even weten waar je deze kunt vinden. Klik op het app-icoontje links op de zwarte balk en zoek hier de app Files. Er zal nu een pop-up-venster verschijnen waarin je kunt bladeren tussen bestanden die staan opgeslagen op Google Drive. Klik je in de linker balk echter op Downloads, dan zal je een overzicht krijgen van alle bestanden die je fysiek hebt gedownload op je apparaat. Het geeft je dus ook direct de mogelijkheid om je Chromebook eens goed op te schonen, bijvoorbeeld als je een melding krijgt dat het (beperkte) geheugen aan het volraken is.

Tip 5: Chromebook herstellen

Net als Windows kan ook een Chromebook crashen of compleet vastlopen. Hoewel het niet snel zal gebeuren, is het wel een veilige gedachte dat er een herstel-opties is ingebouwd. Vergelijkbaar met de herstelschijf die Windows je laat maken. Ook met je Chromebook zal je een soort herstelschijf kunnen maken, met daarop een versie van Chrome OS waar je op kunt terugvallen.

 

© PXimport

Om dit direct vanaf je Chromebook te doen, typ je in de adresbalk: chrome://imageburner en druk op enter. Vervolgens wordt je gevraagd om een sd-kaart of usb-stick te plaatsen met minimaal 4GB geheugen. Let op: Alle bestanden op het opslagmedium zullen worden gewist. Bevestig de actie met OK. Chrome OS zal vervolgens een herstelkopie downloaden, wat een paar minuten duurt.

Moet je in een noodgeval daadwerkelijk het systeem herstellen, steek deze herstelschijf in je Chromebook en druk de Esc en Refresh toetsen gelijktijdig in, terwijl je ook de Power-knop ingedrukt houdt. Hierdoor zal het Herstel-scherm geopend worden en kan je jouw systeem terugzetten naar het herstelpunt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000