5 gratis tips om je oude pc te hergebruiken

Door: Joris Peterse Joris | 04 november 2014 12:11

How To

Heb je nog een oude pc op zolder staan? Uiteraard kun je deze op Marktplaats zetten of naar de milieustraat brengen. Maar er zijn ook genoeg andere opties waarvoor je je ongebruikte computer weer kunt aanzetten.

01 BOINC

Met BOINC zet je de rekenkracht van je pc in voor wetenschappelijke onderzoeken. Met deze 'distributed computing'-technologie wordt de rekenkracht van vele pc's gebundeld voor complexe berekeningen.

02 Qimo

Je kunt ook kleine kindjes veilig achter de pc neerzetten. Qimo is een Linux-distributie die een kindvriendelijke omgeving aanbiedt, waarin kinderen bijvoorbeeld spelletjes kunnen spelen of educatieve programma's starten.

03 Tails

Tails is een besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is om veilig en anoniem te internetten. Handig om bijvoorbeeld mee te internetbankieren of te surfen zonder dat je gevolgd wordt door talloze advertentiebedrijven.

04 Gallery

Een andere leuke optie is van je Windows-pc een fotogalerij te maken, die je online kunt benaderen. Een soort eigen versie van Flickr, maar dan volledig in eigen beheer.

05 FreeNAS

FreeNAS is een soort besturingssysteem dat van je pc een NAS maakt. Bedenk wel dat je pc doorgaans veel meer energie verbruikt dan een gewone NAS en daardoor op lange termijn hogere energiekosten met zich meebrengt.