5 reddingsmogelijkheden voor de krimpende pc-markt

© PXimport

5 reddingsmogelijkheden voor de krimpende pc-markt

Geplaatst: 21 oktober 2013 - 06:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:51

Jasper Bakker

ACHTERGROND | De pc-duikvlucht remt af. Is herstel in zicht of is er nu slechts uitstel? Terwijl iPads en Android-tablets goed verkopen, moet de pc-markt zich vastklampen aan de volgende 5 reddingsboeien.

1 Windows 8.1 (of 8.2)

Pc-afnemers lijken hun hoop te vestigen op de nieuwe Windows-versie. Zoals ze wel vaker hebben gedaan. ICT-marktmeter IDC meldt dat de pc-verkoop afgelopen kwartaal minder hard is afgenomen dan eerst was voorzien. Dat relatief positieve nieuws is mede te danken aan de inkoop van systemen (pc's en tablets) met Windows 8.1. Nee, niet verkoop (aan eindgebruikers) want die volgende Windows-versie komt eind komende week pas officieel uit.

Het gaat om de verkoop door de computermakers aan de diverse distributeurs, resellers en winkels die tezamen het zogeheten kanaal vormen. Die tussenpartijen hebben in september flink ingeslagen in de verwachting dat hun verkoop straks aan eindgebruikers een grote vlucht gaat nemen. Dat dachten ze een jaar geleden ook bij Windows 8, maar de eerste grote verbouwing brengt de Start-knop (deels) terug. En wie weet wat over een jaartje komt in 8.2. Een nieuw Windows als reddingsboei.

2 XP-exodus

Windows is sinds zo'n twee releases niet meer telkens zwaarder dan de vorige versie. Toch komt er een einde aan de rek om een nieuwe(re) Windows te draaien op een oude(re) pc. Het antieke Windows XP is nog altijd veel in gebruik, op redelijk goed dienst doende hardware. Opvolger Vista is qua marktaandeel veel kleiner, en de daarna gekomen versie 7 is flink groter. Maar het oude, trouwe XP is fors groter dan het huidige 8 dat straks wordt opgevolgd door 8.1.

Zelfs in een modern Microsoft-minded land als Nederland draait Windows XP nog op 11 procent van de gebruikte pc's. En dat terwijl Nederland vaak voorop loopt met de acceptatie van nieuwe Microsoft-software. Vanwege de recessie hebben veel bedrijven de hardwarevernieuwing van hun pc-park opgerekt. Wat zeker goed kon als ze op XP bleven zitten. Maar de support voor dat besturingssysteem loopt over een half jaar af, waarna het prijsschieten dreigt te worden voor cybercriminelen.

Dus wordt er gemigreerd naar een nieuwer platform, zoals bijvoorbeeld Windows 7 wat 'het nieuwe XP' lijkt te worden. Maar de productiviteit kan flink achteruit gaan met een recente Windows-versie (7 of 8) op een nederige singlecore processor, met langzaam DDR2- of zelfs DDR1-geheugen. Waarbij geheugenuitbreiding ook een kostbare zaak kan zijn. Dus valt er een upgradecyclus te verwachten. Een oud Windows als reddingsboei.

Het gestaag dalende Windows XP is wereldwijd nog altijd goed voor eenvijfde van de momenteel gebruikte pc's:

Via: StatCounter.

3 NAS en/of cloud

Door de (wild)groei aan apparaten die consumenten tegenwoordig hebben, is er behoefte aan centrale opslag en toegang tot data. Foto's en filmpjes stonden vroeger op de pc, maar daar kan de laptop, tablet of smartphone niet altijd bij. Bovendien moet de aloude pc dan wel aan, wat boottijd kost en voor aan blijven ook stroom. Centrale opslag met een NAS kan dan uitkomst bieden.

Een andere, modernere optie is de cloud. Niet-lokale opslag die wel breed toegankelijk is. Naast de bekende cloudaanbieders en de traditionele platformmakers komen ook de pc-producenten met cloud. Zie bijvoorbeeld Acer die een eigen cloud opzet voor zijn eigen klanten, ook voor hun andere apparaten. De pc-makers hebben al jaren eigen tools voor hun systemen meegeleverd, met ook back-upprogramma's en eventueel nog crapware. Dat laatste is vaak ongewenst, maar cloudmeelevering juist niet. Een wolk als reddingsboei.

4 Chrome OS)

Als nieuwe en oude Windows-versies plus randapparatuur niet of niet genoeg redding bieden, is er nog internetreus Google. Die Microsoft-concurrent wint gestaag terrein met zijn Chrome OS. Een slanke en afgeschermde Linux-ondergrond met daar bovenop de inmiddels welbekende browser Chrome. Een netbook pur sang.

Met uitzondering van beursverlater Dell leveren alle grote pc-producenten tegenwoordig ook laptops met Chrome OS. Lenovo, HP, Acer, Asus, Samsung en Toshiba. In den beginne waren deze Chromebooks nog probeersels en omgekatte goedkope Windows-laptops, maar nu zijn het meer en meer 'Ultrabook'-designs apart voor Google's browserbesturingssysteem. Bijvoorbeeld met ARM-chips. En het aantal modellen per fabrikant neemt ook toe.

Toegegeven, de goedkope Chromebooks zijn geen vetpot voor de producenten. Maar daarin schuilt weer een voordeel. De bescheiden hardware gecombineerd met de automatische updates voor Chrome OS en zwaarder wordende websites plus webapps zorgt voor 'slijtage'. Een Chromebook van slechts twee jaar oud kan al wat traag aanvoelen. En valt vanwege de lage aanschafprijs makkelijk af te schaffen ten gunste van een nieuw exemplaar. Een zakelijk zinnige aanschaf of een impulsaankoop. Een reddingsboei vanuit de cloud.

5 Touch-tekentafels?

Of heeft Microsoft-CEO Steve Ballmer toch een ver vooruitziende blik gehad toen hij touch-pionier Perceptive Pixel opkocht? Dat bedrijf maakt grote, en zeer grote, touch-tablets. Met Windows 8 erop. De Amerikaanse tv-zender Fox News is overtuigd. De gloednieuwe news room, pardon: Fox News Deck, is opgetuigd met batterijen van de grote (maar niet de allergrootste) Microsoft-tablets.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten