5 redenen om over te stappen op een Chromebook

Door: matthijs-van-den-broek | 02 december 2013 13:45

Nieuws

Chromebooks zijn er in vele soorten en maten. Een van de duurste is de Chromebook Pixel van Google zelf, maar ze beginnen al bij 200 euro. Hier zijn 5 redenen om de overstap naar een Chromebook te overwegen.

1 Goedkoop in aanschaf

Een Chromebook heeft geen peperduur besturingssysteem aan boord, geen dure office-programma's of en dure licentie-afdrachten. Op een Chromebook staat alleen Chrome OS, Google's eigen besturingssysteem dat feitelijk werkt als de Chrome-browser. Een standaard zware harde schijf zoals je die kent uit Macbooks en Windows-laptops zit er meestal niet in; een Chromebook is vaak voorzien van flashgeheugen met meestal een beperkte hoeveelheid gigabytes. Mede hierdoor ligt de prijs van een Chromebook doorgaans lager dan die van een "gewone" laptop.

2 Steeds meer grote computerproducenten haken aan

Een laptop zonder échte harde schijf en installeerbare software, is tamelijk revolutionair in de computerbranche: er zijn ook veel mensen tégen Chromebooks (niet allemaal uit het Microsoft- en Windows-kamp, maar wel veel). Toch is het zo dat veel grote computerfabrikanten inmiddels Chromebooks produceren, naast traditionele laptops met besturingssysteem Windows. In dat rijtje van producenten vind je onder anderen HP, Samsung, Acer, Lenovo en Google zelf. Begin volgend jaar zal ook Asus zich in dat rijtje voegen. Waarom dat belangrijk is? Het zegt iets over het draagvlak en over de toekomst die de computerindustrie toeschrijft aan Chromebooks. Het betekent ook dat er doorontwikkeld gaat worden, er steeds méér apparaten op de markt komen, de prijzen waarschijnlijk nog verder zullen dalen en dat de toepassingsmogelijkheden van Chromebooks zullen toenemen.

3 Geen internet = geen probleem

Een van de grootste voordelen van een Chromebook is dat het systeem volledig in de cloud draait. Maar (even) geen internet hoeft geen probleem te zijn. Het is ook mogelijk om documenten, video's en muziek te downloaden naar het flash-geheugen van de Chromebook. Chrome OS beschikt net als Windows en OS X over een soort Verkenner waar je door alle opgeslagen bestanden kunt bladeren.

Hier komt nog iets anders bij. Geen internet hebben zal steeds meer tot het verleden gaan behoren. Op meer en meer locaties in het openbare leven wordt gratis wifi aangeboden. Bij hotels, zwembaden, kappers, koffietenten, bibliotheken, autobedrijven: gratis en snel wifi wordt de normaalste zaak van de wereld.

4 Entertainment is steeds meer online

Als we even vergeten dat je in sommige (werk)situaties installeerbare Windows-programma's gewoon nodig zal hebben, en we kijken naar wat je in je vrije tijd met een laptop doet, dan pleit dit in het voordeel van Chromebooks. Immers: in je vrije tijd zit je heel veel te chatten, video's te kijken, ben je actief op social media en ben je aan het videobellen. Allemaal zaken die je vanuit een browser kunt doen.

5 Veel software en apps gratis beschikbaar

De software die op je Chromebook draait kost niets en ook de office-programma's van Google kosten niets. Daarbij krijg je op de handige alles-in-een clouddienst van Google (Google Drive) standaard gratis 25 gigabyte aan opslag, waar de fabrikant van een Chromebook vaak nog een extra bonusopslag aan toevoegt. Daarnaast is er een heel bataljon aan app-ontwikkelaars dat iedere dag bezig is met het ontwikkelen van apps speciaal voor je Chromebook. Er is een gewone app voor Gmail, maar ook een offline app voor Gmail zodat je - als je even geen verbinding hebt- wel gewoon door kunt mailen.

7 Reactie(s) op: 5 redenen om over te stappen op een Chromebook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 december 2013 20:18 Anoniem
  Geweldig, paar weken geleden de C720 van Acer gekocht en meer dan tevreden, snel, handig in gebruik en lekker licht, echt 'n top ding.

  Hans
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2013 13:30 Anoniem
  Ik gebruik nu een half jaar een chromebook en doe er alles mee. tot mijn eigen verbazing gebruik ik mijn ipad een stuk minder (behalve in bed, daar blijft de ipad handiger) en heb ik zelfs mijn mac verkocht, omdat deze geheel ongebruikt is. In tegenstelling tot wat "men" denkt kun je behoor;lijk veel met de chromebook als je even geen internet hebt (net zo veel als met een ipad: tekstverwerken, fotos en videos op je apparaat bekijken etc) En daarbij: hoe vaak heb je tegenwoordig geen internet? Ik nog geen 5 minuten per maand denk ik
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2013 18:45 Anoniem
  Nog meer voordelen;
  -geen virusscanners gebruiken en updaten
  -automatische wordt op de achtergrond uw chromebook geupdate
  - je browser met alle bladwijzerse, apps en extensies kan je overal ter wereld openen
  Rob Petrie Alkmaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 11:17 Anoniem
  Ik ben er ook voor, maar toch blijft het een beetje een risico als we met z'n allen in de cloud gaan werken: lees maar het boek Cyberstorm van Matthew Mather, dan weet je wat ik bedoel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 15:02 Anoniem
  Lijkt me persoonlijk niks.. "Big Brother's watching you". Ik vertrouw Google voor geen meter (en ja, ik gebruik Google Search). Al je handelingen worden opgeslagen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 11:06 Anoniem
  Ik heb op mijn laptop ca 100Gb aan muziek staan, kun je er een 2.5ïnch losse HD aanhangen? En welke App kan deze muziek afspelen? En is die app net zo fijn als mijn eigen mediaspeler?
  Nu heb ik mijn laptop met Win 7 in een netwerkje samen met mijn desktop; kan ik alles op mijn desktop gebruiken; heel veel foto's ook ca 100Gb kan ik bekijken, bewerken etc. in mijn geval met voornamelijk Picasa
  Ben benieuwd of en hoe dat met een Chroomebook kan.
  Kortom, ik heb nog heel veel vragen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 23:22 Anoniem
  Hey op de vragen van de persoon onder mij:
  Ik heb nu een acer c720, gekocht nadat mijn windows laptop kapot ging, ik ben er echt heel erg blij mee, hij is heel snel, netflix, spotify enz gaat allemaal probleemloos en in HD. De google drive apps zijn in dit jaar echt een stuk verbeterd in qualiteit. En wil je zien hoe een document er in word uit ziet? Gewoon even naar microsoft's online versie van word op skydive, die prima werkt op de chromebook.
  -Losse HD, Ja dat kan, hij herkent het prima
  -Als je handig bent is het vervangen van de ssd in de c720 ook te doen
  -Google music kan muziek afspelen en is heel fijn! Je kan er gratis 20.000 nummer naar uploaden die je vervolgens gratis kan luisteren op internet, je chromebook of via de android app.
  -Als je geen google music wilt gebruiken zijn er genoeg andere opties, bijvoorbeeld 'Remo Music Player' werkt prima, dit is een packaged app dus werkt ook gewoon offline.
  - Picasa werkt op de chromebook, vergeet niet dat het van google is, vooral de google+ foto's app vind ik erg fijn werken doordat deze is gekoppeld aan de auto upload functie van mijn android telefoon. Maar picasa werkt ook prima en snel.

  Voor "Big Brother's watching you", tja dat is zo, maar als je dat niet wilt is de enige oplossing om naar je router te gaan en deze kapot te maken, je telefoon weg te gooien en op een onbewoond eiland te gaan wonen. Een veel groter probleem dan google lijkt mij de NSA, die alles op internet op slaat wat je ook gebruikt aan service… Voor persoonlijke dingen kan je altijd nog in crouton naar een linux desktop switchen (Dat kan in realtime dus je hoeft niet eens te dual booten) en in openoffice ofzo werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.