5 tips om de ideale desktop-pc te vinden

© PXimport

5 tips om de ideale desktop-pc te vinden

Geplaatst: 6 december 2013 - 16:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Redactie ID.nl

Wat kun je tegenwoordig nog met een desktop-pc? Eerder las je op deze site hoe je je pc helemaal naar je hand kunt zetten door te kijken naar de processor, het werkgeheugen en de videokaart. Maar deze tips mag je ook niet over het hoofd zien bij het uitzoeken van een nieuwe pc.

Wat gaan we doen?

De desktop-pc's zijn qua populariteit hopeloos voorbijgestreefd door laptops, tablets en smartphones. Toch is de desktop-pc echt nog wel handig. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees ook: Welke pc past het beste bij je? 7 tips...

Tip 01: Type computer

Denk bij aanschaf van een desktop-pc waar je hem voor gaat gebruiken. Als je er niet meer mee van plan bent dan documenten typen, op internet surfen en foto's bekijken, dan ben je voor enkele honderden euro's al klaar. Standaard heb je dan een instapmodel processor en videokaart, met daarbij enkele GB's aan werkgeheugen en een harde schijf van 500GB of zelfs 1TB.

Ga je zwaarder aan de slag, met bijvoorbeeld HD-video en zakelijke toepassingen? Let dan goed op het werkgeheugen voor effectief multitasken, een snelle processor en uiteraard de videokaart. Deze onderdelen moeten al helemaal van topkwaliteit zijn als je de desktop inzet als gaming-computer. De kast (ook wel toren genoemd) moet daarbij ook extra groot zijn met de juiste koelingsonderdelen. Gaming desktops vallen vaak op door de extra grote behuizing, de hoeveelheid aansluitingen en de special effects in het design.

 

© PXimport

Tip 01 Een gaming-computer valt vaak op vanwege het design en de hardware.

Tip 02: Soort toren

Er bestaan diverse soorten desktop-torens. De gemiddelde toren is een miditower, gemaakt van een middelgroot formaat, waarin alle onderdelen prima passen. Heb je liever een kleinere behuizing, kies dan voor een microtower. Het voordeel is uiteraard het geringe formaat, maar je bent beperkt in het uitbreiden van de hardware. De Mac Mini van Apple is een voorbeeld van een nettop-behuizing. Het lijkt op een fors uitgevallen externe harde schijf, maar het is toch echt een complete computer.

Een zakelijke computer, die liggend op het bureau geplaatst kan worden met daarop een monitor, wordt vaak small form factor genoemd. Daarnaast bestaat er de all-in-one-pc. Dit is een monitor waarop alle hardware-onderdelen aan de achterkant geplaatst zijn. Vaak gaat het om dezelfde onderdelen als van een laptop. Een toetsenbord en muis dien je wel los te plaatsen op het bureau, maar het voordeel is dat je geen losse monitor hoeft te kopen en geen kast bij het bureau hebt staan.

 

© PXimport

Tip 02 Een small form factor-pc is zelfs kleiner dan een toetsenbord!

Tip 03: Monitor

Het grote voordeel van een desktop computer is dat je een eigen monitor erbij kunt uitzoeken, eentje die voldoet aan je wensen. De trend van het afgelopen jaar is de komst van enorm grote monitoren. Denk aan 27 ,29 en zelfs 32 inch. Vind je dit te groot, maar wil je wel multitasken? Neem dan meerdere monitoren van bijvoorbeeld 23 inch of eentje met een zeer breed beeld met de verhouding 21:9. Zo heb je eigenlijk twee schermen ineen.

Ook de kwaliteit maakt veel uit. LCD-IPS-schermen zijn hierbij de topmodellen. Sommige nieuwe monitoren ondersteunen MHL, waarmee je ook Android-toestellen gemakkelijk kunt aansluiten om direct HD-video's en foto's te bekijken, zonder ze eerst te moeten overzetten naar de pc. Controleer voor aanschaf van een monitor altijd de videokaart van de desktop en of je wel meerdere HDMI-kabels kunt aansluiten, zodat je niet elke keer een converter voor bijvoorbeeld DVI nodig hebt. Een andere trend is de komst van touchscreens voor computermonitoren. Deze spelen in op Windows 8, dat makkelijk te gebruiken is met vingerbewegingen.

 

© PXimport

Tip 03 Grote en brede monitoren voor bij je desktop-pc!

Tip 04: Besturingssysteem

Op laptop- en tabletgebied heb je tegenwoordig een vrij ruime keuze wat betreft het besturingssysteem. Zo bestaat er naast Mac OS X en Windows ook de Chromebook, die draait op Chrome OS van Google. Uiteraard zijn er ook de Android-toestellen en de speciale Windows RT-editie voor tablets. Maar in desktopland heb je eigenlijk alleen de keuze uit Windows en Mac OS X. Opvallend is wel dat, ondanks de komst van Windows 8, nog veel computers zijn voorzien van Windows 7.

De topmodellen of zakelijke computers zijn in dat geval voorzien van Windows 7 Professional of Windows 8 Pro. Van Apple kom je tegenwoordig veelal iMac's (all-in-one-pc's) en Mac Mini's tegen met Mac OS X 10.8 Mountain Lion. Opvolger 10.9 Mavericks komt later dit jaar uit. De klassieke Apple-desktop lijkt verdwenen, maar dat is niet zo. Deze Mac Pro bestaat nog steeds en er is zelfs onlangs een nieuwe versie van gepresenteerd. Het lijkt alleen niet op een standaard desktopkast, maar op een zwarte koker. Ten slotte kun je uiteraard ook zelf een Linux-distributie op de computer installeren.

 

© PXimport

Tip 04 Windows 8 werkt goed bij all-in-one-pc's, minder bij desktop-pc's.

Tip 05: Aansluitingen

De laatste jaren zijn een aantal aansluitpoorten geüpgraded. Zo is usb 2.0 min of meer vervangen door usb 3.0, sluiten we monitoren aan via HDMI in plaats van met een analoge kabel en is in Thunderbolt een overdrachtsmanier gevonden om bestanden met een theoretische snelheid van 10 Gbit/s over te zetten. Dit wordt later dit jaar overigens vervangen door Thunderbolt 2.0 met 20 Gbit/s als theoretische snelheid.

Ook wordt usb3.0 binnenkort vervangen door usb 3.1, dat qua snelheid op het niveau van Thunderbolt 1.0 ligt. Let ook op de aanwezigheid van bluetooth en wifi. Het zou zonde zijn als deze draadloze verbindingen niet zijn geïntegreerd, omdat je anders een usb-poort kwijt bent voor een externe adapter.

 

© PXimport

Tip 05 Poorten genoeg op de nieuwe Mac Pro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten