5 veelgemaakte pc-fouten die je makkelijk kunt voorkomen

Door: Chwhynny Overbeeke | 25 juni 2016 08:16

How To

Er zijn een heleboel voor de hand liggende en minder voor de hand liggende dingen die mensen verkeerd doen met hun computer. Hier bespreken we er een aantal. Zorg dat jij niet de dupe wordt van iets wat je makkelijk had kunnen voorkomen.

De meeste mensen kunnen tegenwoordig redelijk met computers overweg. Maar toch zijn er bepaalde fouten die men maar blijft maken, en die voor een heleboel problemen kunnen zorgen. Lees ook: 14 oplossingen voor de grootste pc-problemen.

Geen back-ups maken

Iedereen weet dat je regelmatig je bestanden moet back-uppen of moet synchroniseren met een clouddienst om dataverlies te voorkomen. Toch hoor je constant dat mensen bestanden kwijt zijn of al hun telefoonnummers verloren zijn nadat ze een nieuw apparaat hebben.

Handmatig back-uppen is vervelend en je vergeet het gemakkelijk. Een back-up van een week geleden is beter dan helemaal geen back-up, maar als je sindsdien veel gedaan hebt en er bestanden gewijzigd zijn, is het vaak erg lastig te achterhalen wat je precies mist.

Daarom is het een goed idee om je bestanden automatisch en continu te synchroniseren met een clouddienst, of een programma te gebruiken dat je bestanden automatisch naar een externe schijf back-upt, zodat je altijd de laatste versies hebt.

Geen updates installeren

Ook weer zo'n voor de hand liggend iets dat heel veel mensen fout doen. Zorg altijd dat je antivirussoftware en besturingssysteem up-to-date zijn. Verder is het ook belangrijk dat je alle andere software die op je computer geïnstalleerd is regelmatig bijwerkt. Er kunnen namelijk kwetsbaarheden in zitten (denk aan bijvoorbeeld Java) die verholpen moeten worden of functies die verbeterd of toegevoegd worden.

Tenzij je met een nieuwere versie van een bepaald programma of een driver dat je echt nodig hebt te maken hebt met een compatibiliteitsprobleem, is er geen enkele reden om je software niet te updaten.

Onzin installeren

Er zijn overal wel tools of programma's voor te vinden, maar heb je echt alles nodig wat je op je computer installeert? Zorg dat je een verstandige keuze maakt wanneer je op zoek gaat naar een bepaald soort software. Je hebt waarschijnlijk niet vijf verschillende programma's nodig die allemaal ongeveer hetzelfde doen (denk vooral aan opschoonprogramma's, mediaspelers en fotobewerkingsprogramma's). Kies het programma wat voor jou het prettigst werkt, en verwijder (of vermijd) de rest.

Let ook goed op dat er niet allerlei toolbars en dergelijke mee geïnstalleerd worden wanneer je een programma installeert. Een heleboel software probeert namelijk standaard ook meteen andere software op je computer te zetten. Dit kun je voorkomen door goed te lezen en niet zomaar op OK te klikken zonder te kijken of je iets kunt wegvinken.

Niet genoeg opschonen en schoonmaken

Hiermee bedoelen we zowel het opschonen van de bestanden en drivers op je computer als het fysiek schoonmaken van je computer. Als er te veel rommel op je computer staat wordt hij trager en komt de harde schijf veel te vol te staan. Als je computer vol stof zit kunnen de ventilatoren niet meer zo effectief draaien waardoor je computer kan oververhitten, traag kan worden en kan crashen. En als je toetsenbord en muis smerig zijn kun je daar behoorlijk ziek van worden. Goede hygiëne, zowel virtueel als in de realiteit, is erg belangrijk voor het functioneren van je apparaat.

Niet om hulp vragen

Als je niet weet wat je moet doen kun je natuurlijk altijd op internet naar een oplossing zoeken. Maar als je echt vast komt te zitten met een bepaald probleem, of je weet niet zeker of de oplossing die je gevonden denkt te hebben wel de juiste is, is het vaak verstandig om het aan iemand te vragen die er verstand van heeft. Dat kan een kennis zijn, mensen op een forum, een helpdesk, of iemand die bij je computerwinkel werkt, noem maar op! Maar als je zelf gaat zitten prutsen terwijl je eigenlijk niet weet wat je aan het doen bent kan het goed fout gaan - en soms flink wat geld kosten om het op te lossen.

5 Reactie(s) op: 5 veelgemaakte pc-fouten die je makkelijk kunt voorkomen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2016 12:09 Oscar
  Nog belangrijker is het altijd correct uitloggen/afsluiten van je pc/laptop, het overhaast, zogenaamde versneld, geforceerd afsluiten kan maken/oorzaak zijn, dat je de volgende keer wanneer je je pc/laptop wilt opstarten, een foutmelding "Windows niet correct afgesloten"krijgt.Omdat Windows (toen) niet de gelegenheid/tijd heeft gekregen, bestanden goed weg te zetten op de harde schijf. waardoor zelfs gegevens verloren kunnen gaan. Schakel zoveel mogelijk draaiende applicaties zoals browser, office enz , uit. Voordat je Windows het commando geeft om af te sluiten. Openstaande applicaties vertragen namelijk het afsluiten van Windows en zo ook de laptop/pc. Omdat Windows zelf uitgebreid de tijd neemt de (nog) openstaande applicaties af te sluiten.

  Wacht bij laptops met het sluiten van de klep, totdat Windows volledig is afgesloten. En de laptop zichzelf (automatisch) heeft uitgeschakeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2016 16:13 Kasander
  Ook een puntje van aandacht:
  .
  Als je computer vast loopt (helemaal of je ziet nog wel wat) en je weet niet goed wat je moet doen, vraag het EERST op forums VOORDAT je zelf "aan de slag" gaat met allerlei "tooltjes" van internet!!!!
  .
  De ervaring heeft geleerd dat de meeste gebruikers dan meer verloren laten gaan dan anders gered had kunnen worden!!! Er zit echt heel veel kennis aan de andere kant van je beeldscherm. Maak daar dan ook gebruik van. En kan het niet vanaf je computer, dan heb je vast wel een smartphone, een vriend of een buur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2016 15:06 Anoniem
  Ik krijg het idee dat C!T steeds meer afzakt in niveau. Tot onder NAP.
  Vroeger was het voor HCC leden, mensen met bovengemiddelde interesse in computers. Maar als je anno 2016 nog aan je lieve lezertjes moet gaan uitleggen dat een back-up misschien wel verstandig is, je updates moet installeren en geen troep moet installeren is het wel heel triest gesteld.
  Zonde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2016 14:16 Oscar
  Beginnende computer en smartphone gebruikers zijn commercieel een goudmijn voor de branche.
  Dat komt omdat de zelfde problemen opnieuw opduiken, bij weer een nieuwe generatie computer/smartphone gebruikers, die hun eerste computer of smartphone hebben aangeschaft, en ook uitleg informatie willen/nodig hebben, over het hoe, en wat, met welke handelingen, ze zelf problemen kunnen oplossen. En commercieel gezien, is juist die doelgroep beginnende computer/smartphone gebruikers interessant, omdat door computer en smartphone winkels, aan die doelgroep (onwetende) gebruikers extra service diensten kunnen worden verkocht, Dienstverlening die gevorderde gebruikers niet (meer) nodig hebben omdat ze al de vaardigheid hebben eventuele probleempjes zelf op te kunnen lossen. En dus wat dat betreft commercieel minder interessant zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2020 16:29 HBLWM
  Ik ben blij met alle info. Voor gevorderden en voor beginners. Het gebodene is meestal in leesbare en begrijpelijke taal geschreven (in tegenstelling tot sommige MS sites) Voor vergevorderden weet ik het nog niet. Ik ga binnenkort mijn bios flashen. Eens kijken of daarover ook goede instructie te vinden is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.