6 beeldschermen getest: De beste gaming-monitors

Door: redactie-computertotaal | 29 juni 2017 09:28

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: De testresultaten
 3. Pagina 3: De testresultaten II

Samsung C24FG70FQU

Dit curved beeldscherm van Samsung scoort met zijn opvallende design. De buisvormige stand heeft een scharnierpunt om het scherm de nodige beweeglijkheid te geven. Daardoor neemt het in de diepte meer plaats in dan de concurrenten. We geven het goede punten voor gebruiksgemak: de menu’s zijn duidelijk en overzichtelijk, en je bedient ze met de joystick op de achterzijde van het scherm. Met de drie sneltoetsen onderaan kies je snel een andere beeldmodus.

Het scherm is alleen uitgerust met hdmi en displayport, maar je kunt op beide een hoge refreshrate en AMD FreeSync activeren. Het scherm scoort goed in bewegingsscherpte, maar de ‘Response Time’-instelling heeft zeer weinig impact. Je kunt die veilig op de hoogste stand zetten. Er waren zeer flauwe corona’s zichtbaar, maar die storen niet echt. Het scherm gaf een input-lag van 29,7 ms, ietwat aan de hoge kant in deze test, maar nog steeds aanvaardbaar.

Deze Samsung is voorzien van een va-scherm. Dat levert een zeer goede zwartwaarde, en dus zeer sterk contrast, zolang je recht voor het scherm zit. Met een kleine kijkhoek neemt het contrast al sterk af, maar het is nog steeds beter dan de tn-varianten. De achtergrondverlichting is voorzien van een quantum-dot-film, waardoor het kleurbereik aanzienlijk groter is. Helaas levert het beeldscherm daardoor wel een te warme grijsschaal en zijn de kleuren (vooral alles met rood en groen) wat te intens. We vonden ook geen optie om dat te beperken. Kijk je ook graag films? Dat is op deze monitor een plezier, vooral dankzij het uitstekend contrast – zolang je niet tilt aan de wat te intense kleuren.

Samsung C24FG70FQU

Prijs
€ 399,-
Website
www.samsung.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Va-scherm (uitstekend contrast)
 • FreeSync (dp en hdmi)
 • Gebruiksgemak
 • Design
 • Minpunten
 • Kleuren iets te intens
 • Iets hogere inputlag
 • Uniformiteit

LG 24GM79G

Dit LG-scherm oogt erg hoekig, vooral door zijn bijna vierkante voetplaat. Door een slim mechanisme draait de voetplaat mee als je de monitor naar links of rechts draait. Achteraan – en dus helaas voor velen uit het zicht – zitten twee mooie rode kleuraccenten. Naast twee hdmi-aansluitingen en een displayport-aansluiting is er ook een usb3.0-hub. De bediening is erg handig, die gebeurt met een kleine joystick onderaan in het midden. De menu’s zijn duidelijk en navigeren gemakkelijk. Vijf grote toetsen in het midden onderaan laten je toe snel van beeldmodus te veranderen.

Je haalt 144 Hz via zowel hdmi als via displayport, en via die laatste kun je ook AMD FreeSync gebruiken. De bewegingsscherpte van het scherm is, ondanks de specificatie van een reactietijd van 5 ms, uitstekend. En met behulp van 1 ms Blur Reduction kun je de ghosting-effecten bijna volledig wegwerken, dat gaat wel ten koste van flink wat beeldhelderheid. De ‘Response Time’-instelling laat je het best op normaal staan. In de fast-stand creëert het duidelijke corona’s.

De LG heeft een uitstekende uniformiteit. Wet meten het uit in de Cinema-preset, maar ook de Custom-preset levert goede resultaten. Een goed contrast en prima zwartwaarde zorgen voor levendige beelden. De kalibratie is uitstekend. De grijsschaal is een tikje te rood, maar dat merk je eigenlijk niet. De gamma-curve is uitstekend in het donkere deel van de schaal, maar de helderste tinten zijn iets te donker. Op vlak van kleurweergave nestelt dit beeldscherm zich moeiteloos in de top van onze scherm. Het is een uitstekende keuze, zeker als je ook af en toe een filmpje meepikt.

LG 24GM79G

Prijs
€ 349,-
Website
www.lge.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer scherp, dankzij Blur Reduction
 • Gebruiksgemak
 • Kleurweergave
 • Freesync (dp)
 • Minpunten
 • Heel gewoon design

Conclusie

Gaming-schermen bieden wel degelijk iets extra voor de die-hard pc-gamer. De lage reactietijd en de 144Hz-refreshrate leveren een merkbaar vloeiender en duidelijker beeld, zeker als je die koppelt aan AMD FreeSync of Nvidia G-Sync. Alle schermen in de test leverden degelijke tot goede resultaten, en er is uiteindelijk voor iedereen wat wils.

De testwinnaar is de LG 24GM79G. Dit scherm combineert prima bewegingsscherpte met goede beeldkwaliteit en een rijke uitrusting. Het verschil met de Iiyama GB2488HSU-B3 is erg klein is, terwijl die een significant lagere prijs heeft. Daarom is de Iiyama onze redactietip.

Klik op de tabel (.pdf) hieronder voor een uitgebreid overzicht van de testresultaten.

0 Reactie(s) op: 6 beeldschermen getest: De beste gaming-monitors

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.