7 dingen die je moet doen met een nieuwe pc

Door: brad-chacos | 13 maart 2015 11:57

Nieuwe pc
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je hebt een nieuwe pc, geweldig! Die nederige metalen doos is de sleutel tot een grote digitale wereld vol mogelijkheden. Hij kan je helpen met je financiën, om met oma in contact te blijven, en stoom af te blazen op, ehm, Steam.

Maar een nieuwe pc is niet zoals een nieuwe auto. Je kunt niet zomaar de sleutel omdraaien en het gaspedaal indrukken. Okay, misschien kan het wel - maar het is geen goed idee. Een paar eenvoudige handelingen als je de pc voor de eerste keer opstart kunnen helpen om het apparaat veiliger, sneller en beter voorbereid op de toekomst te maken. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je een nieuwe pc instelt. Lees ook: Een nieuwe pc kopen - 6 punten om op te letten.

Schiet op en wacht met Windows Update

De eerste stap is verreweg de vervelendste. Je moet nog niet op het web rondneuzen totdat je versie van Windows volledig gepatcht en up-to-date is. Punt. Nu komt het slechte nieuws: afhankelijk van hoe lang je pc in de winkel heeft gestaan, kan dit enkele minuten duren, of uren. Hoe dan ook, het moet gebeuren.

Dit kan een tijdje duren...

Zorg allereerst dat je pc verbonden is met het internet. Open het Windows Control Panel, ga naar System and Security > Windows Update > Check for Updates. Je systeem zal naar updates zoeken en zal er ongetwijfeld een aantal vinden. Download en installeer ze, start je pc opnieuw op en herhaal deze stappen totdat de updatecheck geen nieuwe updates meer oplevert. Hopelijk duurt het niet al te lang.

Standaard zal Windows nieuwe updates downloaden en installeren zodra deze worden uitgerold. Je moet eerst alleen even deze vervelende eerste stap nemen.

Installeer je favoriete browser

Surfen op het web in een onbekende browser lijkt op het proberen de tango te dansen in andermans schoenen. Het kan, maar het ziet er niet uit. Hier zijn de directe links naar Chrome, Firefox, en Opera als Internet Explorer jouw ding niet is.

Doe de rolluiken dicht

Nu je iets comfortabelers hebt aangetrokken, is het tijd om je beveiliging op orde te krijgen.

Er zijn veel goede (gratis) antivirusprogramma's.

Windows 8 wordt standaard geleverd met Windows Defender ingeschakeld. Het is een prima, zij het niet al te gedetailleerde beveiligingsoplossing. Maar pc-fabrikanten kunnen Defender gewoon uitschakelen, mochten ze 'trialware' voor een premium beveiligingsoplossing - zoals Norton's of McAfee's antivirussoftware - op je pc willen voorinstalleren. Als je besluit om voor dat premium product te blijven betalen, geweldig! (Hoewel ik aanraad om wat onderzoek te doen voordat je geld voor een beveiligingssuite neertelt.) Zo niet, schakel deze bloatware dan uit en verwijder het, en heractiveer Windows Defender.

Windows Defender wordt echter niet meegeleverd in eerdere versies van Windows, en het is ook niet de meest functierijke anti-malware-oplossing die er te krijgen is, dus pas op.

Gooi alle rommel weg

Nu je beveiligd bent is het tijd om de rommel van je pc af te vegen.

Je kunt deze stap overslaan als je je eigen pc gebouwd hebt - inclusief de installatie van het besturingssysteem - of als je een "Signature Edition"-computer in een Microsoftwinkel gekocht hebt. Directe Windowsinstallaties bevatten geen extra rommel die je harde schijf vol maken. Maar pc's uit de doos van bekende pc-fabrikanten zitten zonder uitzondering vol met die zogenaamde bloatware.

PC Decrapifier is een van de handigste tooltjes ooit gebouwd.

Gelukkig is er PC Decrapifier, een simpele tool die je pc controleert op bekende bloatware en je in staat stelt om het in één keer weg te gooien. Het is veel sneller dan wanneer je zelf het Control Panel gaat doorzoeken om stuk voor stuk crapware weg te gooien. En bovendien is de tool gratis.

Als je Windows 8 hebt, zal PC Decrapifier geen bloatware in de vorm van Metro-apps verwijderen - de kleurige blokken die op het nieuwe Startscherm staan. Deze worden echter niet geladen wanneer je computer wordt opgestart, dus ze nemen niet al je systeembronnen in beslag, behalve dan wat opslagruimte. Als je ze toch van je machine af wil hebben, klik dan met de rechtermuisknop op de app en selecteer Uninstall.

5 Reactie(s) op: 7 dingen die je moet doen met een nieuwe pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 maart 2015 20:43 MarkS90
  Jammer dat dit weer een Engels artikel is geweest. Wat gaat er toch fout bij de redactie dat ze niet zelf een Nederlands talige foto's kunnen bedenken en gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 12:14 Anoniem
  Blij als die Windows 8 blokjes voorbij zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 23:19 Anoniem
  Bedankt voor het artikel, een aantal dingen wist ik nog niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2015 08:14 Anoniem
  Persoonlijk zou ik die kloon of recovery eerder maken. Zo heb je het origineel. Mocht je toevallig teveel software verwijderd hebben, dan ben je dat voorgoed kwijt. Verwijderen kan altijd wel weer. En wie zegt dat die persoonlijke programma's dan ook geen bloatware of antiek is geworden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2015 08:57 Anoniem
  @MarkS90, dat is een goede.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.