7 luxe AMD Ryzen X470-moederborden vergeleken

Door: Stephan Overbeeke | 25 september 2018 09:58

Koopgids: moederborden
Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Conclusie

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC en X470 Gaming M7 AC

De MSI X470 Gaming Pro Carbon en X470 M7 AC zijn respectievelijk de voornaamste middenklasser en het topmodel onder de jongste Ryzen-moederborden van MSI. De luxere M7 AC gaat direct de strijd aan met onder andere de Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 en de ASUS ROG Crosshair VII Hero. Wat aansluitingen betreft gaat dat goed: ook hier zien we namelijk een ruime selectie opslag-, usb- en ventilator-aansluitingen en ook MSI laat het niet afweten wat de geluidskwaliteit betreft. Voor complexe custom waterkoeling is het net wat minder uitgebreid dan de Crosshair, maar dat is ook het enige wat we daar opmerken. Stroomverbruik en stroomvoorziening vallen zelfs positief op.

Prima dus? Ja, en toch op een paar fronten net niet. En is afwerking: daar wint ASUS. Dat zie je een beetje terug in de prijs. Maar in een compleet systeem is afwerking lastig te zien en die zegt niets over de levensduur. Het bios is weliswaar iets beter dan Gigabyte en slechts iets minder dan ASUS, maar dat kunnen we van de rgb-software niet zeggen: die loopt gewoon achter op de concurrentie. Daarmee is de M7 nog wel een prima moederbord, maar wel één die tussen wal en schip valt. Wil je veel rgb of complexe waterkoeling, dan zijn er twee knappere alternatieven; anderzijds is de prijs te hoog voor een meer bescheiden doeleinde.

Dit stellen we overigens vooral omdat de flink goedkopere X470 Gaming Pro Carbon voor veel minder geld bijna alle praktische voordelen weet te behouden. We leveren wat fysieke knopjes op het bord in, maar de stroomvoorziening doet er nauwelijks voor onder en het gros van de aansluitingen blijft aanwezig. We missen hier eigenlijk vooral de interne usb 3.1 type-c-header, maar zolang de meeste (betaalbare) behuizingen die aansluiting niet bieden is dat minpunt lang niet altijd relevant.

De software en uitgebreide rgb-synchronisatie blijven een punt, en iets waarmee de duurdere Asus X470-F mensen zal lokken, maar als goedkoopste in de test biedt de MSI X470 Gaming Pro Carbon toch heel erg veel features voor je geld, zeker als we zien dat de versie zonder wifi nog een stuk goedkoper is. We geven dit bord dan ook de redactietip.

MSI X470 Gaming M7 AC

Prijs
€ 259,-
Website
www.msi.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende stroomvoorziening
 • Degelijke allround featureset
 • Minpunten
 • Mist onderscheidend vermogen
 • Rgb-software matig

MSI X470 Gaming Pro Carbon AC

Prijs
€ 199,-
Website
www.msi.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel aansluitingen voor je geld
 • Prima stroomvoorziening
 • Zonder wifi nog goedkoper
 • Minpunten
 • Geen usb 3.1 type-c-header
 • Rgb-software matig

Conclusie

Slechte borden ziet we niet in deze test, maar dat had gezien de prijzen ook echt niet gemogen. En hoewel de trend duidelijk is om sobere borden te maken, waarderen we een aantal toch opvallende designs. De grootste verschillen zien we echter in het bios en de software, waar ASUS laat zien dat ze met hun grotere omvang en ervaring echt het verschil kunnen maken. Daar staat wel de bekende keerzijde van ASUS tegenover: de prijs. Ga je veel geld uitgeven aan een luxe build, dan wil je het ook echt goed doen. De Crosshair VII Hero is daardoor onze alles kunnende, rijk aangeklede favoriet, waarbij enkel het beperkte aantal interne usb-headers een puntje is. Maar als we zien hoeveel rgb-actie Gigabyte op de Aorus Gaming 7 plakt voor minder geld, dan lonkt dat toch ook.

Hoewel we MSI een stevige tik op de vingers moeten geven wat hun rgb-software betreft, is het totaalplaatje van de Gaming Pro Carbon op dat prijspunt een lastig stukje concurrentie voor de meeste duurdere borden. Vooral als je voor minder geld toch veel moederbord wilt. Ga je voor een chique itx-systeem, dan kun je simpelweg niet om de X470-I Gaming van ASUS heen, of om de Taichi Ultimate, als je één van de weinigen bent die wel een 10Gbit/s-netwerk op zal zetten. Zo is er in elk geval ook nog wat te kiezen voor mensen die met AMD Ryzen een niche build willen maken.


Klik op de tabel voor een grotere versie.

Let op de voeding

We kunnen niet genoeg nadruk leggen op het feit dat een goede voeding goud waard is en dat het opgegeven vermogen slechts van secundair belang is. Een voeding beoordelen is niet eenvoudig, maar het gros van de modellen van gerenommeerde merken als Seasonic, Corsair, Cooler Master, be quiet! of Antec zijn veilige uitgangspunten.

Wat vermogen betreft is een 550watt-voeding een redelijk uitgangspunt voor een Ryzen 5 of 7 systeem met een mid-range videokaart zoals een Nvidia GeForce GTX 1060, 1070 of 1080, of AMD Radeon RX 570 of 580 - dat bekent overigens niet dat je systeem ook 550 watt verbruikt. Eigenaren van een stevige GeForce GTX 1080 Ti of AMD Radeon RX Vega en/of liefhebbers van overklokken mogen daar een schepje bovenop doen. Voordat je een voeding aanschaft, loont het om het aantal cpu-aansluitingen van je voeding te vergelijken met het aantal dat je moederbord vereist. Veel AMD X470-moederborden vereisen namelijk een tweede 4/8pin-cpu-power-aansluiting, iets wat niet alle voedingen bieden, zeker in het betaalbare segment.

0 Reactie(s) op: 7 luxe AMD Ryzen X470-moederborden vergeleken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.