© PXimport

7 WQHD-gameschermen vergeleken

Geplaatst: 7 september 2018 - 09:45

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Stephan Overbeeke

Fanatieke FPS-gamers azen op 240Hz-schermen en gamers met een wat beperkter budget zullen met full hd op 144Hz genoegen moeten nemen. Maar wat als je een goede monitor zoekt voor je reguliere computerwerkzaamheden, die daarnaast ook uitstekend voor games ingezet kan worden? Dan kom je al snel uit bij een WQHD-monitor (Wide Quad HD). Wij hebben zeven gameschermen aan de tand gevoeld, allemaal met een schermdiagonaal van 27 inch.

Snelle (144 Hz of sneller) 27inch-WQHD-schermen met een resolutie van 2560 x 1440 pixels blinken vooral uit in de balans die ze bieden. Ze zijn groot genoeg voor een indrukwekkende ervaring, maar niet zo groot dat je ogen in snelle games te veel moeten zoeken. Een verversingssnelheid tussen 144 en 165 Hz is meer dan snel genoeg voor alle soorten games. De resolutie en scherpte (pixels per inch) zijn uitstekend voor zowel games als allround gebruik zoals foto- of videotaken. En in tegenstelling tot een 4K-paneel kun je de gebruikte resolutie met een redelijk moderne grafische kaart als een GeForce GTX 1070 of Radeon RX 580 uitstekend met aantrekkelijke instellingen aansturen.

Kortom, echte luxe alleskunners. Niet verwonderlijk dat ze niet heel goedkoop zijn, want waar je voor 250 euro al een snel full-hd-scherm op de kop kan tikken begint onze test met een scherm van 449 euro en kunnen de kosten oplopen tot voorbij de 1000 euro. Geen verrassing dat geen van de schermen dan ook slecht presteert. Hoewel we positieve uitschieters zien is het belangrijk eerst voor jezelf te bepalen wat jij met je scherm doet. Wil je naast het gamen serieus met foto’s, video’s, of andere creatieve taken aan de slag gaan, dan loont het al snel om naar ips-monitoren vanaf 700 euro te kijken. Gaat het je echt primair om het gamen, dan kun je besparen door te kiezen voor de goedkopere tn- of va-opties. We hebben twee tn-, twee va-, en drie ips-schermen getest, waarbij we op elke pagina uitleggen wat de voor- en nadelen zijn. De andere grote splitsing tussen de schermen is de aanwezigheid van G-Sync of FreeSync, wat voordelen biedt wanneer je respectievelijk een Nvidia- of AMD-videokaart hebt.

Waar verder op te letten

Als echte alleskunners hebben we de schermen breed getest. Fotografen zullen aandacht hebben voor de kleuren en gamers juist voor de snelheid en contrast. Uit onze ervaring met gameschermen is naast snelheid vooral de kleur- en grijsweergave en een goed contrast cruciaal. Zaken als gammawaardes en kleurtemperatuur zijn belangrijk, maar veelal eenvoudig via het scherm zelf naar eigen inzicht (zonder kalibratieapparatuur) aantrekkelijk te maken. Let vooral op de fysieke afmetingen van het scherm, want sommigen hebben wel tot zo’n 40 centimeter diepte nodig op je bureau, terwijl anderen aan de helft genoeg hebben. Verder wijzen we erop dat sommige schermen weliswaar speakers hebben, maar dat je vooral geen hoge verwachtingen moet hebben van de kwaliteit daarvan.

Technologie: Ips (In-Plane Switch)

Acer Predator XB271HU

De circa 739 euro kostende Acer Predator XB271HU is een luxe 27inch-WQHD-monitor volgens het boekje: snel, met een uitstekend ips-display en vanuit de fabriek geleverd met een keurige kleur- en grijsafstelling. Acer doet het wat contrast betreft iets beter dan de Asus en Eizo die hetzelfde paneel gebruiken. De vergelijking op dat vlak met de tn-gebaseerde schermen hoeven we niet eens te maken.

Ook het relatief lage stroomverbruik valt op en gamers met Nvidia-kaarten zullen de aanwezigheid van G-Sync waarderen. Waar de meeste schermen tot 144 Hz gaan, biedt de Acer net als de Asus de optie om tot 165 Hz te overklokken. Die overklok moet je wel zelf handmatig toepassen via het menu in het scherm, en we moeten opmerken dat wij toch grote moeite hebben met het aanwijzen van echte verschillen tussen 144 en 165 Hz.

Het is een spannende strijd tussen de Acer en Asus, die binnen enkele tientjes van elkaar praktisch dezelfde ervaring bieden: een echte fotofinish. Acer heeft een iets strakkere fabrieksafstelling, maar Asus biedt een fijner OSD (on-screen-display) om instellingen mee te beheren en heeft een steviger voet. De met opvallend rood aangeklede voet van Acer is op zich niet verkeerd, maar de Acer wiebelt bij een ferme stoot tegen het bureau wel wat langer door dan de Asus.

De grote troef van Acer is de prijs, want gemiddeld genomen zit er een tientje of twee tussen, en een leuke aanbieding hier en daar doen het verschil oplopen richting de 10 procent. We zien hem op het moment van schrijven soms onder de 700 euro duiken. Kies gerust voor de Acer als de prijs een belangrijk besliscriterium voor je is. Is dat niet het geval dan gaat de winst wat ons betreft met een kleine voorsprong naar de Asus. Ook de verschillende designs kunnen natuurlijk bij je beslissing een rol spelen; het is maar net wat je het meest aanspreekt.

Media has no description

© PXimport

Acer Predator XB271HU

Prijs
€ 739,-
Website
www.acer.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Snel, en overklokbaar

  • Uitstekende fabrieksinstelling

  • Uitstekend contrast

  • Minpunten

  • Voet van directe concurrentie wat steviger

  • Osd-besturing kan intuïtiever

ASUS ROG Swift PG279Q

Er zijn weinig fabrikanten zo actief op de markt voor gamemonitoren als ASUS, het was ook hun PG278Q die inmiddels weer vier jaar geleden de markt voor 27inch-WQHD-gameschermen opende. ASUS blinkt dankzij de vroege inzet op de markt voor luxere gameschermen dan ook erg uit in de keuze die je hebt. Zo heb je naast het model dat wij testten ook een 200 euro goedkopere variant met FreeSync in plaats van G-Sync (MG279Q), heb je tn-opties (MG278Q of PG278QR) en is er een curved variant (PG27VQ). Om over het aanbod aan andere afmetingen en snelheden nog maar te zwijgen. Stiekem kijken we vast een beetje uit naar de PG27UQ, waarmee zij vermoedelijk de eerste 4K-hdr-gamemonitor (27 inch) op de markt zullen zetten. Het prijskaartje van 2500 euro of meer zal de afzetmarkt voor dat apparaat overigens wel beperken …

Terug naar het hier en nu. De lange ervaring werkt duidelijk door in de basiskenmerken van deze PG279Q. Zo is de voet van deze ASUS uitstekend, de OSD is goed doorontwikkeld en de standaardafstelling is gewoon prima. De beeldkwaliteit gaat echter nek aan nek met de iets goedkopere Acer. We prefereren de 6669K-kleurtemperatuur (iets kouder dan ideaal) van de ASUS boven Acers 6297K (iets warmer dan ideaal), maar het standaardgamma is net wat te hoog en de uniformiteit ietsje minder.

Hoewel sommige ASUS-schermen extreem opvallend zijn heeft deze PG279Q een redelijk bescheiden uiterlijk. Zet je de rode verlichting in de voet uit dan misstaat het scherm ook niet binnen een regulier (thuis)kantoor en dat vinden we gezien de volwassen doelgroep een mooie plus.

Al met al zet deze ASUS dus een uitstekende allround ervaring neer, met een beeldkwaliteit die uitstekend is voor gamers en keurig voor creatieve werkers, een uitstekende bouw, en een nette maar niet te forse voet. Naast de Acer kent ASUS vooral in de Eizo FS2735 een concurrent, maar de meerprijs voor de strakke afstelling van de Eizo zal voor velen te veel van het goede zijn. Dit ASUS-model is voor een grote doelgroep een uitstekende koop en dat belonen we met het Redactietip-predicaat.

Media has no description

© PXimport

ASUS ROG Swift PG279Q

Prijs
€ 769,-
Website
www.asus.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Snel en overklokbaar

  • Prima fabrieksafstelling

  • Uitstekende voet

  • Minpunten

  • Uniformiteit kan wat beter

Hoe snel is snel genoeg?

Eizo Foris FS2735

In de wetenschap dat de Eizo Foris FS2735 hetzelfde AUO-paneel bevat als de geteste ASUS en Acer zal het prijskaartje van deze Eizo even schrikken zijn. En we kunnen kort of lang discussiëren over de verschillen, maar het lijkt niet ter discussie te staan dat het voor veel pc-liefhebbers een aantal symbolische budgetlimieten te boven zal gaan. Ongeacht hoe goed hij is zal hij voor velen afvallen. Helemaal als we dan opmerken dat de G-Sync-module die de ASUS PG279Q en Acer XB271HU bevatten voor een hogere prijs zorgt ten opzichte van hun FreeSync-tegenhangers. De Eizo bevat die module niet en gebruikt FreeSync. Maar op het moment dat je met de Eizo Foris FS2735 aan de slag gaat vergeet je dat direct. Zeker als je het scherm gebruikt voor zowel gaming als dagelijks werk begrijp je waarom het Japanse Eizo een fanatieke groep trouwe kopers kent. Om te beginnen is de voet uitstekend. Het is de meest compacte voet op je bureau en vereist de minste diepte, maar staat wel het meest solide van de zeven en is bovendien ruim instelbaar, al zitten de Asus en de AOC er wel erg dicht op. Eenzelfde kunnen we zeggen voor de kwaliteit van het frame, waarbij Eizo elke vorm van backlight bleed weet te voorkomen, met ASUS, Acer, en HP dicht op de hielen.

De standaardafstelling van het paneel is ongeëvenaard, evenals de optie om extreem ver te kunnen dimmen. Geen scherm zit zo dicht bij een strakke srgb-instelling als dit model. Dit scherm is direct uit de fabriek ook uitstekend bruikbaar voor zeer kleurkritisch werk. Het enige smetje op een perfecte resultatenlijst is de uniformiteit: die is goed, maar wanneer de rest uitstekend is valt een aspect dat slechts ‘goed’ is toch op als kanttekening.

De Eizo is voorzien van een opvallende bluetoothmogelijkheid, waarmee je bijvoorbeeld via de telefoon instellingen kunt aanpassen of notificaties op je scherm krijgen, maar veel praktisch nut hebben we daarvan niet ervaren tijdens onze testperiode. Meer gecharmeerd zijn we van de mogelijkheden om met de software op de pc allerlei instellingen aan te passen en uit te wisselen met andere systemen die hetzelfde scherm gebruiken.

De garantieafhandeling verdient eveneens onze aandacht, want naast de ruime 5 jaar die je krijgt is de haal- en brengservice een argument om een deel van de meerprijs goed te praten, zeker gezien het feit dat Eizo tijdens eventuele reparaties een vergelijkbaar scherm achterlaat zodat je niet zonder komt te zitten. Sterke punten voor Eizo dus, en aangevuld met het uitstekende beeld en constructie verdient dit apparaat wat ons betreft het label ‘Best getest’. Maar de zeer hoge prijs zal helaas voor menigeen een struikelblok zijn.

Media has no description

© PXimport

Eizo Foris FS2735

Prijs
€ 1049,-
Website
www.eizo.nl10Score100

  • Pluspunten

  • Uitstekende game-ervaring

  • Perfecte afstelling

  • Compacte maar zeer stevige voet

  • Minpunten

  • Uniformiteit niet uitzonderlijk

  • Extreem prijskaartje

Technologie: Va (Vertical Alignment)

Samsung LC27HG70

De Samsung LC27HG70 met va-paneel heeft één enorme troef die de rest niet heeft: échte hdr-ondersteuning, en de fantastische weergave van hdr-content is een unieke ervaring. Het extreme contrast wat dan tot je ogen komt dankzij de forse piekhelderheid en zwartwaardes rond het nulpunt is geweldig (let op: hdr-modus laat zich lastig testen en de tabel bevat dus non-hdr-resultaten). Tel de Quantum Dot bij dit curved paneel op en je hebt, met de juiste content, een echte nextgen-weergave.

In het vinden van de juiste content vinden we ook de grootste uitdaging van dit scherm, er is namelijk maar een handjevol games dat van hdr gebruik kan maken. Je zult in de software regelmatig de hdr-modus in en uit willen schakelen omdat non-hdr-content in de hdr-modus door Windows heel slecht wordt weergegeven en de automatische detectie door Windows ronduit matig is. Hdr is de toekomst, dus de komende jaren zal er meer content beschikbaar komen en zullen computers er beter mee om kunnen gaan, maar vooralsnog is het een beetje wachten op een bredere ondersteuning en dat maakt het lastig om het blind aan te raden.

Hoewel we de standaardinstelling wat tegen vinden vallen - vooral de grijsafwijking is opvallend groot - zijn de resultaten in de srgb-modus uitstekend. Ook de uniformiteit is fantastisch en backlight bleed blijft bescheiden, al is het niet op het niveau van de ips-modellen in deze test. Het wat hogere stroomverbruik is het vermelden waard, maar kunnen we gezien de technologie begrijpen. Meer moeite hebben we met de voet, die weliswaar flexibiliteit biedt maar onpraktisch is gezien de forse diepte. Ook staat hij niet zo stevig als we hadden gehoopt. Het kan ermee door, maar warm worden we er niet van.

Onder de streep is het de snelheid voor rappe games waardoor we vooralsnog meer naar tn- of ips-alternatieven neigen, maar we kunnen niet ontkennen dat deze Samsung met hdr-content echt tot zijn recht komt. Verwacht je veel games met hdr-ondersteuning te spelen of kijk je veel hdr-content en vind je een beetje tweaken met instellingen niet erg? Dan heb je hier een mooie aan.

Media has no description

© PXimport

Samsung LC27HG70

Prijs
€ 599,-
Website
www.samsung.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Hdr-content oogt fantastisch

  • Uitstekende afstelling (srgb-modus)

  • Uitstekende uniformiteit

  • Minpunten

  • Hdr vooralsnog beperkt bruikbaar

  • Niet zo snel als de ips/tn-alternatieven

  • Forse, niet zo stevige voet

G-Sync of FreeSync?

MSI Optix MPG27CQ

Waar ASUS en MSI op gebied van moederborden en grafische kaarten elkaar al jaren in de haren zitten, bleef MSI lange tijd van de monitorenmarkt af. Eerder dit jaar kwam daar verandering in met de Optix-monitorenserie. Deze MPG27CQ lijkt gebaseerd op hetzelfde (curved) paneel als de Samsung LC27HG70, wat je in de meeste aspecten van de ervaring terugziet. Dat hdr vooralsnog niet heel eenvoudig is om mee te werken blijkt uit het feit dat MSI heeft afgezien van een hdr-modus in hun alternatief. Wat afstelling betreft doet MSI het redelijk, maar niet zo goed als de betere alternatieven in de test. Het beeld is ietwat koud afgesteld, maar de kleur- en grijsweergave is meer dan prima en de uniformiteit is goed. Dit leidt uiteindelijk zonder aanpassingen tot een prima game-ervaring. Een nu afwezige srgb-modus hadden we echter wel gewaardeerd, zeker gezien we ook zien dat dit paneel wel een heel ruim kleurbereik heeft. Andere aspecten zoals de maximale helderheid en de constructie van de voet zijn gewoon goed, en gezien het vergelijkbare prijskaartje met de Samsung lijken het dan ook directe concurrenten van elkaar.

Net als de Samsung moet ook deze va-gebaseerde MSI de ips-modellen voor zich laten wat kijkhoeken en backlight bleed betreft, al zien we daar feitelijk ook geen bezwaren voor een gamer die normaal achter zijn scherm zit. De capaciteit om de snelste games even scherp in beeld te brengen als die tegenhangers missen we helaas. Het is best goed, maar we zien in vijf andere schermen dat snelle acties accurater kunnen worden weergegeven.

MSI zet fysiek wel het meest opvallende scherm neer met een rgb-achterkant en vijf rgb-verlichte balkjes voorop. Met de (SteelSeries) GameSense-software kan je die informatie uit de game laten weergeven. Dat is weliswaar heel leuk en we durven zelfs te zeggen nuttig, maar het zeer beperkte aantal games en apps dat ondersteund wordt zorgt dat het bij een gimmick blijft. Onder de streep zet MSI een leuk scherm neer, en zeker voor een eerste monitor is het uitstekend, maar we missen ook wat harde concrete argumenten waarom je deze zou pakken boven bijvoorbeeld de Samsung. Een 27-inch curved scherm is ook minder geschikt voor veelvuldig regulier gebruik.

Media has no description

© PXimport

MSI Optix MPG27CQ

Prijs
€ 599,-
Website
www.msi.com7Score70

  • Pluspunten

  • Functionele rgb-verlichting

  • Nette voet

  • Zeer redelijke allround weergave

  • Minpunten

  • Geringe ondersteuning verlichting

  • Mist een srgb-weergave

  • Te beperkt onderscheidend vermogen

Technologie: Tn (Twisted Nematic)

AOC AG271QX

De AOC AG271QX gaat al weer even mee, en is daarbij de goedkoopste in de test, normaliter geen zaken die je zal waarderen in een zoektocht naar een nieuw, luxe gamescherm. Met de lagere prijs is de afwezigheid van G-Sync, en de aanwezigheid van FreeSync te begrijpen. En omdat het een tn-paneel is, zijn de kijkhoeken niet iets om echt trots op te zijn. Maar tenzij je met meerdere mensen tegelijk op hetzelfde scherm aan het gamen (of meekijken) bent hoeft dat geen probleem te zijn. In je eentje bekijk je een gamescherm doorgaans recht van voren.

De reden waarom we juist heel erg te spreken zijn over deze AOC is dat hij op alle relevante vlakken gewoon goed scoort. Voor een tn-scherm is het contrast goed met meer dan 1000:1, de standaard kleur- en grijsafstelling is eveneens erg goed, met wat kleine oververzadigingen die we persoonlijk niet echt vervelend vinden. Ook de uniformiteit is zeer goed en de constructie van het scherm behoort zelfs tot de beste in de test. Toch verrassend voor de goedkoopste monitor in het rijtje. AOC doet er nog een schepje bovenop met een handige (bedrade) afstandsbediening en een ophanging voor je hoofdtelefoon.

Voor een 144Hz-tn-scherm zijn de gameprestaties gewoon uitstekend, we vinden het alleen jammer dat de verder prima kleurechte srgb-modus van een hoge vaste helderheid is voorzien. Die is daardoor enkel in zeer lichte ruimtes bruikbaar. Maar ach, mensen die de nadruk leggen op optimale kleuren in alle omstandigheden zullen waarschijnlijk toch geen tn-scherm kiezen. Het scherm is echter meer dan capabel genoeg en meer dan goed genoeg afgesteld om voor wat casual fotowerk geen bezwaar te vormen.

De ips-panelen ogen wat luxer voor het getrainde oog, maar voor de vraagprijs van de AOC hadden we niet anders mogen verwachten. Als je 500 euro eigenlijk al veel geld vindt en een goede gamemonitor wilt die ook op allround gebied zijn mannetje staat dan is deze AOC onze waardering als Redactietip meer dan waardig.

Media has no description

© PXimport

AOC AG271QX

Prijs
€ 449,-
Website
http://eu.aoc.com9Score90

  • Pluspunten

  • Lage prijs

  • Uitstekende voet en bouwkwaliteit

  • Keurige afstelling

  • Minpunten

  • Kijkhoeken beperkt

  • Srgb-modus niet echt bruikbaar door vaste helderheid

HP Omen 27

HP zet met de Omen 27 zijn tn-monitor iets hoger in de markt dan AOC doet, maar de prijs van de hier aanwezige G-Sync module verklaart die meerprijs direct. Dat de Omen 27 een wat jonger model is zien we terug aan het feit dat dit 144Hz-paneel eveneens overklokbaar is naar 165 Hz, al hebben we de echte meerwaarde daarvan al in twijfel getrokken.

Positief te spreken zijn we over het feit dat het scherm stevig staat en net als de AOC een hoofdtelefoonhouder heeft. Fysiek is het in elk geval netjes, en hetzelfde kunnen we zeggen over de prestaties in games: die zijn gewoon goed.

Het liefst zouden we zeggen dat de HP Omen 27 vergelijkbaar is met de AOC, maar dan interessant voor mensen die G-Sync willen. Maar hoewel het gamen goed afging zien we toch een aantal testresultaten die bij de directe alternatieven wat beter zijn. Zo blijft het contrast van de HP redelijk achter, zien we een grotere afwijking in de kleurweergave, grijsweergave en gamma, en is de uniformiteit beduidend minder. De fotomodus is hier gelukkig wel vrij instelbaar wat helderheid betreft en brengt de grijsweergave netter in lijn met de verwachtingen. Ook zet het scherm een keurige kleurtemperatuur neer, maar ook hier blijven de afwijkingen in de kleuren, de gammawaarde en het contrast toch wat achter. Vind je het bewerken van foto’s belangrijk, dan kun je beter naar de va- of ips-schermen kijken. Ook merken we op dat de maximale helderheid erg goed is, maar de minimale helderheid voor liefhebbers van goed gedimde schermen wat beperkt is.

Zoek je een scherm puur voor gaming en wil je G-Sync, dan is dit geen gekke keuze, zeker gezien de fysieke kwaliteiten. De afstelling zal dan wel een stuk strakker moeten om objectief echt te overtuigen in vergelijking met vooral de AOC en de Samsung, en zelfs de Acer en de ASUS op iets verdere afstand.

Media has no description

© PXimport

HP Omen 27

Prijs
€ 599,-
Website
www.hp.nl7Score70

  • Pluspunten

  • 165 Hz en G-Sync

  • Fysiek degelijk

  • Minpunten

  • Uniformiteit matig

  • Contrast matig

  • Fabrieksafstelling niet strak genoeg

Conclusie

Eizo zet met de Foris FS2735 het beste gamescherm neer, al is de gevraagde prijs van 1049 euro niet mals, zeker als je je bedenkt dat je de dure G-Sync-technologie er niet bij krijgt. Maar met zijn uitstekende beeldeigenschappen is de Eizo voor alle taken een topscherm. Ben je op zoek naar een betere balans tussen prestaties en prijs, dan zijn Acer en ASUS interessante keuzes. Voor een flink lagere prijs krijg je dan hetzelfde ips-paneel en G-Sync-technologie. Ze zijn echter wat minder goed afgesteld. Het blijven beide uitstekende schermen voor zowel gaming als andere taken, waarbij we ASUS door de fysieke wat betere afwerking het predicaat Redactietip toekennen.

Wil je vooral gamen en niet teveel uitgeven, dan kun je niet om de AOC AG271QX heen. Hoewel dit scherm tn-technologie gebruikt, is de beeldweergave voor allround gebruik keurig. Alleen als je naast gaming met name fotobewerking doet, kun je beter een duurder alternatief kiezen. Gaat het je vooral om gamen en normaal pc-gebruik, dan is de AOC een prima keuze die van ons ook het label Redactietip krijgt.

To curve or not to curve, that’s the question

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000