7 WQHD-gameschermen vergeleken

Door: Stephan Overbeeke | 07 september 2018 13:45

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: De test
  3. Pagina 3: Conclusie

Fanatieke FPS-gamers azen op 240Hz-schermen en gamers met een wat beperkter budget zullen met full hd op 144Hz genoegen moeten nemen. Maar wat als je een goede monitor zoekt voor je reguliere computerwerkzaamheden, die daarnaast ook uitstekend voor games ingezet kan worden? Dan kom je al snel uit bij een WQHD-monitor (Wide Quad HD). Wij hebben zeven gameschermen aan de tand gevoeld, allemaal met een schermdiagonaal van 27 inch.

Snelle (144 Hz of sneller) 27inch-WQHD-schermen met een resolutie van 2560 x 1440 pixels blinken vooral uit in de balans die ze bieden. Ze zijn groot genoeg voor een indrukwekkende ervaring, maar niet zo groot dat je ogen in snelle games te veel moeten zoeken. Een verversingssnelheid tussen 144 en 165 Hz is meer dan snel genoeg voor alle soorten games. De resolutie en scherpte (pixels per inch) zijn uitstekend voor zowel games als allround gebruik zoals foto- of videotaken. En in tegenstelling tot een 4K-paneel kun je de gebruikte resolutie met een redelijk moderne grafische kaart als een GeForce GTX 1070 of Radeon RX 580 uitstekend met aantrekkelijke instellingen aansturen.

Kortom, echte luxe alleskunners. Niet verwonderlijk dat ze niet heel goedkoop zijn, want waar je voor 250 euro al een snel full-hd-scherm op de kop kan tikken begint onze test met een scherm van 449 euro en kunnen de kosten oplopen tot voorbij de 1000 euro. Geen verrassing dat geen van de schermen dan ook slecht presteert. Hoewel we positieve uitschieters zien is het belangrijk eerst voor jezelf te bepalen wat jij met je scherm doet. Wil je naast het gamen serieus met foto’s, video’s, of andere creatieve taken aan de slag gaan, dan loont het al snel om naar ips-monitoren vanaf 700 euro te kijken. Gaat het je echt primair om het gamen, dan kun je besparen door te kiezen voor de goedkopere tn- of va-opties. We hebben twee tn-, twee va-, en drie ips-schermen getest, waarbij we op elke pagina uitleggen wat de voor- en nadelen zijn. De andere grote splitsing tussen de schermen is de aanwezigheid van G-Sync of FreeSync, wat voordelen biedt wanneer je respectievelijk een Nvidia- of AMD-videokaart hebt.

Waar verder op te letten

Als echte alleskunners hebben we de schermen breed getest. Fotografen zullen aandacht hebben voor de kleuren en gamers juist voor de snelheid en contrast. Uit onze ervaring met gameschermen is naast snelheid vooral de kleur- en grijsweergave en een goed contrast cruciaal. Zaken als gammawaardes en kleurtemperatuur zijn belangrijk, maar veelal eenvoudig via het scherm zelf naar eigen inzicht (zonder kalibratieapparatuur) aantrekkelijk te maken. Let vooral op de fysieke afmetingen van het scherm, want sommigen hebben wel tot zo’n 40 centimeter diepte nodig op je bureau, terwijl anderen aan de helft genoeg hebben. Verder wijzen we erop dat sommige schermen weliswaar speakers hebben, maar dat je vooral geen hoge verwachtingen moet hebben van de kwaliteit daarvan.

Technologie: Ips (In-Plane Switch)

Ips-panelen werden traditioneel gebruikt voor goede maar prijzige monitoren, waar praktisch elk budgetscherm juist een goedkoper tn-paneel bevatte. Het verschil was makkelijk zichtbaar: ips heeft betere kleuren, betere zwartwaardes, veel betere kijkhoeken en een allround nettere presentatie van het beeld. Traditioneel was ips wel trager en dus geen logische keuze voor gaming, maar dat verschil is tegenwoordig verwaterd met razendsnelle ips-panelen uit de fabrieken van AU Optronics, die bijvoorbeeld in de door ons geteste Asus PG279Q, Acer XB271HU en de Eizo FS2735 te vinden zijn. De betere tn-panelen doen het tegenwoordig weliswaar ook zeer aardig wat kleur betreft, maar ips behoudt daarin de voorsprong, evenals voor wat betreft kijkhoeken en contrast. Doe je veel creatieve taken dan zijn ze het waard, maar puur voor gaming vinden we de meerprijs wat aan de forse kant. Maar laat je vooral niet weerhouden als je het geld er voor (over) hebt.

0 Reactie(s) op: 7 WQHD-gameschermen vergeleken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.