7 WQHD-gameschermen vergeleken

Door: Stephan Overbeeke | 07 september 2018 13:45

PC

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: De test
 3. Pagina 3: Conclusie

HP Omen 27

HP zet met de Omen 27 zijn tn-monitor iets hoger in de markt dan AOC doet, maar de prijs van de hier aanwezige G-Sync module verklaart die meerprijs direct. Dat de Omen 27 een wat jonger model is zien we terug aan het feit dat dit 144Hz-paneel eveneens overklokbaar is naar 165 Hz, al hebben we de echte meerwaarde daarvan al in twijfel getrokken.

Positief te spreken zijn we over het feit dat het scherm stevig staat en net als de AOC een hoofdtelefoonhouder heeft. Fysiek is het in elk geval netjes, en hetzelfde kunnen we zeggen over de prestaties in games: die zijn gewoon goed.

Het liefst zouden we zeggen dat de HP Omen 27 vergelijkbaar is met de AOC, maar dan interessant voor mensen die G-Sync willen. Maar hoewel het gamen goed afging zien we toch een aantal testresultaten die bij de directe alternatieven wat beter zijn. Zo blijft het contrast van de HP redelijk achter, zien we een grotere afwijking in de kleurweergave, grijsweergave en gamma, en is de uniformiteit beduidend minder. De fotomodus is hier gelukkig wel vrij instelbaar wat helderheid betreft en brengt de grijsweergave netter in lijn met de verwachtingen. Ook zet het scherm een keurige kleurtemperatuur neer, maar ook hier blijven de afwijkingen in de kleuren, de gammawaarde en het contrast toch wat achter. Vind je het bewerken van foto’s belangrijk, dan kun je beter naar de va- of ips-schermen kijken. Ook merken we op dat de maximale helderheid erg goed is, maar de minimale helderheid voor liefhebbers van goed gedimde schermen wat beperkt is.

Zoek je een scherm puur voor gaming en wil je G-Sync, dan is dit geen gekke keuze, zeker gezien de fysieke kwaliteiten. De afstelling zal dan wel een stuk strakker moeten om objectief echt te overtuigen in vergelijking met vooral de AOC en de Samsung, en zelfs de Acer en de ASUS op iets verdere afstand.

HP Omen 27

Prijs
€ 599,-
Website
www.hp.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • 165 Hz en G-Sync
 • Fysiek degelijk
 • Minpunten
 • Uniformiteit matig
 • Contrast matig
 • Fabrieksafstelling niet strak genoeg

Conclusie

Eizo zet met de Foris FS2735 het beste gamescherm neer, al is de gevraagde prijs van 1049 euro niet mals, zeker als je je bedenkt dat je de dure G-Sync-technologie er niet bij krijgt. Maar met zijn uitstekende beeldeigenschappen is de Eizo voor alle taken een topscherm. Ben je op zoek naar een betere balans tussen prestaties en prijs, dan zijn Acer en ASUS interessante keuzes. Voor een flink lagere prijs krijg je dan hetzelfde ips-paneel en G-Sync-technologie. Ze zijn echter wat minder goed afgesteld. Het blijven beide uitstekende schermen voor zowel gaming als andere taken, waarbij we ASUS door de fysieke wat betere afwerking het predicaat Redactietip toekennen.

Wil je vooral gamen en niet teveel uitgeven, dan kun je niet om de AOC AG271QX heen. Hoewel dit scherm tn-technologie gebruikt, is de beeldweergave voor allround gebruik keurig. Alleen als je naast gaming met name fotobewerking doet, kun je beter een duurder alternatief kiezen. Gaat het je vooral om gamen en normaal pc-gebruik, dan is de AOC een prima keuze die van ons ook het label Redactietip krijgt.

To curve or not to curve, that’s the question

Enkele jaren terug waren curved televisies een echte hype, maar we kunnen niet zeggen dat het concept echt heeft doorgezet. Het is in elk geval niet dominant geworden, wat te begrijpen is gezien de minder aantrekkelijke muurmontage en de nadelen als je er niet recht voor zit. Een curve kan vooral meerwaarde bieden bij een grote monitor met een diagonaal van minimaal 34 inch (ultrawide) waar je op een optimale afstand voor zit. De 27inch-schermen uit deze test hebben een curve (radius) van 1800R, wat betekent dat de maximale optimale zichtafstand 1800mm dus 1,8 meter bedraagt. Dergelijke monitoren hebben een relatief sterke kromming. Bij regulier pc-gebruik - waarbij de afstand doorgaans een stuk kleiner is dan 1,8 meter - kan dat minder prettig werken dan een plat scherm.

0 Reactie(s) op: 7 WQHD-gameschermen vergeleken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.