8 redenen waarom Chromebooks zullen overleven

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 19 september 2013 10:00

Nieuws

ACHTERGROND - Meer dan twee jaar geleden verscheen de eerste generatie Chromebooks in de winkel. De goedkope laptops die draaien op het online besturingssysteem Chrome van Google, hebben nog niet iedereen overtuigd. 8 redenen waarom ze zullen overleven.

Zelf aan de slag met een Chromebook en er meer over weten? Lees dan zeker deze how-to bomvol ervaringen en tips: "Aan de slag met een Chromebook" [LINK].

1. Chromebooks hoeven geen geld in Google's laatje te brengen

Google hoeft zich niet zo druk te maken over de verkoop van Chrombooks, zolang fabrikanten als Samsung en Acer het platform maar blijven gebruiken. De strategie van het bedrijf draait niet om het verkopen van zoveel mogelijk hardware, maar om de browser Chrome steviger in zowel opkomende als volwassen markten te zetten via Chrome OS.

De melkkoe is dan ook niet de Chromebook zelf, maar het cloudplatform dat inhaakt op Google-diensten. Google verwacht waarschijnlijk niet zoveel winst te maken op de verkoop van de Chromebook Pixel. Dat is een prijzig stukje hardware dat vooral bedoeld is om de veelzijdigheid van Chrome OS te demonstreren. Tegelijkertijd is het een referentiemodel voor ontwikkelaars die Chrome-functionaliteiten willen gebruiken die niet opduiken in doorsnee Chromebooks.

2. Acer zet in op Chromebooks

De goedkope Acer C7 doet het volgens de fabrikant verrassend goed en de laptopproducent is dan ook van plan om meer Chromebooks aan zijn portfolio toe te voegen. Dit was een onverwachte steunverklaring voor het Chromebook/Chrome OS-platform dat afkomstig is van de op drie na grootste computerfabrikant ter wereld. Ook andere grote producenten als HP en Samsung komen nog dit jaar met nieuwe Chromebooks.

3. Tegenvallende Windows 8-verkoop creëert een markt

Acer heeft onlangs laten vallen waarom het bedrijf steviger inzet op Chromebooks en dat is omdat zijn producten die Windows 8 draaien niet naar verwachting hebben gepresteerd. Omdat gebruikers de nieuwe Windows-versie niet massaal hebben omarmd, is er ruimte voor andere besturingssystemen om gebruik te maken van dit gat in de markt.

Degene die het meest profiteert van de dip die Microsoft doormaakt is ongetwijfeld Apple met zijn Mac OS X. Maar andere fabrikanten kijken serieuzer naar andere opties als Ubuntu. Voor de budgetmarkt is Chrome OS sowieso interessant, maar zonder serieuze concurrentie in dit segment zit de Chromebook momenteel in een comfortabele positie.

4. Chrome OS botst niet met Android

Veel critici vragen zich af waarom Google investeert in de ontwikkeling van twee afzonderlijke besturingssystemen. Maar dezelfde vraag kun je stellen over Apple en Microsoft. Het simpele antwoord is dat Android voor mobiele apparaten is bedoeld (net als iOS en Windows Phone), terwijl Chrome OS is ontworpen voor een traditionelere opstelling met een toetsenbord.

Wat we vaak horen is dat mensen zich afvragen waarom Chrome OS en Android niet gewoon worden samengevoegd. Simpel: omdat het nutteloos is om de code samen te voegen. Chrome OS is in essentie gewoon een Chrome-browser op Linux. Je kunt net zo goed de Chrome-browser op Android draaien. Geen samenvoeging vereist.

5. Het marktaandeel groeit

Eerder dit jaar verschenen verhalen dat het marktaandeel van Chrome OS ver onder dat van Windows RT blijft, wat een grote flop voor Microsoft is gebleken. Maar cijfers uit juli tonen aan dat Chrome OS in de VS aan een flinke opmars bezig is. Sowieso doet het platform het goed in de budgetmarkt, waar in korte tijd Chrome OS een marktaandeel van 20 tot 25 procent heeft veroverd.

Dat betekent dat het besturingssysteem voet aan de grond krijgt en in de totale Amerikaanse laptop-markt is Chrome OS inmiddels goed voor vijf procent. Daaruit blijkt al dat Chromebooks geen verwaarloosbare kracht op de laptopmarkt is. Bovendien verwachten analisten dat de verkoop nog verder stijgt in de tweede helft van 2013 omdat Acer, HP, Lenovo en Samsung met nieuwe modellen op de proppen komen.

6. Chrome-platform wordt verder aangevuld

Mediaspeler Chromecast (zie ook )kwam eerder dit jaar uit en was direct een verkoopsucces in de VS. De dongle kost daar maar 35 dollar en hij kan in de HDMI-poort van HD-tv's. De dongle legt contact met het thuisnetwerk en zo stream je video van bijvoorbeeld de computer naar de tv. Dat de term 'Chrome' is opgenomen in de merknaam geeft aan dat Chromecast en Chromebook uiteindelijk onderdeel moeten zijn van hetzelfde mediacenter-ecosysteem.

7. Chromebooks zijn een featuretester voor de browser

Chrome OS is eigenlijk een Chrome-browser dat op een minimalistische Linux-distro draait en daarom duikt het ontwikkelwerk dat softwarebouwers steken in Chrome OS op in de browser. Denk maar eens aan het onderdeel 'Applicaties' in de browser voor Chrome-extensions. Dat was aanvankelijk een feature van Chrome OS. Chromebooks zijn dan wel geen bedreiging voor Windows-pc's, maar Google kan blijven investeren in Chrome OS als een verlengstuk van de Chrome-browser. De browser rechtvaardigt het bestaan van Chrome OS als een mooie plek om nieuwe features te ontdekken.

8. Google stimuleert de verkoop van Chromebooks

Om de verkoop van Chromebooks te stimuleren, heeft Google geïnvesteerd in het verkopen van het apparaat met het cloudplatform aan onderwijs- en bedrijfsklanten. Dat heeft als bijkomend probleem dat de kosten van een Chromebook voor rekening komen van ouders van leerlingen. Een middelbare school in de Amerikaanse staat Illinois rekende 600 dollar voor schoolspullen, waarvan de helft opgaat aan een Chromebook. Ouders waren daar niet gelukkig mee.

Ook vergroot Google de zichtbaarheid van de laptops, door de hardware via zoveel mogelijk winkels aan te bieden. Dit heeft als effect dat als gebruikers zoeken naar een goedkope laptop, ze het eerst struikelen over een aantal Chromebooks. In de Europa worden nieuwe markten aangeboord door het aantal winkels waar het apparaat te verkrijgen is te verdrievoudigen.

Bron: ComputerWorld.

3 Reactie(s) op: 8 redenen waarom Chromebooks zullen overleven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 september 2013 14:42 LeendertVanEijk1
  Chrome is een heerlijke webbrowser dus ik zal zeker uitkijken naar een toekomst met een Chromebook! Macbook is voor de jeugd niet meer dan een "hype" en een "fashionable" item!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2013 02:23 Anoniem
  Mijn vraag? Kan ik er mijn DJ controller op aansluiten, Hercules dj control instinct,kan ik de drivers van mijn aparaat instaleren op een chromebook en de bijgeleverde dj software djuiced,werken normaal enkel op apple,xp,vista en windows7 en 8 kan iemand mij hier een zeker antwoord op geven… anders koop ik een chromebook voor NIX. dank u
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2013 13:01 HugoKe
  Ik vind het buitengewoon vreemd dat chromebooks voor onderwijstoepassingen gebruikt zouden moeten kunnen worden, terwijl Google alle accounts blokkeert voor kinderen met een leeftijd onder de 16 jaar. Daarnaast stel je met een Chromebook AL je activiteiten volledig onder vertrouwen van Google en ik vraag me werkelijk af of dat verstandig is. Wat ik dan weer wel interessant vind is de prijs en het zal beslist een 'nice to have' zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.