9 kooptips voor werk-laptops

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 november 2017 14:38

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: kooptips
 3. Pagina 3: meer kooptips

De populariteit van tablets ten spijt, als werkmachine heeft dit apparaat zo z’n beperkingen. Voor wie graag op verschillende plekken efficiënt wil werken, blijft de laptop dan ook onmisbaar. Vanwege de fysieke toetsen, het grote scherm, de opslagcapaciteit, het aantal aansluitingen en de nodige rekenkracht, laat dit veelzijdige apparaat zich niet zomaar vervangen. We verdiepen ons in de wereld van werklaptops en geven 9 kooptips voor werk-laptops.

Wie denkt dat het bezit van een laptop gepaard gaat met zwaar sjouwwerk, heeft het mis. De evolutie van de traditionele schootcomputer is nog altijd gaande. Dankzij steeds dunnere schermen, compactere ssd’s, efficiëntere accu’s en slankere behuizingen is de gemiddelde laptop een stuk lichter dan pakweg tien à vijftien jaar geleden. Tegelijkertijd heeft het apparaat aan rekenkracht gewonnen waardoor veel mensen de traditionele desktop de deur uit hebben gedaan. Voor fabrikanten als HP, Acer, Lenovo, Toshiba en ASUS is dat reden genoeg om fors in de ontwikkeling van laptops te investeren. Een goede zaak, want hierdoor is er bij iedere (online) elektronicawinkel tegen ieder budget voldoende keuze. We lichten verderop in dit artikel een aantal interessante laptops uit als voorbeeld. Let op dat het zo kan zijn dat de exact besproken configuratie op het moment van lezen wellicht niet meer leverbaar is. Doorgaans is een vrijwel identieke uitvoering dan wel beschikbaar.

Vlot opstarten

De laatste tijd hebben nieuwe laptops steeds vaker uitsluitend een ssd-schijf aan boord. Producten uit het middelste en hoogste prijssegment zijn namelijk bijna allemaal uitgerust met dit opslagmedium, waardoor systemen vlot opstarten en bestanden snel paraat staan. Een bijkomend voordeel is dat ssd’s geen geluid produceren. Deze opslagmethode heeft overigens wel een nadeel, want ssd’s zijn relatief duur. Wie een laptop wenst met minimaal 512 GB opslagruimte is dan ook behoorlijk wat geld kwijt. Ga daarom nauwkeurig na hoeveel lokale opslagruimte je nodig hebt, want op dit onderdeel kun je veel geld besparen. In de praktijk gebruikt men lokale opslagruimte met name voor de installatie van apps en software. Veel bedrijven en particulieren bewaren hun data tenslotte in de cloud of op een eigen server (nas). Sommige notebooks hebben naast een m.2-slot voor een ssd ook nog plek voor een 2,5inch-schijf. Je start het besturingssysteem dan op vanaf de snelle ssd, terwijl je data op de conventionele schijf bewaart.

Usb-c

Een andere interessante ontwikkeling is de toenemende aanwezigheid van de usb-c-poort op notebooks. Naast laptops zullen ook steeds meer nieuwe smartphones, tablets, desktops en andere apparaten deze poort gebruiken. Gunstig is dat usb-c naast de usb-standaard meerdere protocollen ondersteunt. Je kunt bijvoorbeeld via deze aansluiting een extra scherm op een laptop aansluiten, terwijl de aangesloten monitor tegelijkertijd de accu van de laptop oplaadt. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat zowel de laptop als monitor deze functies ondersteunen. Bovendien moet de bekabeling hiervoor geschikt zijn. In het gunstigste geval is via een enkele poort zowel data-, video- als stroomoverdracht mogelijk. Het gebruik van usb-c staat nog in de kinderschoenen, al kun je maar beter alvast voorbereid zijn op de toekomst. Sommige (dure) laptops ondersteunen Thunderbolt 3, waarmee de usb-c-aansluiting nog veelzijdiger wordt.

Usb-c is handig om voorbereid te zijn op de toekomst.

Accu

Omdat Intel erin slaagt om zijn mobiele processors steeds energiezuiniger te maken, houden accu’s het ook steeds langer vol. Bovendien verbruiken ssd’s minder stroom dan traditionele schijven. Bijna alle besproken laptops bieden een mobiele werktijd van minimaal tien uur en gaan dus met gemak een volledige werkdag mee. Hoe groter het scherm, hoe meer energie de accu nodig heeft om dezelfde werktijd te bieden. Naast de processor is de monitor namelijk een grootgebruiker van stroom. Gelukkig gaan ook veel 15,6inch- en 17,3inch-laptops met gemak tien uur mee, dus laat het schermformaat niet beïnvloeden door de gewenste mobiele werktijd. Wel zijn laptops met een groter scherm over het algemeen een stuk zwaarder om mee te nemen, omdat er een zwaardere accu is ingebouwd.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van de juiste keuze, is het belangrijk om te weten wat je allemaal op de (werk)laptop wilt doen. Verricht je veel typewerk met cijfers, dan is toetsenbord met aan de rechterkant een numeriek toetsenbord bijvoorbeeld onmisbaar. Ga je beelden bewerken en/of andere grafische berekeningen uitvoeren, dan is de aanwezigheid van een losse videokaart een pre. Je kunt dan tussen de werkzaamheden door ook nog eens een videospelletje doen. Verder is een behoorlijke processor en flink wat werkgeheugen natuurlijk wel zo prettig voor een optimale workflow. Denk daarnaast ook aan het comfort. Veel fabrikanten brengen laptops met een glanzend scherm uit, maar in sterk verlichte omgevingen heeft een mat scherm de voorkeur. Ben je graag via een bekabeld netwerk verbonden? Let dan ook even op de aanwezigheid van een ethernetpoort. Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend, aangezien sommige bouwers alleen een wifi-adapter integreren. Uiteraard kun je dan ethernet nog toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld een usb3.0-adapter.

Werk je veel met cijfers, dan is een numeriek veld waarschijnlijk onmisbaar.

Geen game-laptops

Zeker als je op zoek bent naar een 17,3inch-laptop, zul je veelal op gamelaptops stuiten. Die zien er door hun indrukwekkende design vaak erg gelikt uit. In dit overzicht hebben we ze niet meegenomen, omdat we ons louter richten werklaptops. Een aanzienlijk bedrag van een gamelaptop wordt namelijk gereserveerd voor een krachtige videokaart, maar die heb je voor de meeste werkzaamheden niet nodig.

1 Reactie(s) op: 9 kooptips voor werk-laptops

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2017 19:02 Kasander1
  Natuurlijk kan je ook kiezen voor een laptop met Linux. Deze hoeft LANG NIET nieuw te zijn. Doordat Linux niet als een gek allerlei ongebruikte op de achtergrond start en gebruikt/misbruikt zal je ook langer met je accu kunnen doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.