Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 februari 2016 12:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tegenwoordig koop je voor een schappelijk bedrag een mini-pc in de vorm van een HDMI-stick. Je plugt zo'n apparaatje in een computermonitor of televisie en je hebt direct toegang tot een volwaardig systeem. Met de installatie van Kodi erop kun je alle kanten op!

Recente mini-pc's die als HDMI-stick verkrijgbaar zijn, draaien veelal op de Atom Z3735F-processor van Intel. Het voordeel hiervan is dat deze processor met meerdere besturingssystemen overweg kan. Zo zijn er mini-pc's verkrijgbaar met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 en Ubuntu 14.04. Een bekend voorbeeld hiervan is de Intel Compute Stick. Lees ook: De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen.

De Windows-versie van dit product kost ongeveer 129 euro, terwijl de Linux-variant voor pakweg 100 euro in de winkelschappen ligt. Daarnaast zijn er fabrikanten die hardware van de Intel Compute Stick als basis gebruiken en een vergelijkbaar product onder een andere merknaam uitbrengen. Een voorbeeld hiervan is de momenteel breed verkrijgbare NEXXT PC Stick. Verder zijn er ook genoeg HDMI-sticks te vinden die voorzien zijn van een Amlogic- of RockChip-processor. Hierop is meestal een versie van Android geïnstalleerd. De kwaliteit van deze Android-sticks ligt meestal op een lager niveau dan de producten die een Intel-processor aan boord hebben. Hier gaan we aan de slag met de Intel Compute Stick waarop Windows 10 is voorgeïnstalleerd. Door hierop Kodi te configureren, beschik je in één klap over een veelzijdige media-pc.

De Intel Compute Stick is een complete pc in de vorm van een compacte HDMI-stick.

01 Mini-pc aansluiten

Sluit eerst de Compute Stick aan op een televisie waarop je films en series wilt kijken. Prik het apparaat in een willekeurige HDMI-poort. Als je audio via een hifi-set wilt afspelen, sluit je het stickje op een receiver aan. Een voorwaarde is wel dat de receiver een HDMI-ingang bevat. Intel en de meeste andere fabrikanten van HDMI-sticks leveren een HDMI-verlengkabel mee voor als er te weinig ruimte is achter de monitor of versterker. Voor de stroomvoorziening sluit je de usb-kabel aan op de micro-usbpoort van de mini-pc. Het andere uiteinde doe je in een vrije usb-poort van je televisie, mits die voldoende stroom levert.

Is dat niet het geval, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde voedingsadapter. Voor de bediening gebruik je bij voorkeur een draadloos toetsenbord met muis. Je plugt hiervoor bijvoorbeeld een ontvanger in de usb-poort van de mini-pc in. Verder is het ook mogelijk om bedieningsapparaten met bluetooth te verbinden. Het voordeel van deze methode is dat de usb-poort op de Compute Stick vrij blijft om een externe schijf met mediabestanden aan te sluiten.

Gebruik een usb-hub wanneer je een externe schijf en een draadloze ontvanger van een toetsenbord met muis wilt aansluiten.

02 Configuratie

Als je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, doorloop je het configuratieproces van Windows. Druk aan de zijkant van de behuizing op de aan/uit-schakelaar om de mini-pc op te starten. Er gaat een blauw led-lampje branden en het configuratiemenu van Windows verschijnt in beeld. Kies de gewenste taal en ga in het volgende venster akkoord met de licentievoorwaarden. Vervolgens stel je het wifi-netwerk in door het juiste wachtwoord op te geven. Je kunt de Compute Stick namelijk alleen via een draadloze verbinding koppelen aan het netwerk. Windows controleert of er updates zijn. Na enkele ogenblikken start het systeem opnieuw op. Je vult naar eigen inzicht een gebruikersnaam en wachtwoord in. Na enkele ogenblikken verschijnt de gebruikersomgeving van Windows 10 op de televisie. Je kunt nu aan de slag!

Intel Remote Keyboard

Heb je geen draadloos toetsenbord met muis? Er is nog een methode om de Compute Stick te bedienen, namelijk met een smartphone of tablet. Intel heeft voor Android en iOS onder de naam Intel Remote Keyboard een app ontwikkeld. Je downloadt deze applicatie gratis uit de App Store of Play Store. Verder heb je op de HDMI-stick de Intel Remote Keyboard Host App nodig.

Op de Intel Compute Stick is dit programma normaliter standaard al aanwezig. Is dat dat bij jou mini-pc niet het geval, dan download je de software. Na de installatie maakt de mobiele app automatisch contact met de HDMI-stick, met als voorwaarde dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Je doorloopt het verificatieproces door met je smartphone een QR-code op de televisie te scannen. Met veegbewegingen bedien je de muis en er is een on-screen-toetsenbord aanwezig in de app.

03 Taal kiezen

Zodra je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, ontbreekt in het configuratiemenu van Windows helaas de Nederlandse taal. Gelukkig pas je dat naderhand in Windows 10 gemakkelijk aan. Open menu Start en klik op Settings. Via Time & language / Region & language beland je bij het juiste onderdeel. Klik onder Languages op Nederlands. Mogelijk dien je eerst te kiezen voor Add a language en Nederlands. Vervolgens klik je via Options onder Download language pack op de downloadknop. Windows haalt nu het gewenste taalpakket binnen. Keer na afloop van het downloadproces terug naar het vorige scherm en bevestig onderaan met Set as default. Herstart het systeem om de Nederlandse taal te activeren.

De Compute Stick van Intel is standaard Engelstalig, maar gelukkig download je eenvoudig een Nederlands taalpakket.

04 Kodi installeren

Als de HDMI-stick helemaal naar wens functioneert, kun je aan de slag met Kodi. Download het installatiebestand voor Windows. Mocht je een mini-pc met een ander besturingssysteem gebruiken, dan vind je op deze webpagina het juiste installatiebestand voor onder meer Linux, OS X, Android en Raspberry Pi. Neem alle stappen van het installatieproces door zonder iets te wijzigen. De Compute Stick heeft minder rekenkracht dan de meeste reguliere pc's. Hierdoor duurt de installatie langer dan je gewend bent.

Na even wachten verschijnt de Engelstalige interface op het scherm. Omdat je Kodi op een oorspronkelijk Engelstalige versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd, is er geen Nederlands taalpakket aanwezig. Gelukkig kun je dat downloaden. Navigeer achtereenvolgens naar System / Settings / Add-ons / Install from repository / Languages / Dutch en bevestig met Install. Na het downloadproces verschijnt automatisch de vraag in beeld of je naar deze taal wilt overschakelen. Kies voor Yes. Keer tot slot weer terug naar het hoofdmenu door rechtsonder op het huisje te klikken.

Installeer een add-on om het Nederlandse taalpakket te installeren.

05 Opslag mediabestanden

De Windows-versie van de Intel Compute Stick heeft 32 GB opslagcapaciteit aan boord, die je eventueel kunt uitbreiden met een microSD-kaart van maximaal 128 GB. De Linux-variant beschikt met 8 GB interne opslag over nog minder schijfruimte. Voor de opslag van een catalogus met mediabestanden is het daarom beter om te kijken naar alternatieve opslagbronnen. Je hebt grofweg keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer de usb-poort niet bezet is door een ontvanger van een draadloos toetsenbord met muis, sluit je hierop een externe harde schijf met films, series en muziek aan. Dit is voor de Compute Stick veruit de beste optie omdat je mediabestanden lokaal kunt afspelen zonder dat er sprake is van vertraging.

De tweede mogelijkheid is om media vanaf netwerkbronnen te streamen, zoals een pc of NAS. Helaas beschikt de Intel Compute Stick niet over een ethernetpoort, waardoor je genoodzaakt bent om streams via wifi op te halen. Zeker voor zware filmbestanden is dat meestal geen succes, want de kans is groot dat het beeld stottert. Sterk gecomprimeerde videobestanden en muziek haal je in veel gevallen wel zonder haperingen binnen via een wifi-verbinding. Gebruik je een andere mini-pc met ethernetpoort? Als de netwerksnelheid van deze aansluiting voldoende is, dan is het streamen van mediabestanden een handige optie.

1 Reactie(s) op: Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2016 16:22 Kasander
  Om Kodi verder af te regelen raad ik de volgende site aan:
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/k
  -
  (Volgens de site zijn ze er aan bezig maar ik ben nog niets verkeerds tegen gekomen.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.