Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick

© PXimport

Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick

Geplaatst: 15 februari 2016 - 10:04

Aangepast: 14 december 2022 - 12:12

Maikel Dijkhuizen

Tegenwoordig koop je voor een schappelijk bedrag een mini-pc in de vorm van een HDMI-stick. Je plugt zo'n apparaatje in een computermonitor of televisie en je hebt direct toegang tot een volwaardig systeem. Met de installatie van Kodi erop kun je alle kanten op!

Recente mini-pc's die als HDMI-stick verkrijgbaar zijn, draaien veelal op de Atom Z3735F-processor van Intel. Het voordeel hiervan is dat deze processor met meerdere besturingssystemen overweg kan. Zo zijn er mini-pc's verkrijgbaar met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 en Ubuntu 14.04. Een bekend voorbeeld hiervan is de Intel Compute Stick. Lees ook: De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen.

De Windows-versie van dit product kost ongeveer 129 euro, terwijl de Linux-variant voor pakweg 100 euro in de winkelschappen ligt. Daarnaast zijn er fabrikanten die hardware van de Intel Compute Stick als basis gebruiken en een vergelijkbaar product onder een andere merknaam uitbrengen. Een voorbeeld hiervan is de momenteel breed verkrijgbare NEXXT PC Stick. Verder zijn er ook genoeg HDMI-sticks te vinden die voorzien zijn van een Amlogic- of RockChip-processor. Hierop is meestal een versie van Android geïnstalleerd. De kwaliteit van deze Android-sticks ligt meestal op een lager niveau dan de producten die een Intel-processor aan boord hebben. Hier gaan we aan de slag met de Intel Compute Stick waarop Windows 10 is voorgeïnstalleerd. Door hierop Kodi te configureren, beschik je in één klap over een veelzijdige media-pc.

 

© PXimport

De Intel Compute Stick is een complete pc in de vorm van een compacte HDMI-stick.

01 Mini-pc aansluiten

Sluit eerst de Compute Stick aan op een televisie waarop je films en series wilt kijken. Prik het apparaat in een willekeurige HDMI-poort. Als je audio via een hifi-set wilt afspelen, sluit je het stickje op een receiver aan. Een voorwaarde is wel dat de receiver een HDMI-ingang bevat. Intel en de meeste andere fabrikanten van HDMI-sticks leveren een HDMI-verlengkabel mee voor als er te weinig ruimte is achter de monitor of versterker. Voor de stroomvoorziening sluit je de usb-kabel aan op de micro-usbpoort van de mini-pc. Het andere uiteinde doe je in een vrije usb-poort van je televisie, mits die voldoende stroom levert.

Is dat niet het geval, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde voedingsadapter. Voor de bediening gebruik je bij voorkeur een draadloos toetsenbord met muis. Je plugt hiervoor bijvoorbeeld een ontvanger in de usb-poort van de mini-pc in. Verder is het ook mogelijk om bedieningsapparaten met bluetooth te verbinden. Het voordeel van deze methode is dat de usb-poort op de Compute Stick vrij blijft om een externe schijf met mediabestanden aan te sluiten.

 

© PXimport

Gebruik een usb-hub wanneer je een externe schijf en een draadloze ontvanger van een toetsenbord met muis wilt aansluiten.

02 Configuratie

Als je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, doorloop je het configuratieproces van Windows. Druk aan de zijkant van de behuizing op de aan/uit-schakelaar om de mini-pc op te starten. Er gaat een blauw led-lampje branden en het configuratiemenu van Windows verschijnt in beeld. Kies de gewenste taal en ga in het volgende venster akkoord met de licentievoorwaarden. Vervolgens stel je het wifi-netwerk in door het juiste wachtwoord op te geven. Je kunt de Compute Stick namelijk alleen via een draadloze verbinding koppelen aan het netwerk. Windows controleert of er updates zijn. Na enkele ogenblikken start het systeem opnieuw op. Je vult naar eigen inzicht een gebruikersnaam en wachtwoord in. Na enkele ogenblikken verschijnt de gebruikersomgeving van Windows 10 op de televisie. Je kunt nu aan de slag!

Intel Remote Keyboard

Heb je geen draadloos toetsenbord met muis? Er is nog een methode om de Compute Stick te bedienen, namelijk met een smartphone of tablet. Intel heeft voor Android en iOS onder de naam Intel Remote Keyboard een app ontwikkeld. Je downloadt deze applicatie gratis uit de App Store of Play Store. Verder heb je op de HDMI-stick de Intel Remote Keyboard Host App nodig.

Op de Intel Compute Stick is dit programma normaliter standaard al aanwezig. Is dat dat bij jou mini-pc niet het geval, dan download je de software. Na de installatie maakt de mobiele app automatisch contact met de HDMI-stick, met als voorwaarde dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Je doorloopt het verificatieproces door met je smartphone een QR-code op de televisie te scannen. Met veegbewegingen bedien je de muis en er is een on-screen-toetsenbord aanwezig in de app.

03 Taal kiezen

Zodra je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, ontbreekt in het configuratiemenu van Windows helaas de Nederlandse taal. Gelukkig pas je dat naderhand in Windows 10 gemakkelijk aan. Open menu Start en klik op Settings. Via Time & language / Region & language beland je bij het juiste onderdeel. Klik onder Languages op Nederlands. Mogelijk dien je eerst te kiezen voor Add a language en Nederlands. Vervolgens klik je via Options onder Download language pack op de downloadknop. Windows haalt nu het gewenste taalpakket binnen. Keer na afloop van het downloadproces terug naar het vorige scherm en bevestig onderaan met Set as default. Herstart het systeem om de Nederlandse taal te activeren.

 

© PXimport

De Compute Stick van Intel is standaard Engelstalig, maar gelukkig download je eenvoudig een Nederlands taalpakket.

04 Kodi installeren

Als de HDMI-stick helemaal naar wens functioneert, kun je aan de slag met Kodi. Download het installatiebestand voor Windows. Mocht je een mini-pc met een ander besturingssysteem gebruiken, dan vind je op deze webpagina het juiste installatiebestand voor onder meer Linux, OS X, Android en Raspberry Pi. Neem alle stappen van het installatieproces door zonder iets te wijzigen. De Compute Stick heeft minder rekenkracht dan de meeste reguliere pc's. Hierdoor duurt de installatie langer dan je gewend bent.

Na even wachten verschijnt de Engelstalige interface op het scherm. Omdat je Kodi op een oorspronkelijk Engelstalige versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd, is er geen Nederlands taalpakket aanwezig. Gelukkig kun je dat downloaden. Navigeer achtereenvolgens naar System / Settings / Add-ons / Install from repository / Languages / Dutch en bevestig met Install. Na het downloadproces verschijnt automatisch de vraag in beeld of je naar deze taal wilt overschakelen. Kies voor Yes. Keer tot slot weer terug naar het hoofdmenu door rechtsonder op het huisje te klikken.

 

© PXimport

Installeer een add-on om het Nederlandse taalpakket te installeren.

05 Opslag mediabestanden

De Windows-versie van de Intel Compute Stick heeft 32 GB opslagcapaciteit aan boord, die je eventueel kunt uitbreiden met een microSD-kaart van maximaal 128 GB. De Linux-variant beschikt met 8 GB interne opslag over nog minder schijfruimte. Voor de opslag van een catalogus met mediabestanden is het daarom beter om te kijken naar alternatieve opslagbronnen. Je hebt grofweg keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer de usb-poort niet bezet is door een ontvanger van een draadloos toetsenbord met muis, sluit je hierop een externe harde schijf met films, series en muziek aan. Dit is voor de Compute Stick veruit de beste optie omdat je mediabestanden lokaal kunt afspelen zonder dat er sprake is van vertraging.

De tweede mogelijkheid is om media vanaf netwerkbronnen te streamen, zoals een pc of NAS. Helaas beschikt de Intel Compute Stick niet over een ethernetpoort, waardoor je genoodzaakt bent om streams via wifi op te halen. Zeker voor zware filmbestanden is dat meestal geen succes, want de kans is groot dat het beeld stottert. Sterk gecomprimeerde videobestanden en muziek haal je in veel gevallen wel zonder haperingen binnen via een wifi-verbinding. Gebruik je een andere mini-pc met ethernetpoort? Als de netwerksnelheid van deze aansluiting voldoende is, dan is het streamen van mediabestanden een handige optie.

06 Externe schijf

Heb je een externe schijf met mediabestanden op de mini-pc aangesloten? Kodi is in staat om de inhoud hiervan te indexeren en alle films, series en muziek in een mooie gebruikersomgeving te presenteren. Gunstig is dat het programma ook filminformatie en fraaie afbeeldingen aan de mediabibliotheek toevoegt. Ga naar Video's / Bestanden / Toevoegen video's / Bladeren en kies voor de aangesloten usb-schijf. Blader zo nodig naar de juiste map met mediabestanden, waarna je bevestigt met OK. Bedenk een logische naam voor de toegevoegde locatie en kies OK. Geef aan wat voor mediabestanden er in de map aanwezig zijn. Je hebt keuze tussen de opties Series, Muziekvideo's en Speelfilms. Kodi haalt informatie over de videobestanden op bij een internetbron. Voor speelfilms gebruik je bijvoorbeeld The Movie Database en voor series The TVDB.

Wanneer je films op de externe schijf in submappen bewaart, selecteer dan ook de optie Ook onderliggende mappen scannen. Zodra je bevestigt met OK, gaat Kodi je mediacollectie indexeren. In het hoofdmenu is nu de categorie Tv-series of Speelfilms beschikbaar. Klik daarop om de catalogus te zien. Vouw het menu aan de linkerkant open en kies de gewenste lay-out. Bij de optie Fanart zijn bijvoorbeeld afbeeldingen en samenvattingen van alle films aanwezig. Klik op een film om het afspelen te starten. Wil je muziekbestanden toevoegen aan Kodi? Kies in het hoofdmenu voor Muziek en herhaal deze stap om albums ook in de catalogus op te nemen.

 

© PXimport

Kodi haalt aanvullende gegevens over films op bij een internetbron.

Profielen

Gebruiken meerdere gezinsleden je home-theater-pc om films te kijken? Wanneer je Kodi naar jouw eigen smaak hebt ingericht, is het vervelend als andere personen instellingen wijzigen en nieuwe content toevoegen. Je lost dit probleem op door in het programma meerdere gebruikers aan te maken. Ga naar Systeem / Profielen en klik op Profiel toevoegen. Je bedenkt vervolgens een profielnaam, waarna je kiest voor Klaar. Klik op OK en vul in het volgende scherm eventueel een wachtwoord in. Houd er rekening mee dat je bij het gebruik van een wachtwoord, ook voor het hoofdaccount een wachtwoord moet instellen. Beslis verder of je medialocaties met het hoofdaccount wilt delen. Het staat je ook vrij om de catalogus gescheiden te houden. Bevestig met OK en bepaal of je de instellingen van het hoofdaccount wilt overnemen. Het voordeel hiervan is dat je geen audio- en video-instellingen hoeft aan te passen. Kies in dat geval voor Standaard kopiëren. De volgende keer dat je Kodi opstart, geef je aan welk account je wilt gebruiken.

 

© PXimport

In Kodi kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken.

07 Netwerkbronnen

Met de Intel Compute Stick of een andere mini-pc lukt het ook om draadloos mediabestanden te streamen vanaf bijvoorbeeld een NAS. Gebruik hiervoor bij voorkeur bestanden die weinig bandbreedte opeisen, zoals mp3'tjes of gecomprimeerde rips van dvd's. Kodi herkent gedeelde mappen en mediaservers in je netwerk. Navigeer naar Video's / Bestanden / Toevoegen video's / Bladeren. Wanneer je bestanden bij een mediaserver zijn ondergebracht op bijvoorbeeld een NAS, kies je voor UPnP apparaten. Als het goed is verschijnt automatisch de naam van de mediaserver in beeld. Volg de instructies uit stap 6 om de gewenste map met mediabestanden toe te voegen en hieraan een internetbron te koppelen. Het is ook mogelijk om de inhoud van gedeelde netwerkmappen via het Samba-protocol aan Kodi toe te voegen. In dat geval kies je in het menu voor Windowsnetwerk (SMB). Bij deze optie is het meestal noodzakelijk om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de netwerkbron op te geven.

 

© PXimport

Via het Samba- of UPnP-netwerkprotocol voeg je netwerkmappen toe.

08 Add-ons

Kodi dankt zijn populariteit voor een groot deel aan de ondersteuning van talloze add-ons. Met deze uitbreidingen stream je eenvoudig video's en muziek vanaf internet. Zo bestaan er onder meer add-ons voor RTL XL, NPO en YouTube. Vanuit het mediaprogramma installeer je rechtstreeks nuttige extensies. Ga naar Systeem / Instellingen / Add-ons. Alle uitbreidingen zijn verdeeld over verschillende categorieën. Via Video add-ons vind je onder andere de extensies Uitzendinggemist (NPO), NOS, YouTube en RTLxl. Klik op een uitbreiding en kies voor Installeren. Vanuit het hoofdmenu zijn de toegevoegde online videodiensten via Video's / Add-ons bereikbaar. Zodra je bijvoorbeeld RTLxl of Uitzendinggemist (NPO) opent, verschijnt er een lange lijst met programma's waaruit je kunt kiezen.

 

© PXimport

Gebruik diverse gemist-diensten in Kodi om leuke tv-uitzendingen terug te kijken.

Andere add-ons

Zoals je in stap 8 las, kun je allerlei uitbreidingen aan Kodi toevoegen. Er zijn ook add-ons die niet aanwezig zijn in de lijst van uitbreidingen van Kodi, maar die je via een kleine omweg kunt toevoegen. Zo bestaat er ook een Kodi-uitbreiding van de omstreden streamingdienst Popcorn Time (KODI Popcorn Time Repository). Hiermee stream je rechtstreeks films en series vanaf het bittorrent-netwerk. Besef wel dat het gebruik hiervan illegaal is, dus pas ermee op. Filmmaatschappijen en auteursrechtorganisaties kunnen proberen om individuele gebruikers te beboeten voor het illegaal streamen van films.

Niet-standaard add-ons kun je in Kodi toevoegen via een zip-bestand dat je van internet haalt. Ga in Kodi naar Systeem / Instellingen / Add-ons / Add-ons installeren m.b.v. zipbestand en blader naar de juiste locatie. Je klikt daar op het juiste zip-bestand. Ga hierna naar Installeer van repository / [De net toegevoegde repository] / Video add-ons / [Naam van de Add-on] en bevestig met Installeren. De streamingdienst is nu vanuit Kodi beschikbaar. Klik maar eens op Video's / Add-ons en bekijk het aanbod.

 

© PXimport

Vanuit Kodi heb je toegang tot de catalogus van Popcorn Time.

09 Ondertiteling wijzigen

Als je naar een film kijkt, is er wellicht niet meteen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig. In veel gevallen schakel je die in door de filminstellingen te wijzigen. Is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, dan downloadt Kodi op eigen houtje het juiste ondertitelbestand. Je moet hiervoor wel eerst een add-on inschakelen. Navigeer naar Systeem / Instellingen / Add-ons / Installeer van repository / Alle repositories / Ondertiteling en installeer de uitbreiding nlondertitels.com. Start vervolgens een film op waaraan je Nederlandstalige ondertiteling wilt toevoegen en klik onderaan op het pictogram met het vierkantje. Via Downloaden gaat Kodi op zoek naar geschikte ondertitelbestanden. Je klikt op het gewenste resultaat om de ondertiteling te activeren.

 

© PXimport

Download rechtstreeks Nederlandstalige ondertiteling om films in een vreemde taal beter te begrijpen.

10 Audio

Als je de HDMI-stick op een receiver hebt aangesloten, wil je het geluid natuurlijk via de aangesloten speakers beluisteren. Indien je tijdens het afspelen van een mediabestand geen geluid hoort, geeft Kodi geen audio door aan de versterker. Ga naar Systeem / Instellingen / Systeem / Geluidsuitgang en selecteer bij Apparaat voor geluidsuitvoer je versterker. Meestal staat hier de merknaam en het typenummer van het hificomponent vermeld. Overeenkomstig met je speakeropstelling selecteer je ook het aantal audiokanalen dat je in gebruik wilt nemen. Start nu een film op. Hoor je nog steeds niks? Klik onderaan op het pictogram met de luidspreker en markeer de optie Activeer doorvoer. Je wijzigt achter Geluidskanaal desgewenst het audiospoor, zodat je het geluid in bijvoorbeeld Dolby Digital kunt afspelen.

 

© PXimport

Zorg ervoor dat je versterker het geluidssignaal van de mini-pc krijgt doorgestuurd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000