Acer Chromebook Spin 513 - Prettige laptop voor alledaagse taken

© PXimport

Acer Chromebook Spin 513 - Prettige laptop voor alledaagse taken

Geplaatst: 27 maart 2021 - 07:33

Aangepast: 14 december 2022 - 10:32

Jeroen Boer

Chromebooks zijn het stadium van goedkope netbookvervangers met te kleine afmetingen voorbij. Zo is Acers Chromebook Spin 513 uitgevoerd in een bruikbaar 13inch-formaat en voorzien van een full hd-scherm. Hoe prettig is de Spin 513 in gebruik?

De Acer Chromebook Spin 513 is een laptop met een zilverkleurige behuizing. Die blijkt van twee verschillende soorten materiaal te zijn gemaakt. De schermdeksel is afgewerkt met aluminium, de behuizing zelf is van kunststof. Qua kleur is het kunststof vrijwel hetzelfde als het aluminium waardoor het nauwelijks opvalt dat de behuizing uit twee materialen bestaat. Het kunststof gedeelte komt bovendien stevig over. De aluminium plaat op de achterkant van het scherm had wat mij betreft wat stijver gemogen. Daar zit namelijk wel wat beweging in. Met een gewicht van 1,29 kilo is de Spin 513 naast compact ook prettig licht.  Voor een relatief goedkope laptop ziet het er al met al netjes uit.

 

© PXimport

Acer Chromebook Spin 513  - Prettige laptop voor alledaagse taken-15082296

© CIDimport

Op het gebied van aansluitingen heeft Acer in tweemaal usb-c , usb-a en een 3,5mm-geluidsaansluiting voorzien. Prettig is dat beide usb-c-aansluitingen geschikt zijn voor laden en video-uitvoer en dat er aan beide zijden een usb-c-aansluiting geplaatst is. Handig, want zo kun je de meegeleverde usb-c-lader afhankelijk van de situatie aan beide kanten aansluiten.

Acer Chromebook Spin 513  - Prettige laptop voor alledaagse taken-15082296

© CIDimport

Specificaties

De Chromebook Spin 513 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 7c die gebruik maakt van de arm-architectuur. Deze chip is door Qualcomm ontworpen voor relatief goedkope laptops en is voorzien van acht cores. Twee cores zijn van een snellere variant terwijl de andere zes cores wat langzamer zijn. Ontworpen voor laptops klinkt misschien snel, maar dat geldt voor deze chip niet echt.  Deze Snapdragon 7c is qua configuratie vergelijkbaar met de in smartphones toegepaste Snapdragon 730 die je in middenklassers vindt. De processor wordt afhankelijk van de gekozen uitvoering bijgestaan door 4 of 8 GB ram en 64 GB eMMC-opslag. Wij hebben de 4GB-uitvoering getest.

De Snapdragon 7c maakt relatief goedkope laptops met een goede accucapaciteit mogelijk. Een ander voordeel van dit platform zou zijn dat het voor notebookfabrikanten relatief eenvoudig is om het apparaat van een 4G-modem te voorzien. De uitvoeringen van de Chromebook Spin 513 die in eerste instantie op de Nederlandse markt verschijnen zijn echter niet voorzien van 4G. Een 4G-variant is wel aangekondigd. De gebruikte wifi-chip is ook afkomstig van Qualcomm en ondersteunt wifi 5. Helaas geen wifi 6 dus, maar gelukkig wel een chip met ondersteuning voor twee datastromen. Heel erg is dat niet, het nut van wifi 6 op een Chromebook is beperkt.

Omklapbaar

De Acer Spin 513 is zoals de naam verraadt een apparaat met een opklapbaar scharnier. Je kunt het scherm helemaal naar achteren omklappen waarna je een forse tablet in handen hebt. Ook kun je de Spin 513 op verschillende manieren neerzetten, bijvoorbeeld als een ‘tentje’. Hiermee neemt het apparaat weinig oppervlakte in terwijl het scherm wel rechtop staat. Handig voor krappe situaties of als je met een los toetsenbord wilt werken. De scharnier is strak afgesteld, hierdoor beweegt het scherm vrijwel niet als je het scherm tijdens het werken aanraakt. Wel is het hierdoor onmogelijk om de laptop met één hand te openen. Helemaal omgeklapt blijkt er niet iets van een magneet in de Spin 513 te zitten om beide helften aan elkaar geplakt te laten. Hierdoor kleppert de achterkant van het scherm enigszins tegen de achterkant van de laptop, al hebben we het bij vergelijkbare form-factors erger gezien. 

Acer Chromebook Spin 513  - Prettige laptop voor alledaagse taken-15082296

© CIDimport

Acer Chromebook Spin 513  - Prettige laptop voor alledaagse taken-15082296

© CIDimport

Chrome OS

Chrome OS is Googles desktopbesturingssysteem dat ooit niet veel meer dan een webbrowser was, maar tegenwoordig voor allerlei lichte taken goed inzetbaar is. Ook kun je op een moderne Chromebook best veel doen zonder actieve internetverbinding. Googles eigen kantoorsoftware is offline te gebruiken en dat geldt ook voor sommige andere webgebaseerde toepassingen. Voor een echt groot offline aanbod kun je terecht in de Play Store waarmee je toegang krijgt tot het gros van het aanbod aan Android-apps. Android is tegenwoordig standaard geïntegreerd in Chrome OS en Android-apps die je installeert verschijnen naadloos in de Chrome OS-omgeving. De meeste apps werken goed, al geldt dat niet voor iedere app. De door Google gebruikte Android-versie in Chrome OS is Android 9, wel met de meeste recente veiligheidspatch. Daarnaast kun je ook aan de slag met Linux-software, al blijft dat voor de doelgroep van een Chromebook waarschijnlijk nog een beetje pionieren. Je moet hoe dan ook aan de slag met de shell om daar iets mee voor elkaar te krijgen. Het is daarom begrijpelijk dat de Linux-mogelijkheid nog altijd in beta is.

Chrome OS laat tegenwoordig zien tot wanneer een apparaat updates ontvangt en in het geval van de Chromebook Spin 513 verstrekt Google tot juni 2029 updates. 

Prettig werken

Tijdens het werken met de Spin 513 viel het toetsenbord in positieve zin op. De toetsen zijn dan wel van een enigszins goedkoop aanvoelend kunststof, ze hebben wel een prettige toetsaanslag en travel. Je kunt dus comfortabel typen op deze Chromebook. Het toetsenbord is bovendien voorzien van toetsverlichting, al is het bij een Chromebook altijd weer even nadenken hoe je dit instelt (alt + schermhelderheid). Je kunt kiezen uit vijf helderheidsstanden, meer dan je op veel andere laptops ziet. Onder het toetsenbord is een glazen touchpad geplaatst met een afmeting van 10,5 x 6,5 centimeter. Deze touchpad werkt goed en ook multitouchgebaren worden goed herkent. De basisfunctionaliteit van een laptop is kortom prima voor elkaar.

De Chromebook Spin 513 is voorzien van een 13,3inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het paneel maakt gebruik van ips-technologie en is zeker voor wat deze laptop kost een goed scherm. De inkijkhoeken zijn goed en ook de helderheid is hoog genoeg. Gezien de form-factor gaat het uiteraard om een aanraakscherm en hierdoor is het scherm glanzend afgewerkt. Iets dat uiteraard niet in iedere situatie handig is. 

Prestaties

De Acer Chromebook draait zoals gezegd o peen arm-processor van Qualcomm. In d e benchmark  CrXPRT scoort deze Chromebook 101 punten. Dat is een flink stuk langzamer dan de Chromebooks met een Intel-processor. Zo scoort Acers eigen Chromebook 314 LTE die is voorzien van de op zich al niet heel indrukwekkende Intel Pentium Silver N5030 in dezelfde benchmark 162 punten. Wel is de Spin 513 in deze benchmark zo’n tien procent sneller dan de Lenovo IdeaPad Duet die van een MediaTek arm-processor is voorzien.

In Geekbench 5 scoort de laptop 539 punten in de single-core-test en 1583 punten in de multi-core-test, dat ligt zoals verwacht in lijn met de scores die de eerder genoemde smartphone-tegenhanger Snapdragon 730 neerzet.

De Snapdragon 7c is dus zeker geen heel krachtige processor. Echt erg is dat niet, want Chrome OS is een licht besturingssysteem en in de praktijk heb ik geen klachten bij het werken op de Spin 513. Chrome Os is van zichzelf vooral geschikt voor lichte kantoorwerkzaamheden en dat gaat prima op deze arm-processor. Acer belooft dat de accu met een capaciteit van 36 Wh een accuduur van 14 uur haalt. In de praktijk is zo’n 10 uur makkelijk haalbaar zodat je zonder tussendoor opladen heel de dag kunt werken.

Conclusie

Chromebooks zitten duidelijk in de lift en met de Chromebook Spin 513 bewijst Acer dat je in combinatie met Chrome OS voor 449 euro een prettig en bruikbaar voor typische kantoortaken apparaat in huis kunt hebben. De Spin 513 is licht, zit stevig in elkaar, tikt lekker en heeft een full hd-scherm dat je ook nog eens kunt aanraken. Je moet uiteraard wel om kunnen gaan met de beperkingen van Chrome OS zelf en bijvoorbeeld vooral gebruik willen maken van Googles kantoorsoftware. Dankzij Android-ondersteuning en een Linux-mogelijkheid die nog wel een beetje pionieren blijft kun je echter allerlei apps en software gebruiken. 

8,0

Ons oordeel

Acer Chromebook Spin 513

Pluspunten

Tweemaal usb-c

Goede accuduur

Prettig toetsenbord (met verlichting)

Omklapbaar scherm

Relatief licht en compact

Minpunten

Prestaties

Schermdeksel kan steviger

Conclusie

**Prijs** € 449,- (4 GB ram), € 499, (8 GB ram) **Processor** Qualcomm Snapdragon 7c **RAM** 4 of 8 GB **Display** 13,3 inch (1920 x 1080 pixels, aanraakscherm) **Opslag** 64 GB eMMC **Besturingssysteem** Google Chrome OS **Formaat** 31 x 20,9 x 1,6 cm **Gewicht** 1,29 kg **Accu** 36 Wh **Aansluitingen** Usb (3.2 Gen 1), 2x usb-c (3.2 Gen 1, laden en video-uitvoer), 3,5mm-geluidsaansluiting **Draadloos** Wifi 5 (2x2), bluetooth 5.0 **Website** [www.acer.com](https://www.acer.com/ac/nl/NL/content/series/acerchromebookspin513)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000