Acer Switch 3 - Lichtgewicht reisgenoot

Door: Niels van der Galiën | 09 oktober 2017 08:54

Acer Switch 3: Headerfoto
Review

De Acer Switch 3 is het instapmodel uit Acer's Switch-serie. Qua specificaties is deze convertible geenszins indrukwekkend, daar tegenover staat echter wel een zachte prijs. Wij mochten de Switch 3 een paar weken proberen om te kijken of hij de moeite waard is.

Acer Switch 3

Prijs € 599,-
Processor Intel Pentium N4200
Werkgeheugen 4GB DDR3L
Opslag 64GB eMMC
Grafisch Intel HD Graphics 505
Scherm 12,2" IPS-scherm (1080p)
OS Windows 10 Home
Aansluitingen Usb-c (1x), usb 3.0 (1x), 3,5mm-headsetaansluiting, micro-sd-kaartlezer
Camera's 5 megapixel (achterzijde), 2 megapixel (voorzijde)
Draadloos 802.11ac, bluetooth 4.0
Afmetingen 30 x 20,1 x 1,5 cm
Gewicht 1,25 kg
Accu 36 Wh
Website acer.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Prijs
  • Stylus en toetsenbord meegeleverd
  • Minpunten
  • Niet geschikt voor zware taken
  • Laadt niet op via de usb-c-poort

Op het eerste gezicht lijkt de Acer Switch 3 ontzettend veel op de Surface Pro: het is een tablet met uitklapstandaard, toetsenbordcover en een pennetje. Als we wat beter kijken is het toch een heel ander apparaat. Om te beginnen is het niet eerlijk om de Switch 3 te vergelijken met één van de zwaarste (en duurste) modellen van de Surface Pro die we onlangs testte. Qua specificaties lijkt de Switch 3 meer op het instapmodel van de Surface Pro. Die draait op de snellere Core M3 en wordt – net als de Switch – geleverd met 4GB werkgeheugen. Wel heeft de Surface Pro, met een 128GB ssd, twee keer zoveel opslagruimte en een 4k-scherm, terwijl de Switch 3 slechts een full-hd-scherm heeft.

Als we vervolgens kijken naar de prijs lijkt de Switch 3 een heel betaalbaar alternatief voor de Surface Pro. Voor de 2-in-1 van Acer betaal je namelijk 600 euro, terwijl het instapmodel van de Surface ruim 850 euro kost. Acer levert voor dat geld echter ook het toetsenbord en de Active Stylus mee. Die accessoires moet je bij Microsoft zelf nog aanschaffen, kosten: 280 euro.

Usb-c-poort

Zoals je van een moderne convertible mag verwachten, heeft de Acer Switch 3 een usb-c-poort. Met een dock sluit je er gemakkelijk extra poorten op aan zoals bijvoorbeeld ethernet of hdmi. Opladen gaat echter niet via de usb-c-poort, maar via een aparte aansluiting. Dat hadden we graag anders gezien, omdat juist één van de voordelen van usb-c is dat je er ook mee kunt opladen.

Opladen gaat niet via de usb-c-poort, maar via een aparte aansluiting. Dat hadden we graag anders gezien.

Hardware

Qua hardware zal de Switch 3 voor sommigen flink tegenvallen. Met een Intel Pentium N4200 en 4GB DDR3L-geheugen is de Switch niet bepaald een desktop- of laptopvervanger. Of dit een probleem is, ligt aan wat je zoekt in een 2-in-1-tablet. Persoonlijk vind ik een convertible vooral handig voor onderweg en voor de taken die ik onderweg wil uitvoeren heb ik helemaal geen krachtige processor of grote hoeveelheid werkgeheugen nodig. Ik heb de Acer Switch vooral in de trein en bus gebruikt en daar ga je nou eenmaal geen video’s zitten bewerken. Zaken als tekstverwerken, browsen en e-mailen gingen prima. Laten dat nou net dingen zijn die ik graag onderweg doe.

Uit de benchmark (PCMark 10) blijkt dat de Acer Switch 3 inderdaad ongeschikt is voor video- en, in mindere mate, fotobewerking. Daarbij moeten we wel opmerken dat simpele fotobewerkingen als bijsnijden en roteren toch nog aardig werken in Photoshop CC op deze Switch.

Toetsenbord en Active Stylus

De Acer Switch 3 wordt geleverd met toetsenbordcover en Active Stylus, je hoeft deze accessoires dus niet los aan te schaffen. De stylus ligt fijn in de hand en heeft twee knoppen waarvan er één werkt als rechtermuisknop. De stylus is dus uitstekend als alternatief voor een muis te gebruiken.

De Acer Switch 3 wordt geleverd met toetsenbordcover en Active Stylus, je hoeft deze accessoires dus niet los aan te schaffen. De stylus ligt fijn in de hand en heeft twee knoppen waarvan er één werkt als rechtermuisknop, waardoor je ook zonder muis met de Switch kunt werken.

De toetsenbordcover van de Switch typt heel aardig, hoewel je natuurlijk altijd verschil blijft merken ten opzichte van een laptop- of dekstop-toetsenbord. Helaas is het toetsenbord behoorlijk flexibel waardoor het meebuigt tijdens het typen. Daarnaast ligt de hoes waarin de toetsen verwerkt zijn net niet helemaal plat als je deze op een vlakke ondergrond plaatst: je moet dus altijd met het toetsenbord omhoog werken – en dan heb je weer last van eerder genoemde meebuigen.

Acer Switch 3: cover

Wanneer je de hoes voor het eerst omslaat krijg je van Windows de melding of je wilt overschakelen naar tabletmodus en ook of je die actie wilt onthouden. Helaas herkent Acers hybride deze handeling niet altijd goed, waardoor het kan gebeuren dat je muis opeens begint te bewegen omdat je per ongeluk de trackpad van de hoes raakt terwijl je de 2-in-1 als tablet gebruikt.

Verder valt op dat je het toetsenbord eigenlijk veilig moet verwijderen voordat je deze kunt loskoppelen. In de praktijk hebben we het toetsenbordje gewoon elke keer losgetrokken, zonder veilig te verwijderen, wat geen problemen veroorzaakte.

Hoewel ik aardig wat kritiekpunten kon bedenken voor het toetsenbord van de Switch, heb ik in de praktijk weinig last gehad van de gebreken. Ik heb het apparaat vooral op schoot (in de trein en bus) gebruikt en dan is een iets te flexibel toetsenbord nou eenmaal niet de factor die je werkcomfort beperkt. Overigens staat de Switch 3 heel stabiel – zelfs op m’n schoot – dankzij de uitklapstandaard, terwijl je dat op het eerste gezicht niet zou verwachten.

Acer Switch 3: Zijkant
De uitklapstandaard oogt fragiel. Toch staat de Switch 3 opvallend stabiel.

Bloatware

Acer is zo vriendelijk om vooraf al allerlei software te installeren op jouw nieuw aangeschafte product. Zo wordt de Acer Switch 3 geleverd met de Acer Collection en een proefversie van Norton. De Acer Collection is weinig meer dan een lijstje aanbevolen Windows Store-apps, die eerder bedoeld is om Microsoft dan de gebruiker te pleasen. Verder word je elke keer dat je de Switch opstart lastiggevallen met de mogelijkheid om met Acers clouddienst te verbinden. Er zal ongetwijfeld een gebruiker zijn die één van de producten handig vindt, maar natuurlijk betreft het hier gewoon irritante bloatware.

Batterijduur

Omdat ik de Switch vooral geschikt vind voor mobiel gebruik, is batterijduur natuurlijk een belangrijke factor. Met een opgeladen batterij gaat Acers 2-in-1 een uurtje of 8 mee. Hoewel dat zeker niet indrukwekkend is, vind ik het – gelet op de prijs – ruim voldoende.

Conclusie

Ben je op zoek naar een betaalbare 2-in-1-computer waarmee je onderweg kunt surfen en tekstverwerken? De Acer Switch 3 is in dat geval een uitstekende en betaalbare keuze. Wanneer je ook thuis niet al te veel van je machine verwacht, kan hij eventueel ook je desktop of laptop vervangen. Je zou dan kunnen overwegen om een dock met ethernet-kabel en toetsenbord op je bureau te plaatsen, zodat je thuis wat fijner werkt op de Switch – met name een echt toetsenbord is een welkome uitbreiding.

Tijdens de testperiode heb ik heel fijn gewerkt met de Acer Switch 3. Achter mijn bureau greep toch al snel naar mijn laptop. Dat vooral vanwege de lichte hardware van de Switch en het typecomfort van mijn laptoptoetsenbord. Als ik echter op pad ging stak ik steevast de Switch en niet mijn laptop in mijn tas. Hoewel de Switch 3 een heel betaalbare convertible is, kun je je afvragen of je een apparaat van 600 euro wilt aanschaffen voor alleen mobiel gebruik. Zelf zou ik zeker overwegen, maar die keuze moet je zelf maken.

0 Reactie(s) op: Acer Switch 3 - Lichtgewicht reisgenoot

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.