Activeer het Windows schermtoetsenbord

Door: Ronald Smit | 08 april 2019 10:49

Het Windows schermtoetsenbord kan handig zijn als je echte exemplaar eens kapot is
How To

Zo op het eerste gezicht lijkt het een wat overbodig tooltje: het Windows schermtoetsenbord. Hoofdzakelijk interessant voor tablets, zou je zeggen. Maar het komt ook op andere momenten soms van pas!

Wat moet je nou met een schermtoetsenbord? Toegegeven: op een tablet is het nagenoeg onvermijdelijk, maar er zijn niet heel veel mensen die een op Windows draaiende tablet hebben. Blijven dus over de laptop en pc. Daar hangt meestal een echt toetsenbord aan. Behalve wellicht als je een soort van media-pc hebt gebouwd, dan is met een toetsenbord op schoot zitten niet zo heel praktisch. Of wat als je toetsenbord eens een keer kapot gaat op een moment dat de winkels zijn gesloten? En ook wat privacy betreft kan een schermtoetsenbord uitkomst bieden. Zit je eens achter een 'vreemde' pc en vertrouw je die om wat voor reden dan ook niet helemaal, dan is een schermtoetsenbord soms net wat veiliger dan een echt exemplaar. Een keylogger werkt namelijk niet met dat virtuele toetsenbord. Een aanraakscherm voor de bediening ervan is trouwens niet noodzakelijk, je kunt ook met je muis op de knoppen klikken.

Inschakelen en gebruiken

Je vindt het Schermtoetsenbord van Windows 10 in het menu Start onder Toegankelijkheid. Na starten verschijnt een flink uit de kluiten gewassen toetsenbord in beeld. Handig voor vingergebruik via een aanraakscherm, maar je kunt het voor muisgebruik ook gerust wat kleiner slepen natuurlijk. Het werkt grotendeels hetzelfde als een gewoon fysiek toetsenbord. Wil je bijvoorbeeld een é maken, dan klik je eerst op ' en daarna op de e. Kortom: weinig verrassends hier. Let tijdens het tikken trouwens wel op wat er boven de knoppen van het toetsenbord gebeurt. Hier verschijnen namelijk continu suggesties. Geen overbodige luxe om daar gebruik van te maken, want tikken via de muis is traaaag.

Tijdens het virtueel tikken in Windows verschijnen suggesties boven de knoppen

Opties

Er is ook een heel speciale toets op het virtuele toetsenbord te vinden: Opties. Klik hierop en je kunt wat instellingen wijzigen. Zit je bijvoorbeeld niet op de toetstik qua geluid te wachten, dan is het hier uitschakelbaar. En heb je behoefte aan een numeriek toetsenbord? Zet het hier aan. Andere invoermethoden (aanwijzen in plaats van klikken) staan ook paraat. Ben je van plan je (media) pc echt toetsenbordloos te gaan gebruiken, dan is het zaak om op de link Bepalen of het schermtoetsenbord wordt gestart wanneer ik mij aanmeld te klikken. Schakel in het daarop geopende venster de optie Schermtoetsenbord gebruiken in. Doe je dat niet, dan kun je je wachtwoord op het inlogscherm van Windows namelijk niet intikken als je het echte toetsenbord loskoppelt...

0 Reactie(s) op: Activeer het Windows schermtoetsenbord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.