Alle media afspelen in Windows 10 met deze 12 tips

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 maart 2016 07:55

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

In downloadnetwerken als usenet en bittorrent circuleren allerlei bestandsformaten voor films, series en muziek. Helaas ondersteunt Windows 10 van zichzelf niet ieder bestandsformaat. Help het besturingssysteem een handje en speel ieder mediabestand voortaan probleemloos af.

Tip 01: Codecs

Windows 10 bevat standaard verschillende programma's waarmee je mediabestanden kunt afspelen. Denk hierbij aan Windows Media Player, Groove Muziek en Films en tv. Helaas accepteren ze niet ieder bestandsformaat. De reden hiervoor is dat computers beeld en geluid veelal gecodeerd opslaan om de bestandsomvang te beperken. Aan de hand van de juiste codecs is je pc in staat om het mediabestand te decoderen, zodat er beeld en geluid op het scherm verschijnt. Lees ook: Zo stream je films en series met Kodi.

Windows 10 heeft van zichzelf jammer genoeg niet alle benodigde codecs in huis. In dat geval verschijnt er op het scherm een foutmelding wanneer je een niet-compatibel bestand wilt afspelen. Verder gebeurt het ook regelmatig dat er bij films geen audio hoorbaar is.

Tip 01 Zodra je met Windows Media Player een iso-bestand afspeelt, krijg je een waarschuwing te zien.

Tip 02: Windows 10

Microsoft heeft met Windows 10 enkele zaken verbeterd als het gaat om het afspelen van mediabestanden. Zo lukt het nu eenvoudig om flac-audiobestanden af te spelen. Zeker voor muziekliefhebbers die liedjes in een hogere audiokwaliteit willen beluisteren, is dat een uitkomst. Daarnaast is het nu eindelijk mogelijk om de meeste mkv-bestanden af te spelen via de H.264- of H.265-codec. Gunstig, want een groot deel van films op usenet en bittorrent zijn in dit containerformaat beschikbaar. Toch zitten er nog de nodige haken en ogen aan deze afspeelopties. Zo kun je bij mkv-containers helaas geen DTS-audiospoor via de speakers afspelen. Veel films hebben hierdoor geen geluid. Verder is het nog altijd veel gedoe om een mappenstructuur van een dvd aan de praat te krijgen. Windows 10 weet namelijk geen raad met vob- en ifo-bestanden. Voor flv-filmpjes is er eveneens geen ondersteuning. Ook een zogeheten image, een exacte kopie van een cd, dvd of blu-ray, is niet afspeelbaar.

Tip 02 Windows 10 heeft meer afspeelopties gekregen, zoals de weergave van flac-muziekbestanden.

Tip 03: Codecpack

Wil je mediabestanden graag met de standaardprogramma's van Windows 10 afspelen? Hoewel Microsoft de bestandscompatibiliteit in de afgelopen jaren sterk heeft verbeterd, heb je nog altijd externe codecs nodig om alle films inclusief beeld en geluid weer te geven. Gelukkig zijn die er volop beschikbaar. Het is lastig om codecs afzonderlijk op het web te verzamelen en aan je computer toe te voegen. Een codecpack werkt een stuk gemakkelijker. Hiermee installeer je in één klap een grote hoeveelheid codecs, waarna bijna ieder audio- en videobestand in Windows afspeelbaar is. Surf naar de pagina van het K-Lite Codec Pack om de verschillende pakketten te bekijken. Voor gebruik op Windows 10 kun je het beste uit de voeten met de standaardversie. Let goed op dat je de juiste downloadlink aanklikt en open de installatiewizard.

Tip 04: Installatie K-Lite

In de installatiewizard van K-Lite klik je op Next, waarna er verschillende installatiemodi zichtbaar zijn. Via de modus Normal passeren alle benodigde instellingen de revue. Ga naar het volgende scherm en bepaal onder Preferred video player welk programma je wilt gebruiken voor de weergave van mediabestanden. K-Lite levert zelf ook een mediaspeler mee, namelijk Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC), zie ook tip 5. Je kunt hier ook iets anders selecteren, bijvoorbeeld Windows Media Player. Geef ook aan met welk programma je audio wilt afspelen en klik viermaal op Next zonder verder iets te wijzigen. Selecteer het aantal audiokanalen dat je in gebruik hebt op de pc, bijvoorbeeld Stereo of 5.1 surround.

Wanneer je de pc hebt aangesloten op een homecinema-systeem, gebruik je hiervoor mogelijk S/PDIF of HDMI als uitgang. Je pc hoeft dan geen audiospoor te decoderen, want deze taak neemt de receiver voor zijn rekening. Is dat bij jou ook het geval, selecteer dan onder Audio bitstreaming de juiste optie. Als je speakers rechtstreeks op de pc zijn aangesloten, laat je de optie staan op Disabled. Klik op Next en voorkom tweemaal met Decline dat K-Lite extra (ongewenste) software aan je pc toevoegt. Klik op Install en Finish om de installatie af te ronden. Je zult zien dat bestanden die eerst niet afspeelbaar zijn, nu wel ineens met de standaardprogramma's van Microsoft functioneren. Speel maar eens een film af in Windows Media Player.

2 Reactie(s) op: Alle media afspelen in Windows 10 met deze 12 tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 maart 2016 11:11 darknessblade
  hellaas zijn die blue-ray licensies maar van korte duur (6-12 maanden)

  dus voor een volledige licensie moet je alsnog 30-60 euro betalen.

  ikzelf heb een blue-ray in mijn PC, had er een 6 maanden licensie voor cyberlink-pro bij zitten. (helaas al lang verlopen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2016 21:48 Dilbert
  Ik gebruik al jaren de VLC speler, die speelt bijna alles af en niks geen codecs meer installeren, makkelijk en snel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.