Al je software automatisch up-to-date in 21 stappen

Door: Edmond Varwijk | 21 januari 2015 11:01

How To

De hardware van een computer gaat jaren mee, de software niet. Voor software komen continu updates en patches uit. Het up-to-date houden van alle software is echter een vervelende klus. Hoe je al je software en drivers automatisch updatet, lees je in deze how to.

01 Geïnstalleerde software

Vraag iemand welke software er allemaal op zijn pc is geïnstalleerd en de meeste mensen weten het niet. Windows ... maar verder? Er staan drie groepen software op elke pc: het besturingssysteem, de drivers en de applicaties. Voor al deze drie groepen komen updates uit en alle drie zijn ze belangrijk. Om te zien welke software allemaal op jouw pc staat, klik je op Start en open je het Configuratiescherm. Klik dan op Programma's / Een programma verwijderen. Van elk programma zie je de naam, de uitgever, wanneer het is geïnstalleerd, de grootte op de harde schijf en de versie.

02 Updates voor Microsoft-programma's

Elke derde dinsdag van de maand brengt Microsoft updates, die het bedrijf verspreid via Windows Update. Via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging kun je het update-programma starten. Welke updates geïnstalleerd worden, bepaal je in de instellingen. Klik op Instellingen wijzigen. Selecteer bij Belangrijke Updates de optie Updates automatisch installeren (aanbevolen). Zet een vinkje bij Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen (...) en bij Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen (...). Klik op OK.

03 Moment van onderhoud

Updates van Windows én alle Microsoft-programma's worden nu automatisch geïnstalleerd. Dit kan betekenen dat de updates worden geïnstalleerd en de pc opnieuw moet opstarten terwijl je net druk bezig bent. Open daarom weer Instellingen wijzigen en klik op Updates worden automatisch geïnstalleerd tijdens het onderhoudsvenster. Kies hier het tijdstip dat Windows de updates installeert en zet een vinkje bij Toestaan dat de computer voor gepland onderhoud (...). Het beste tijdstip is ergens 's nachts (als je pc dan aan staat) of in een middagpauze.

04 Ook drivers installeren

Een driver is een programmaatje dat de verbinding legt tussen de hardware in de pc en het besturingssysteem. Een goede driver zorgt voor een stabiele pc en beste prestaties. Ook voor drivers komen updates uit. Microsoft probeert zoveel mogelijk drivers via Windows Update te verspreiden. Om Windows Update ook driverupdates te laten installeren open je het Configuratiescherm. Klik op Apparaten en printers / Instellingen voor apparaatinstallatie wijzigen. Selecteer hier Ja, automatisch stuurprogramma's en pictogramman downloaden (aanbevolen).

05 Updates zoeken

Wil je handmatig alle updates op de computer zetten, klik dan in Windows Update op Naar updates zoeken. Windows Update zoekt nu voor alle Microsoft-software op de pc én alle drivers naar updates en installeert die. Vaak moet de computer daarna opnieuw opgestart worden om de updates ook echt toe te passen. Pas na het opnieuw opstarten is de update dus actief of wordt de nieuwe driver gebruikt, en is Windows dus veiliger. Klik daarom op Opnieuw opstarten wanneer Windows Update die optie biedt, of kies voor Bijwerken en afsluiten of Bijwerken en opnieuw opstarten in het afsluit-menu.

06 Controleer de updates

Automatisch updaten maakt de updates ook minder zichtbaar. Het is dan ook erg belangrijk af en toe te controleren of de nieuwe updates die Microsoft uitbrengt nog wel op de pc terechtkomen. Dat kun je doen door in Windows Update de geschiedenis van de updates te controleren. Klik in Windows Update op Geschiedenis van updates weergeven. Je ziet de naam, de status en de prioriteit van de updates. Kijk in de kolom Installatiedatum. De laatste installatiedatum zou nooit langer dan vier weken geleden mogen zijn.

07 Mislukte updates oplossen

Waar je ook niet vanaf komt ondanks de automatische updates, is het herstellen van mislukte updates. Deze kunnen in de lijst met de Geschiedenis van updates te zien zijn met de status Mislukt. Dubbelklik op zo'n update om de informatie over die update te openen. Er zal ook een foutcode bij staan en een koppeling naar de supportpagina van die update. Klik daarvoor op Productondersteuning bij deze fout. Lees de aanwijzing boven in het venster of gebruik Google om meer informatie over de foutcode te vinden. Het zal helpen de update alsnog op de pc te krijgen.

08 Updatefuncties andere programma's

Steeds meer andere software dan die van Microsoft biedt de mogelijkheid automatisch te updaten. De manier waarop, verschilt echter per softwareleverancier en soms zelfs tussen producten van dezelfde leverancier. Sommige zoals Google hebben een eigen Google Update-service, maar bieden dan weer geen opties daarin te sturen. In Chrome vind je de update via Google Chrome aanpassen en beheren / Over Google Chrome. In producten van Adobe zit de updater verstopt in Help / Controleren op updates.

09 Verder automatiseren

Het up-to-date-houden van niet-Microsoft-software blijkt de grootste klus, doordat er niet één Windows-onderdeel is dat dit voor je uitvoert en waarmee je het kunt automatiseren. Het handigste is om een extra programma te gebruiken dat dit voor je kan doen. Omdat meerdere software-makers dit probleem snappen, zijn er meerdere programma's om dit te doen. De bekendste zijn Secunia PSI, FileHippo App Manager, Patch My PC, Software.Informer, SUMo Software Update Monitor en Ninite. De eerste vijf zijn gratis, Ninite Updater kost 10 dollar per jaar maar biedt dan ook meer opties.

Soorten updates

Windows Update kent drie soorten updates, namelijk Belangrijke, Aanbevolen en Optionele. In Windows update kun je bij Instellingen wijzigen alleen aangeven wat Windows doet met de belangrijke en de aanbevolen updates, en alleen die kun je automatisch dan ook automatisch installeren. Optionele updates moeten altijd handmatig worden geïnstalleerd. De reden hiervoor is dat Optionele updates niet noodzakelijk zijn voor de beveiliging en stabiliteit van de computer.

Optionele updates installeren

Optionele updates zijn nieuwe onderdelen voor Windows, toevoegingen zoals Silverlight, of een driver die niet door Microsoft zelf is ontwikkeld. Om deze updates te installeren, open je Windows Update en laat je zoeken naar nieuwe updates. Na het zoeken zal het behalve de gebruikelijke updates, ook een of meer optionele updates melden. Klik op Optionele updates zijn beschikbaar. Selecteer de te installeren optionele updates en kies Installeren. Dit installatieproces zul je altijd zelf moeten doen. Dit is maar goed ook, want zo houd je zelf controle over deze niet-noodzakelijke updates.

10 Patch My PC niet installeren

Er zijn dus meerdere programma's om alle software op een pc te updaten. De keuze lijkt lastig, maar wij hebben onze voorkeur voor Patch My PC. Deze tool hoeft namelijk niet geïnstalleerd te worden en laat dus geen sporen achter op de pc. Ga naar de website van Patch My PC en klik op Free Tools. Klik op Free Tools en bewaar het downloadbestand op je pc, bijvoorbeeld in de map Downloads. Klik op Map openen en dubbelklik op PatchMyPC.exe om het programma te starten.

11 Een update-scan uitvoeren

Patch My PC gaat na het opstarten op zoek naar verouderde software en ontbrekende patches. Bij de resultaten maakt het onderscheid tussen de meest voorkomende programma's (op het tabblad Common Apps) en de minder veelvoorkomende programma's (onder Other Apps). Elk programma krijgt in de lijst een kleurcodering. Rood betekent dat een verouderde versie is aangetroffen, groen betekent dat de laatste versie is geïnstalleerd en zwart betekent dat het betreffende programma niet op de pc aanwezig is. Alle rood geschreven programma's moeten dus geüpdatet worden.

12 De updates selecteren

Controleer de lijst met programma's. Mogelijk wil je een bepaald programma niet updaten, bijvoorbeeld omdat je weet dat er compatibiliteitsproblemen zijn tussen de geüpdatete versie van dat programma en andere software op je pc. Wees je wel bewust dat dit een risico met zich meebrengt: hackers zijn gek op niet gepatchte software. Laat deze situatie dan ook nooit langer duren dan strikt noodzakelijk. Neem zo mogelijk extra maatregelen, bijvoorbeeld door deze software alleen in een virtuele machine te draaien. Heb je die mogelijkheid niet, laat dan alle vinkjes staan om beveiligingsproblemen te voorkomen.

13 Stil of gecontroleerd updaten

Patch My PC geeft de keuze alle updates volautomatisch uit te voeren of dit handmatig te controleren. Kies je voor gemak, laat dan de opties ongewijzigd. Wil je meer controle om bijvoorbeeld te voorkomen dat met de installatie van een nieuwere versie ongewenste software meekomt zoals een Ask-toolbar of een alternatieve browser, klik dan op Options en zet een vinkje bij Disable silent software updates.

14 Updaten met Patch My PC

Zijn de updates gecontroleerd en de opties naar eigen wens ingesteld, dan kun je Patch My PC aan het werk zetten om de oudere versies te patchen en updaten. Klik op Perform updates en volg hoe Patch My PC de updates downloadt en de installaties uitvoert. Heb je de 'stille updates' uitstaan, dan krijg je van elk programma de installatiewizard te zien waarin je zelf de keuzes kunt maken. Gebruik je de standaardopties van Patch My PC, dan gebeurt alles onzichtbaar en zonder dat je ook nog maar iets hoeft te doen.

15 Controleren en programma's uitsluiten

Na de eerste keren updaten met Patch My PC, is het verstandig telkens een nieuwe scan uit te voeren om te controleren of echt alle applicaties zijn bijgewerkt. Je ziet het boven in de statusbalk van Patch My PC. Staat daar een vinkje met de tekst 'No Apps to install'dan is alles up-to-date. Heb je een applicatie op je pc die je niet wilt updaten, dan zal die hier telkens hinderlijk terugkomen in de resultaten. Onder Options / Allways skip the following kun je programma's selecteren die je nooit met Patch My PC wilt updaten.

16 Altijd up-to-date met Patch My PC

Wil je de controles en updates van Patch My PC automatisch uitvoeren, klik dan op Schedule. Beantwoord de vraag of je hiervoor een Dynamic-link library file (dll) wilt installeren, met Ja. Daarna kun je het uitvoeren van Patch My PC precies zo instellen als je zelf wilt. Selecteer bij Run-schedule om de hoeveel dagen je het programma wilt uitvoeren, bij Run Mode of het stil of zichtbaar moet gebeuren en bij Include Windows Update of je ook wilt dat Patch My PC controleert op Windows Updates. Bewaar de instellingen met Save.

17 FileHippo

Een alternatief voor Patch My PC is FileHippo App Manager. Ga naar www.filehippo.com en klik op Download our free App Manager. Klik dan op Download Latest Version en voer het installatieprogramma uit. Laat de opties ongewijzigd zodat FileHippo App Manager voortaan met Windows opstart en elke keer naar verouderde programma's zal zoeken. FileHippo App Manager plaatst een klein icoon naast de klok in de Taakbalk. Klik erop met de linkermuisknop en kies View results. FileHippo toont nu de verouderde software op jouw computer met bij elk programma een link naar de update.

18 Geen bèta-software

FileHipppo scant alleen naar beschikbare updates en biedt een link aan om die snel te installeren. Zelf updatet het programma dus niets. Dat is een nadeel voor wie wil automatiseren, maar een voordeel voor iedereen die nooit verrast wil worden door een nieuwe versie. Het zoeken naar updates laat zich sturen. Klik met de linkermuisknop op het FileHippo-pictogram naast de klok in de Taakbalk en kies Settings. Schakel bij Results / Result options de optie Hide beta versions in om te voorkomen dat er via FileHippo software wordt geïnstalleerd die nog niet helemaal af en goed gecontroleerd is.

19 Controle

We lichten twee handige opties in het onderdeel Settings / Advanced uit. Schakel de optie Close program if no updates are found in om FileHippo telkens wanneer het heeft gecontroleerd of er updates zijn maar er geen heeft gevonden, uit te laten schakelen tot Windows weer wordt opgestart. Dat scheelt weer geheugen. Bevestig met OK. Klik opnieuw op het pictogram en kies nu Customize results. Bepaal hier voor elk programma of voor alle programma's bij Change all to of je een bepaalde versie van een programma of alle updates van een programma niet meer wilt zien in de resultaten.

20 Installeren is updaten

Ninite is een webservice waar je een selectie maakt uit 92 programma's die je vervolgens in één keer kunt installeren of updaten. Ga naar www.ninite.com en maak een selectie uit de programma's. Klik dan op Get Installer. Wanneer je nu dit Ninite-installatieprogramma uitvoert, worden geselecteerde programma's gedownload en geïnstalleerd. En dat gebeurt helemaal zonder verdere vragen en ook zonder dat eventuele extra's worden geïnstalleerd. Oude versies worden verwijderd. Bewaar de installer om deze selectie van programma's met één klik weer te verwijderen en updaten.

21 Updaten is installeren

Wat Ninite niet doet, is waarschuwen voor updates. Dat doet de Ninite Updater wel, maar anders dan Ninite is deze niet gratis. Het programma kost 10 dollar (ca. 8 euro) per jaar. Daarvoor krijg je een prachtige supersnelle en totaal automatische updater. Ninite Updater controleert elke zes uur of er van de applicaties die het ondersteunt en die op jouw pc staan, een nieuwe versie of update beschikbaar is. Zo ja, dan vervangt het de versie op de pc direct door de nieuwe versie die online staat. Van de Ninite Updater bestaat helaas geen probeerversie.

Internetbankieren

Alle software up-to-date zorgt niet alleen voor een stabielere pc, maar ook een veiligere pc. In software-updates worden bugs aangepakt die fouten voorkomen, maar ook beveiligingslekken dichten. Zo voorkom je dus beter dat hackers of malware toeslaan op je systeem. In de uniforme regels over internetbankieren stellen de banken zelfs dat je als gebruiker de verantwoordelijkheid hebt over een systeem met bijgewerkte software. Je software nalopen is dus geen overbodige luxe!

Software verwijderen

Nog veiliger ben je als je software die je toch niet gebruikt, gewoon van je systeem verwijdert. Notoire programma's zoals Java, Adobe Flash en Internet Explorer komen regelmatig in het nieuws vanwege beveiligingsproblemen. Gebruik je deze programma's toch niet, dan is verwijderen veiliger dan updaten.

13 Reactie(s) op: Al je software automatisch up-to-date in 21 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2015 13:51 Anoniem
  De maandelijkse Windows-update vindt plaats op de tweede dinsdag, niet de derde….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 22:24 Anoniem
  updates van derden steeds liggen te upgraden die je niet of heel soms gebruikt (en dan zelf even kijkt voor updates) is volgens mij totaal zinloos als je een pc hebt met +300progjes zoals hier. Voor een pc met een paar progjes en een leek als gebruiker is dat misschien wel aan te raden maar overdrijven we nu niet hiermee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 07:08 Anoniem
  Ik mis hier de meest waardevolle software: chocolatey.org
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 07:28 Anoniem
  Drivers update je pas als je "problemen" hebt …. anders riskeer je meestal "problemen" !
  De aangehaalde programma's, om je SW up te daten zijn heel goed.
  Wat ik echter mis is het vermelden dat sommige Nederlandstalige programma's vervangen warden door een Engelse variant..
  Hoe dit vermijden/oplossen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 08:07 Anoniem
  wat een slordig artikel vol feitelijke fouten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 08:56 Anoniem
  Leuk zo'n generiek artikel.. Ik weet niet voor welke windowsversie dit is geschreven maar bij mij volgt na "apparaten en printers" geen menu-optie "Instellingen voor apparaatinstallatie wijzigen". Zal wel liggen aan mijn 8.1 versie liggen . Dit is inderdaad een slordig stukkie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 09:24 Anoniem
  Een erg slordig verhaal. Ben het eens met de vorige reacties !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 09:52 Anoniem
  Oeps …. wie verwijderde mijn eerder geplaatste reactie ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 10:24 Anoniem
  Heb ik niets aan: welke windows versie??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 10:50 Anoniem
  A
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 15:12 Anoniem
  knudde !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2015 21:17 Anoniem
  FileHippo installeert engelstalige (amerikaanse) versies. Best als er hier een update gesignaleerd wordt niet de link gebruiken maar via de software zelf naar updates zoeken. De nederlandstalige versies zijn niet altijd onmiddellijk beschikbaar. Bijvoorbeeld voor Skype duurt dat meestal nog twee weken.

  Automatische updates kun je gemakkelijk door Secunia PSI laten doen. Werkt meestal probleemloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2015 12:14 Anoniem
  Antwoord op: Ik weet niet voor welke windowsversie dit is geschreven maar bij mij volgt na "apparaten en printers" geen menu-optie "Instellingen voor apparaatinstallatie wijzigen". Zal wel liggen aan mijn 8.1 versie liggen .
  …………………………………………………………………………………………………………………………………Is inderdaad een slordig stukkie, maar het klopt wel. Ga naar "apparaten en printers". Klik (mousebutton 2) op het computer icoon (onder apparaten). Hier kan je deze instelling vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.