Almachtig met de Windows 10 GodMode

Door: John Vanderaart | 10 mei 2021 06:02

How To

Achter de coulissen van Windows 10 vind je de dingen die – volgens Microsoft – het daglicht niet kunnen verdragen. Windows 10 wordt per upgrade vereenvoudigd en dus verdwijnen er steeds meer features uit het zicht. Dat vinden wij jammer. Daarom laten we je graag zien hoe je veel van die verborgen mogelijkheden weer tevoorschijn tovert door middel van de Windows 10 GodMode.

De gewone Windows 10-gebruiker heeft geen weet van de vele verborgen parels die in de kelder van dit besturingssysteem worden bewaard. Vergelijk dat maar met kunstwerkjes die – wegens gebrek aan belangstelling – in het depot zijn terechtgekomen; niet zelden het voorportaal van de vuilnisbelt. Voorheen was het meer-meer-meer en van Windows 95 tot en met de eerste versie(s) van Windows 10 kon het niet op. De ene optie na de andere optie werd geïntroduceerd. Maar ja: hoe meer opties, hoe meer mogelijkheden, hoe meer problemen, hoe ergernissen. De oplossing: Afslanken. Met als gevolg dat de doorgewinterde gebruiker z’n handigheidjes één voor één ziet verdwijnen...

Extended GodMode

Al eerder hebben we je de GodMode van Windows 10 voorgesteld; een foefje om bij de achterliggende hulpmiddelen van het besturingssysteem te komen. Daar doen we nu een schepje bovenop met een hulpprogramma genaamd Extended GodMode. Je vindt dit hulpmiddel hier. Extended GodMode is een serieuze uitbreiding op de gewone versie, die het mogelijk maakt om alsnog bij veel goed verstopte systeeminstellingen te komen. Met, om je gerust te kunnen stellen, de wetenschap dat de website www.virustotal.com de software Extended GodMode als honderd procent veilig vrijgeeft. En dat is niet onbelangrijk, want we hebben hier te maken met programmatuur die bovenop Windows 10 zit en die dús potentieel gevaarlijk kan zijn. Dat laatste is dus niet het geval.

De makers van Extended GodMode raden het met klem aan: scannen op www.virustotal.com.

Als ik God was

Zodra je Extended GodMode start, word je overladen met een enorm aantal mogelijkheden van het programma. En als je op de menu-optie Others klikt, zie je de sub-opties Control Panel en Admin Tools, met nóg meer mogelijkheden! Is het blasfemie om te stellen dat je je eventjes God waant? Intussen heb je kunnen zien dat Extended GodMode een uitgebreide wegwijzer is die je naar de juiste plekjes binnen Windows 10 zal gaan begeleiden. De hoeveelheid plekjes: “Meer dan 250!” Laten we beginnen met een ruwe programmaschets:

• Hoofdvenster. In praktische categorieën ingedeeld, vind je hier alle verwijzingen naar specifieke instellingen van Windows 10. Dit hoofdvenster is je uitgangspunt.

• Others, Control Panel. Dit is de submenu-versie van het gewone Configuratiescherm met nu de mogelijkheid om direct het gewenste onderdeel te openen.

• Others, Admin Tools. Dit is de submenu-versie van het gewone Systeembeheer. Ook nu kun je direct naar het gewenste onderdeel springen.

• Others, Open Classic GodMode. Dit is de GodMode die we eerder in Computer Idee hebben laten zien. Is een tool met veel mogelijkheden, maar wel beperkter dan Extended GodMode.

Nummering van de items

Zoals je in het hoofdvenster van Extended GodMode ziet, hebben de makers de talloze opties genummerd. Da’s handig, want het geeft ons wat houvast. Daarom gebruiken we die getallen hier ook om je te laten te laten genieten van enkele van de leukste opties die het hulpprogramma te bieden heeft. Uiteraard kun je alle andere mogelijkheden ook openklikken, want je vindt altijd wel weer iets dat je niet eerder hebt gezien of dat je gaandeweg bent kwijtgeraakt.

4. Aanbevolen onderhoudstaken automatisch uitvoeren

Met een klik op nummer 4 wordt het gelijknamige hulpprogramma Systeemonderhoud gestart; daarmee kun je wat onderhoudstaken laten uitvoeren die er mogelijk voor zorgen dat Windows 10 wat beter functioneert. Een punt van extra aandacht zijn de Geavanceerde opties van dit Systeemonderhoud, want daarmee kun je aangeven dat je de onderhoudstaken als Administrator wilt laten uitvoeren.

Systeemonderhoud kan je systeem onderhouden op een moment naar jouw keuze.

10. Alle probleemrapporten weergeven

Het hulpprogramma Probleemrapporten wordt geopend en je komt te weten welke programma’s onlangs in moeilijkheden zijn geraakt; met wat geluk valt het allemaal wel mee ... Je kunt – voor de nabije toekomst – met een schone lei beginnen door op de knop Alle probleemrapporten wissen te drukken. Maar daarmee zijn we er nog niet, want er is ook de knop Meer, die de op dat moment nog verborgen problemen weergeeft (mits die er zijn). En als je geïnteresseerd bent in de diepere details van een specifiek probleem, dan kun je erop dubbelklikken om nóg meer te weten te komen. Zodoende kun je inschatten wat je kunt doen om het probleem in de toekomst te voorkomen. In veel gevallen (lees: zoals gewoonlijk) is dat een update van het mankerende programma.

20. Automatische vensterindeling uitschakelen

Als je voor nummer 20 kiest, opent het venster De muis eenvoudiger in het gebruik maken. Dat lijkt een foutje, maar is het niet. Deze optie draait namelijk op het onderdeel Het beheren van vensters vereenvoudigen. Slim ingesteld, kan Windows 10 zich laten leiden door de bewegingen van de muis, om daarmee supersnel het op dat moment gewenste venster naar voren te halen. Ook kun je aanvinken dat vensters automatisch moeten worden gerangschikt als je ze naar de rand van het beeldscherm worden verplaatst. Aan jou om te bepalen of je dit prettige opties vindt. Kijk verder ook even naar de sectie Muisaanwijzers, want op een beeldscherm met een hoge resolutie wil je vast en zeker gebruik maken van een muisaanwijzer die beter zichtbaar is dan de standaard aanwijzer.

Windows 10 kan zich intuïtief schikken naar de bewegingen van de muis.

27. Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven

Met de systeemtool Betrouwbaarheidscontrole kun je de betrouwbaarheidsgeschiedenis en de probleemgeschiedenis van je computer gedetailleerd in kaart brengen. Op een schaal van 1 tot 10 kun je nazien hoe prettig het de afgelopen tijd gesteld was met je computer. Alle kritieke gebeurtenissen, waarschuwingen en informatieve gebeurtenissen zijn afzonderlijk aan te klikken (en daarna te dubbelklikken) om werkelijk álles te weten te komen over hetgeen dat is gepasseerd.

58. De stem van de Verteller aanpassen

Je kunt in Windows 10 teksten op je scherm laten voorlezen door de zogeheten Verteller. Als je deze optie nog niet eerder heeft gebruikt, dan kom je op de bijbehorende startpagina terecht. Met op die startpagina de optie Instellingen, waarmee je dan de stem van de Verteller (en meer) kunt aanpassen. Het ligt voor de hand dat de Verteller binnen Windows 10 steeds belangrijker en beter wordt, dus verdient het aanbeveling om er alvast mee aan de slag te gaan!

De Verteller van Windows 10 leest schermteksten voor.

85. Een wachtwoordherstelschijf maken

Te vaak raken Windows 10-gebruikers het wachtwoord van hun gebruikersaccount kwijt met alle gevolgen van dien. Dit probleem is in één keer te tackelen door het huidige wachtwoord veilig te stellen op een usb-stick. Geen nood, dat kost slechts 2 KB op die usb-stick. Dus: Doen!

102. Geheugenproblemen van je computer vaststellen

Heeft je computer last van onverklaarbare problemen? Laat dan de Windows Geheugencontrole eens draaien. Het is namelijk niet uitgesloten dat gedoe met het geheugen de oorzaak is van die onverklaarbare problemen. Waarbij opgemerkt dat geheugenproblemen niet altijd hardwarematig hoeven te zijn!

157. Netwerkwachtwoorden beheren

Het verschijnsel ‘wachtwoord’ drijft veel Computer Idee-lezers regelmatig tot grote wanhoop. Wachtwoorden, je kunt ze vergeten, ze kunnen worden gehackt, enzovoort… Maar voordat je wanhopig wordt: er is altijd het hulpprogramma Referentiebeheer. Daarmee kun je in eerste instantie de Windows-referenties en in tweede instantie de Webreferenties bevragen. Het gaat ons hier om de Windows-referenties met de gebruikersnamen en de wachtwoorden van de accounts die je gebruikt om netwerkmappen te kunnen benaderen. Iets kwijtraken is dus nóóit meer het geval; maar dan natuurlijk wel een wachtwoordherstelschijf bij de hand hebben…

196. Schermbeveiliging wijzigen

De Schermbeveiliging is tegenwoordig weinig meer dan een schim uit het verleden. Want waarom een screensaver als het beeldscherm zichzelf (via het Energiebeheer) al automatisch uitschakelt? Voor wie een hang naar vroeger heeft, biedt Extended GodMode een mogelijkheid om de Schermbeveiliging in ere te herstellen.

We kunnen nog steeds gebruik maken van die ouderwetse Schermbeveiliging.

261. Zoekopties voor bestanden en mappen wijzigen

Ken je dat, je hebt per ongeluk een bestand verplaatst en je kunt dat bestand nérgens meer vinden? Mooi! Dan is er een mogelijkheid om de zoekfunctie van Windows 10 tijdelijk extra grondig in te stellen. Je kunt namelijk aangeven dat het héle systeem moet worden doorzocht. Buiten de indexering om, ook de systeemmappen meenemen en zelfs gecomprimeerde mappen doorzoeken. Met een mogelijkheid om de standaard instellingen achteraf weer te herstellen.

0 Reactie(s) op: Almachtig met de Windows 10 GodMode

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.