Altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring

Door: Edmond Varwijk | 03 juli 2018 10:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Vind je het leuk om altijd de echt allernieuwste Windows-versie te gebruiken? Ook als er weleens iets mis is of nog niet helemaal af? Dan biedt Microsoft met Windows 10 een leuke nieuwe optie. Met een paar klikken geef je jezelf toegang tot de versies van Windows die Microsoft nog niet eens officieel heeft uitgebracht en kun je als eerste alle nieuwe mogelijkheden verkennen. Zo heb je altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring.

Nog maar enkele jaren geleden werkte Microsoft jarenlang in het grootste geheim aan een nieuwe versie van Windows om die dan in één keer en met veel tromgeroffel uit te brengen. Die dagen zijn voorbij. Aan Windows 10 wordt nu continu gewerkt en de ontwikkelaars brengen vaak meermaals per dag een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. De meeste versies zijn alleen voor intern testwerk, maar steeds vaker komen sommige van deze versies ook gewoon beschikbaar voor iedereen die graag met de nieuwste Windows wil werken. Microsoft heeft er zelfs een speciaal project van gemaakt: het Windows Insider-programma. Zit je in dat programma, dan krijg je regelmatig een update die gewone Windows-gebruikers niet krijgen, waarna je de nieuwste versie van Windows op jouw pc hebt staan, rechtstreeks uit de softwarefabriek van Microsoft.

01 Versies en builds van Windows

Elke versie van Windows die uit de softwarefabriek rolt, is herkenbaar aan het unieke ‘build-nummer’, het volgnummer van de versie. Dit was altijd al zo en is ook eenvoudig te zien. Klik op Start, typ de opdracht winver en druk op Enter. Het venster Over Windows toont het versienummer en het build-nummer. De officiële eerste versie 1507 van Windows 10 had bijvoorbeeld het build-nummer 10.0.10240. Toen die versie werd verspreid waren de Microsoft-ontwikkelaars alweer een paar builds verder. Op het moment dat dit artikel werd geschreven was het meest recente build-nummer 10.0.16193. Die build is geen officiële release, maar een versie uit het Windows Insider-programma, waarmee je op ook jouw pc deze tussentijdse versies van Windows kunt gebruiken. Zie hier voor een lijst van versie- en build-nummers.

01 Het venster Over Windows toont het versie- en het build-nummer van Windows.

02 Ringen

Alleen de ontwikkelaars in het Windows-team hebben toegang tot álle nieuwe versies van het besturingssysteem. Zij zitten in de zogenoemde ‘Canary Ring’, de binnenste ring van mensen rondom Windows. Vinden zij een versie goed genoeg, dan geven ze die vrij voor de ontwikkelaars die binnen Microsoft aan andere producten werken, zoals applicaties en drivers. Deze groep heet de ‘Windows en Devices Group Ring’. Hebben ook zij weinig problemen met een nieuwe build, dan geeft het Windows-team die build vrij aan de zogeheten ‘Fast Ring’-gebruikers. Dat is een grote groep mensen die uit liefhebberij of interesse heeft aangegeven graag die nieuwste versies te ontvangen. Is ook hun reactie positief, dan komt een build ook ter beschikking van alle Windows Insiders in de ‘Slow Ring’. Om in één van de eerste twee ringen te zitten, moet je én bij Microsoft werken én goed kunnen programmeren, maar deelname in de Slow en Fast Ring staat vrij voor iedereen.

02 Op het Windows Blog lees je vaak als eerste over de volgende Fast en Slow Ring-releases.

Van waterval naar ‘agile’

Aanvankelijk werd software ontwikkeld volgens de watervalmethode. Ontwikkelaars werkten soms jarenlang aan een nieuwe versie van een product, en pas wanneer alles klaar was, werd er nog snel getest en de software daarna aan de klanten gestuurd. Deze methode van softwareontwikkeling heeft vele nadelen: de software komt bijna altijd later dan afgesproken; heeft maar een deel van de afgesproken functionaliteit; en zit vol fouten doordat men pas helemaal aan het einde kan gaan testen en het dan vaak niet meer mogelijk is om de fouten te herstellen die worden ontdekt. Ook is het nagenoeg onmogelijk nog nieuwe functionaliteit toe te voegen nadat de ontwikkelaars aan hun werk zijn begonnen.

Deze problemen zijn zo fundamenteel dat veel software nu op een ‘agile’ manier ontwikkeld wordt (de Engelste term agile betekent lenig). Daarbij wordt in kleinere teams telkens aan maar één stukje van het totale product gewerkt en wordt er minimaal elke paar weken een nieuwe, werkende versie van het hele product opgeleverd. Ontwikkelaars en testers werken daarbij nauw samen en fouten worden al tijdens het ontwikkelen ontdekt én hersteld. Ook Microsoft werkt nu op deze manier.

Linksonder op het bureaublad zie je nog nauwkeuriger het versienummer van de Insider Build.

03 Vereisten

Hoe je Windows Insider wordt lees je straks, maar voordat je dat doet is er nog een paar dingen om over na te denken. Een Windows Insider-build is altijd minder goed getest dan een officiële ‘echte’ nieuwe Windows-versie. Er is dus een grotere kans dat er een keer iets misgaat of niet goed werkt. Ook kan het zomaar zijn dat een functie die je veel gebruikte ineens verdwenen is of een paar weken niet goed werkt. Kun je daar tegen en heb je een snelle internetverbinding zonder datalimiet, dan kun je prima Windows Insider worden en de nieuwste builds van Windows testen. Er worden bovendien geen extra eisen gesteld aan de pc, zolang Windows 10 er goed op draait, is het voldoende.

03 Elke pc waarop Windows 10 goed draait, is ook geschikt voor de Insider-builds.
In de Fast Ring krijg je soms wel elke week een nieuwe Windows-versie op de pc

04 Herstel en back-up

Nog wel belangrijk voor je begint met de Insider-builds, is te zorgen voor systeemherstel en databack-up. Zorg ervoor dat je bij problemen altijd terug kunt naar de computer voordat je de tussentijdse versies van Windows ging gebruiken en zorg er bovendien voor dat je door de testversies geen gegevens verliest. Voor systeemherstel zijn er meerdere opties zoals Systeemherstel van Windows 10 en het Herstelstation, maar onze favoriet is toch een volwaardig back-upprogramma zoals Acronis True Image of het gratis EaseUS Todo Backup Free. Daarmee maak je in een handomdraai een systeemhersteldisk om de pc mee te starten en een Windows-image te herstellen, en kun je ook alle data veilig back-uppen. Bewaar de back-ups het liefst op een externe usb-schijf of een nas, zodat je de back-up ongevoelig is voor systeemfouten en malware.

04 Hoewel Windows ook eigen herstelopties biedt, blijven wij fan van Acronis True Image voor systeem- en databack-up.

Office Insider

Het succes van het Windows Insider-programma was voor Microsoft reden om ook pre-releaseversies van Office beschikbaar te gaan stellen. Gebruik je Office 365, log dan in op www.office.com en klik op Aanmelden. Log in met het Microsoft-account waarmee je jouw versie van Office hebt gekoppeld. Klik op Office installeren / Taal en installatieopties / Aanvullende installatieopties. Selecteer in het menu onder Andere versies van Office één van de Office Insider-versies. Je kunt kiezen tussen 32 en 64 bit en opnieuw Slow en Snel. Klik op Installeren. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Ook van Microsoft Office kun je inmiddels Insider-versies installeren.

05 Updaten

Wanneer je dit artikel volgt, is het van belang dat je huidige Windows 10-installatie up-to-date is. In eerdere versies van Windows 10 verloopt de procedure namelijk op een andere manier. We gaan ervan uit dat in ieder geval de Creators Update op je systeem aanwezig is, die door Microsoft sinds april/mei wordt aangeboden. Controleer op welke versie van Windows 10 je zit (zie stap 1). Achter Versie hoort minimaal 1703 te staan. Als dit niet zo is, ga dan naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update en download hier net zolang updates (met tussendoor eventueel herstarten van je computer) tot je de boodschap “Uw apparaat is up-to-date” ziet. Lukt dat niet? Download hier onder Update nu een aparte update-tool. Op die manier wordt ook de nieuwste Windows 10-versie geïnstalleerd.

06 Aanmelden en ring selecteren

Om te beginnen met het Windows Insider-programma, sluit je eerst alle programma’s. Ga dan naar Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma. Klik op Aan de slag. Om mee te doen moet je je aanmelden: klik op Een account koppelen. Dit account moet een Microsoft-account zijn, bijvoorbeeld een Hotmail- of Live-mailadres, of een ander mailadres dat aan de Microsoft-service gekoppeld is. Selecteer het account en klik op Doorgaan. Geef aan in welk tempo je de nieuwe builds wilt ontvangen. Er is keuze tussen Release Preview (je krijgt alleen de bijna-officiële versies gestuurd), Slow (je krijgt vaker een nieuwe versie, maar wel één die al beter is getest) en Fast (je krijgt bijna wekelijks de nieuwste publiek beschikbare testversie). Selecteer jouw voorkeur en klik op Bevestigen. Microsoft legt nog even uit wat dit betekent, klik opnieuw op Bevestigen. Om de keuze definitief te maken moet de pc opnieuw opstarten, klik op Nu opnieuw opstarten, of Later opnieuw opstarten als je eerst nog wat andere dingen wilt afronden.

06 Om mee te doen aan het Windows Insider-programma moet je je aanmelden met een Microsoft-account.

07 Als je al Insider bent

Ben je al Windows Insider, dan ziet het vorige scherm er iets anders uit. Zodra je de eerste Slow of Fast-build op de pc hebt staan, kun je niet meer kiezen voor de Release Preview. Je kunt dan alleen nog wisselen tussen Slow en Fast. In de laatste Fast-build was het menu bovendien alleen nog maar in het Engels en was de keuze What pace do you want to get new builds? / Slow of Fast.

07 Nadat de eerste Insider-build is geïnstalleerd, kun je alleen nog kiezen voor Fast en Slow.

0 Reactie(s) op: Altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.