Altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring

Door: Edmond Varwijk | 03 juli 2018 10:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

08 Windows Update

Microsoft verspreidt de nieuwe builds via Windows Update, net als alle kleine updates dus. Bovendien wordt zonder dat je dat merkt eerst de hele nieuwe Windows Insider-build gedownload en pas dan krijg je de melding dat je kunt upgraden. Hoewel je vooral veel moet wachten, is het verstandig de instellingen van Windows Update aan te passen voor de tijden waarop het nieuwe versies mag installeren. Klik op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Kies nu onder Instellingen voor updates voor Gebruikstijden wijzigen. Hier kun je aangeven tussen welke Begintijd en Eindtijd je de computer gebruikt en je zeker niet (!) wilt dat de computer opnieuw opstart om een nieuwe versie te installeren. Stel jouw tijden in en bevestig met Opslaan. Onder Opties voor opnieuw opstarten en Geavanceerde opties vind je nog meer opties om het installeren van updates en de reboot te sturen. Overigens is een Insider-build is een volledige herinstallatie die wel een uur of langer kan duren, en in de tussentijd kun je de computer niet gewoon gebruiken!

08 Voorkom verrassingen en stel de gebruikstijden ruim in.
De installatie van een Insider-build kan een uur en langer duren

09 Sneller downloaden

Het downloaden van een nieuwe Insider-build gebeurt ongemerkt. De techniek van het achterliggende Microsoft Unified Update Platform (UUP) is inmiddels wel flink verbeterd waardoor nieuwe builds kleiner zijn en sneller worden gedownload, toch is het vooral veel wachten tot de download klaar is om de nieuwe build te installeren. Veel invloed heb je daar niet, behalve dat je de computer langer aan kunt laten staan. Gelukkig kun je tijdens het downloaden de computer wel gewoon blijven gebruiken. Een truc om het binnenhalen te versnellen is het Windows Blog te volgen of beter nog het bijbehorende Twitter-account. Daar worden nieuwe Insider-builds altijd aangekondigd. Komt er dan een nieuwe build, schakel dan tijdelijk het Energiebeheer uit. Je doet dit via Start / Instellingen en zoek dan in het venster bovenin op energie. Selecteer Energiebeheer en klik op De schema-instellingen wijzigen. Selecteer bij De computer in slaapstand zetten de optie Nooit. Laat de pc aanstaan en wacht tot de nieuwe build binnen is. Pas na het installeren ervan zet je het energieschema weer terug naar de normale stand.

09 Na het aanmelden heb je nog altijd geen invloed op het tempo waarin nieuwe builds worden gedownload.

De najaarsupdate

Alle Insider-builds die nu uitkomen zijn ter voorbereiding van de Windows 10 Fall Creators Update. Dat is de volgende versie van Windows 10 die dit najaar als gratis update voor alle Windows 10 gebruikers beschikbaar komt. Deze update is een vervolg op de Creators Update die in mei 2017 uitkwam. De belangrijkste nieuwe functies richten zich op synchronisatie tussen verschillende platformen zoals Android en iOS waarop Microsoft-software werkt, door ongeacht op welk apparaat je werkt verder te kunnen gaan waar je was op een ander apparaat gebleven. En met Microsoft Fluent komt er een nieuwe standaard voor hoe programma’s er moeten uitzien om ze ongeacht het apparaat eenduidig vorm te geven. Verder zal de Linux-ondersteuning worden uitgebreid met usb-communicatie, zodat je een Raspberry Pi bijvoorbeeld direct vanaf de Bash-prompt in Windows kunt aanspreken en configureren.

10 De eerste Insider-build

Als er een nieuwe build beschikbaar is, wordt die door Windows Update gedownload. De voortgang hiervan zie je via Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Daar staat de volgende update met de opmerking dat dit een Windows 10 Insider Preview is en met een buildnummer erbij. Als de download klaar is, wacht Windows met het voorbereiden van de installatie tot de pc vrij is volgens het installatieschema van de Windows Updates. Wil je niet wachten, klik dan op Nu installeren. Is de voorbereiding klaar, dan kan de installatie worden uitgevoerd: klik op Nu opnieuw opstarten. Tijdens de installatie zal de pc vaak meerdere keren opnieuw opstarten en ook na de eerste keer aanmelden duurt het vaak nog even voor je de computer weer echt kunt gebruiken.

10 De pc wordt voor de installatie van een nieuwe Insider-build meerdere keren opnieuw opgestart en ook na de eerste keer aanmelden is vaak nog veel tijd nodig om de installatie af te ronden.

11 Feedback geven

Met een Insider-build op de pc ben je eigenlijk een bètatester van Microsoft. Je krijgt dan ook af en toe pop-ups met vragen of je een korte enquête wilt invullen of een vraag wilt beantwoorden zoals hoe snel je die build is of hoe stabiel. Door hieraan mee te werken, geef je Microsoft belangrijke informatie over de kwaliteit van de nieuwe builds. Maar je kunt ook ongevraagd fouten melden, je mening geven of met andere testers van gedachten uitwisselen. Klik op Start, typ Feedback en start de Feedback-hub. Je bent automatisch ingelogd met je Microsoft-account en kunt via Versie waarderen de huidige geïnstalleerde versie een score geven, maar je kunt ook via Feedback in de linker kantlijn zoeken naar wat anderen hebben gezegd of dan via Nieuwe feedback toevoegen zelf commentaar geven. Liefst wel in het Engels, dat helpt de ontwikkelaars het te begrijpen, al is het niet noodzakelijk.

11 Via de Feedback-hub kun je commentaar geven op de nieuwe builds en ook zien wat anderen al gemeld hebben.

12 Privacy

Een pijnpunt van Windows 10 is de privacy. Microsoft gebruikt het besturingssysteem om gegevens over de gebruiker te verzamelen en voor de Insider-builds geldt dat extra. Waar je in de gewone versie die spionage kunt uitzetten, geldt dat niet voor de Insider-builds. Open het onderdeel Privacy via Start / Instellingen. Een aantal opties is gelijk aan de normale Windows, maar alles onder Feedback en diagnose wordt (zo staat er letterlijk) “door het Windows Insider-programma beheerd”. Daar kun je niets aan veranderen. Volgens Microsoft zijn die gegevens essentieel om de kwaliteit van de nieuwe Windows te verbeteren, door problemen die optreden (zoals crashes en systeemfouten) op te sporen en op te lossen. Het is de prijs die je betaalt voor het mogen gebruiken van deze nieuwste builds.

Wil je wel de nieuwe builds, maar tóch niet al die gegevens delen, dan kun je het proberen met één van de bekende tooltjes om Windows veilig te maken. Zoek met Google naar ShutUp10 van het Duitse O&O Software of het minder verfijnde en soms ook wat lastiger te vinden Destroy Windows 10 Spying. Gebruik hiervan is nadrukkelijk op eigen risico en de resultaten in combinatie met de Insider-builds wisselend. Destroy Windows 10 Spying doet het vaak nog het beste, maar ook die loopt soms stuk op door Microsoft hard geblokkeerde instellingen. Welk tooltje je ook gebruikt, besef dat wanneer je privacy je echt lief is, je misschien beter geen Windows Insider kunt zijn en je gewoon moet beperken tot de officiële builds met de maximale opties om jouw privacy te beschermen. In stap 15 zie je hoe je stopt met het ontvangen van Windows Insider-builds.

12 Omdat Microsoft precies wil weten wat er goed en fout gaat met zijn pre-release-versies kun je het verzamelen en delen van bepaalde data niet uitschakelen.

13 Compatibiliteit

Een nieuwe niet-officieel gelanceerde Windows-versie kan betekenen dat sommige dingen niet helemaal goed in elkaar zitten. Daarom benadrukten we eerder het belang van back-ups maken. Gaat er iets mis, laat Windows Error Reporting het dan melden bij Microsoft. Maar probeer het ook zelf op te lossen. Belangrijk is vooral dat je blijft controleren of je beveiliging wel goed werkt. Want die moet het wel goed doen. Bijvoorbeeld Insider Build 15025 heeft altijd ruzie met de Kaspersky-beveiliging. Klik op Start en typ beveiliging. Start dan met een klik het Windows Defender-beveiligingscentrum. Hier zie je in het (nieuwe) beveiligingscentrum of je goed beveiligt bent. Alles met een rood kruis verdient aandacht.

13 Controleer wanneer er een nieuwe build geïnstalleerd is of de beveiliging wel op orde is.
Wil je maximale privacy, gebruik dan geen Insider-builds

14 Extra bescherming

Nu toch het Beveiligingscentrum is geopend, kun je de beveiliging van de pc ook een kleine boost geven. Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging en Windows laat zien welke beveiliging actief is. Klik dan op het pijltje achter Windows Defender Antivirus-opties om de aanvullende opties te bekijken. Zet dan de optie U kunt uw huidige provider blijven gebruiken en opgeven dat Windows de antivirus periodiek controleert op bedreigingen op Aan. Met deze optie ingeschakeld blijft de eigen geïnstalleerde beveiliging gewoon de hoofdbeveiliging, maar zal af en toe ook de Windows Defender als extra beveiliging de computer scannen op malware.

14 Maak Windows 10 veiliger door Windows Defender af en toe extra op malware te laten scannen.

15 Stoppen

Vind je die vele updates niet meer leuk, klik dan op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Geen insider Preview-versies meer ontvangen. Je kunt in de nieuwste build kiezen om helemaal te stoppen en terug te gaan naar de laatste officiële Windows-versie via de optie Laat me teruggaan naar de laatste Windows-versie. Maar is ook een aantal minder rigoureuze opties. Wil je alleen nog maar preview releases ontvangen (en dus uit de Fast of Slow Ring stappen), kies dan voor Naar een minder riskant en minder frequent schema overstappen. Wil je tijdelijk geen nieuwe builds, bijvoorbeeld omdat je problemen hebt ervaren met een versie, kies dan voor de optie Updates tijdelijk onderbreken. Wil je nog wel releases ontvangen, maar na de volgende officiële release niet meer, klik dan op Keep giving me builds until the next Windows release.

Wil je écht helemaal terug naar af, dan is het beter een systeemherstel uit te voeren naar het moment voor je aan het Windows Insider-programma begon. Gebruik daarvoor het programma waarmee je eerder in dit artikel het systeemherstel hebt veiliggesteld, zoals in ons geval Acronis True Image. Het terugzetten een systeemimage maakt de Windows Update-instelling om de Insider-builds te ontvangen helemaal ongedaan.

0 Reactie(s) op: Altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.