AMD Ryzen 3 2200G & Ryzen 5 2400G - Gamen zonder grafische kaart?

Door: Stephan Overbeeke | 22 februari 2018 00:00

AMD Ryzen Ridge
PC

In een tijd waarin losse videokaarten dankzij de crypto-hype exorbitant duur zijn geworden klinkt een processor waarmee je zonder videokaart op kan gamen als muziek in de oren. De nieuwe AMD Ryzen processors maken (voorzichtig) die belofte waar, en wij hebben ze getest.

AMD Ryzen 5 2400G

Prijs Ca. € 164,-
Cores/Threads 4 / 8
Kloksnelheid/Turbosnelheid 3,6 GHz / 3,9 GHz
Socket AM4
TDP 65W
Geïntegreerde GPU Radeon Vega 11
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch game-waardig
 • Vier cores en acht threads
 • Prijs-prestatieverhouding
 • Minpunten
 • Met losse GPU is Intel nipt sneller in games

AMD Ryzen 3 2200G

Prijs Ca. € 99,-
Cores/Threads 4 / 4
Kloksnelheid/Turbosnelheid 3,5 GHz / 3,7 GHz
Socket AM4
TDP 65W
Geïntegreerde GPU Radeon Vega 8
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafisch game-waardig
 • Vier echte cores
 • Prijs-prestatieverhouding
 • Minpunten
 • Met losse GPU is Intel nipt sneller in games
 • Geen multi-threading

Traditioneel was AMD de processorfabrikant waarbij het grafische kunnen van de chip de concurrentie ver voor bleef, maar de laatste jaren bleven de ontwikkelingen achter. Sinds de release van AMD Ryzen hadden ze weer puike processoren, echter kwamen die zonder geïntegreerde graphics: een losse videokaart was dus altijd nodig, en laat die op moment nu erg prijzig zijn.

AMD Ryzen Ridge
Beide processors komen met een koeler, hier te zien op een Gigabyte ITX moederbord.

Met de Ryzen 3 2200G en Ryzen 5 2400G, respectievelijk een 4-core processor en 4-core met multi-threading (8 threads) komt daar verandering in. AMD heeft in deze chips namelijk hun Radeon Vega graphics toegevoegd, in afgeslankte variant. Je kan nu een Ryzen-pc maken die niet alleen zonder videokaart werkt, maar waar je zelfs redelijk op kunt gamen, iets wat op een concurrerende Intel Core i3 of Core i5 CPU er niet in zit.

We gaan gamen!

We waren positief verrast dat tal van populaire games goed speelbaar bleken. Games als Fortnite, World of Warcraft (ook raids), DOTA 2, Rocket League en CS:GO komen goed voor de dag op 1080p met grofweg medium settings, en dat noemen wij zeer aangenaam budgetgamen. Voor een computer zonder videokaart geen sinecure, al heeft videokaart-vrij gamen uiteraard wel consequenties. We vonden ook de nodige zware games die niet of nauwelijks speelbaar waren. Tal van populaire games voor de typische consument doen het uitstekend, maar de hardcore gamer zal zeker meer moeten investeren. We zien wel duidelijk meerwaarde in de investering in een Ryzen 5 2400G boven de Ryzen 3.

Beide processors komen met een koeler, hier te zien op een Gigabyte ITX moederbord

Puike CPU’s ook

Naast het grafische deel zijn deze Ryzens ook gewoon keurige processors. De nieuwe Ryzen 3 en Ryzen 5 staan direct tegenover de Intel Core i3-8100 en i5-8400 die door de bank genomen nipt duurder, maar ook nipt sneller. We noemen dat een concurrerende prijs-prestatieverhouding, waarbij de overtuigend betere graphics uiteraard de grote plus in het voordeel van deze AMD’s is voor mensen zonder videokaart.

Conclusie

De toevoeging van geïntegreerde graphics neemt zowel een achilleshiel weg bij Ryzen als zet de deur open voor interessante nieuwe toepassingen. AMD Ryzen-processoren waren al interessante concurrenten voor de Intel Core series, en dat was al knap gezien de jaren afwezigheid, maar met de knappe grafische capaciteit zijn het an sich nu ook hele leuke instap-gamingproducten geworden. Of je nu een ultra compact HTPC/game-pc'tje wilt maken, of de tijd wilt overbruggen totdat losse grafische kaarten weer betaalbaar zijn.

0 Reactie(s) op: AMD Ryzen 3 2200G & Ryzen 5 2400G - Gamen zonder grafische kaart?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.