Zo draai je Android op je pc of Mac

Door: dirk-schoofs | 20 mei 2015 07:54

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wil je apps proberen zonder ze op je mobiele toestel te zetten? Of wil je weten hoe die nieuwe Android-versie eruit ziet, terwijl hij nog niet op jouw smartphone kan? Overweeg je de overstap van iOS naar Android? Met Genymotion plaats je op iedere laptop of desktop een virtuele Android-machine.

Tip 01: Waarom?

Android op je computer kunnen draaien is leuk, gewoon omdat het kan! En met Genymotion is het nog eens gemakkelijk ook. Natuurlijk zijn er meer redenen om met Genymotion aan de slag te gaan. Heb je nu nog geen smartphone en wil je zien hoe Android werkt? Gebruik je nu een iPhone en overweeg je de overstap naar Android? Wil je gewoon zien hoe die nieuwe Android-versie eruit ziet en wat er allemaal mogelijk is? Of heb je zelf een eigen website ontwikkeld of zelfs app gemaakt die je wilt testen op verschillende Android-apparaten? Voor al deze gevallen komt Genymotion van pas.

Tip 02: Snel en eenvoudig

Er bestaan diverse programma's om Android-programma's op je pc te draaien en te testen, maar veel hiervan zijn niet zo gebruiksvriendelijk. De voor ontwikkelaars bekende Google SDK-emulator werkt irritant traag en als je uitsluitend VirtualBox gebruikt, moet je je eerst door een kluwen van instellingen worstelen. Deze twee nadelen heb je niet bij Genymotion. Deze toepassing maakt gebruik van VirtualBox om in een virtuele omgeving met Android te werken op een computer die verder op Windows, OS X of Linux draait. Bovendien vindt Genymotion automatisch je netwerkverbinding, kun je de webcam als camera van de virtuele machine gebruiken en kun je het venster van het Android-toestel probleemloos vergroten en verkleinen.

Eerst moet je op www.genymotion.com een account aanmaken. Daarna download je de versie voor het besturingssysteem van jouw computer. Voor gewone tests volstaat de gratis versie van Genymotion ruimschoots. Er is ook een dure zakelijke editie (24,99 euro per maand) waarmee je zelfs filmpjes van je handelingen kunt opnemen.

Tip 02 Selecteer de versie die past bij je besturingssysteem.

Tip 03: Beide pakketten

Genymotion en VirtualBox werken als een tandem. De eerste levert voorverpakte Android-installaties die je op pc of Mac laat draaien. De tweede creëert de veilige, virtuele omgeving. Op de Windows-downloadpagina van dit product heb je de keuze tussen het pakket zonder of met VirtualBox. Ga voor de gecombineerde download van 117 MB en sla twee vliegen in één klap, je hebt beide programma's nodig.

Tijdens de installatie van GenyMotion wordt VirtualBox gelijk voor je geïnstalleerd. De installatiehulp zal dit voor je doen. Gek genoeg kan dit niet in de Mac- en Linux-versie. Hier moet je, nadat je Genymotion hebt binnengehaald, nog even langs www.virtualbox.org om het gratis virtualisatieprogramma van Oracle te downloaden. Installeer dan eerst VirtualBox. Je hoeft dit programma niet eens te configureren, als het maar op je harde schijf staat. Daarna is het de beurt aan Genymotion.

Tip 03 Onder Windows wordt VirtualBox vanzelf geïnstalleerd.

Tip 04: Toestel kiezen

De procedure die we beschrijven, is hetzelfde voor ieder platform. Nadat je Genymotion volledig hebt geïnstalleerd, start het programma op en vraagt het of je voor het eerst een virtueel apparaat wilt aanmaken. Klik op Yes. In het volgende venster kunnen we kiezen op welk virtueel apparaat we Android willen gaan draaien. Log in met je accountgegevens die je in tip 1 gemaakt hebt.

Je krijgt nu een lijst van beschikbare mobiele Android-apparaten die al voor je geconfigureerd zijn (onder andere Google Nexus, Samsung Galaxy Note, HTC One en Sony Xperia Tablet). De meeste toestellen zijn beschikbaar in verschillende software-versies van Gingerbread tot KitKat en zelfs Lollipop (Android 5.0). Je kunt ook verschillende schermresoluties selecteren. Maak je keuze en klik op Next. Nadat je eventueel de naam van het virtuele apparaat hebt aangepast, zullen de gegevens van het apparaat gedownload worden van de Genymotion-website.

Tip 04 Selecteer een kant-en-klare Android-configuratie.

Lollipop

In de lijst virtuele machines die je kunt laden met Genymotion, zitten zelfs al verschillende configuraties met het nieuwste Android-besturingssysteem: Lollipop. De snelheid van deze virtuele machine is in hoge mate afhankelijk van de configuratie van je computer.

2 Reactie(s) op: Zo draai je Android op je pc of Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 mei 2015 08:48 Anoniem
  Ik heb een 8 inch acer-tablet met 1GB ram geheugen. Is het mogelijk om Genymotion hierop ook te laten draaien, want het is mij opgevallen dat 1 GB ram bij dit soort programma's vaak te weinig is.

  Groet,
  Hans
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2015 08:50 Anoniem
  Ik heb een iPhone, maar ben ook nieuwsgierig naar apps uit Google Play. Mijn belangrijkste doel is dus 'een beetje grasduinen' en uitproberen. Moet ik dan ook een (willekeurig) toestel kiezen bij de installatie? Of kan ik 'van toestel wisselen', om te kijken wat er het best uitziet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.