AOC AGON AG251FZ - Gamescherm met refreshrate van 240 Hz

Door: michiel-de-roode | 03 april 2017 08:59

Review

De AGON-beeldschermen van AOC zijn gameschermen. Aan het productgamma is een nieuw scherm toegevoegd, de AG251FZ. Dit scherm valt op door zijn specificaties, waarbij de refreshrate het meest in het oog springt. AOC combineert een 24,5 inch groot tn-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 en een verversingssnelheid van 240 Hz. De AOC AGON AG251FZ is het eerste scherm met deze hoge refreshrate dat wij testen.

AOC AGON AG251FZ

Specificaties
Prijs
€ 500,-
Paneel
24,5 inch TN-paneel (1920 x 1080)
Gemeten helderheid
410,7 cd/m²
Gemeten contrastratio
650:1
Kijkhoek (hor./ver.)
170° (hor.) / 160° (ver.)
Verversingssnelheid
240 Hz (adaptive sync)
Aansluitingen
Vga, dvi, hdmi, displayport, 4x usb 3.0, 3,5mm-geluidsingang, 3,5mm-geluidsuitgang
Luidsprekers
Ja
Hoogte verstelbare voet
Ja, 13 cm
Draaien, kantelen en zwenken
Ja / ja / ja
Energieverbruik
20 W standaard, 14,2 W gekalibreerd
Afmetingen met voet
56,7 x 21,8 x 54,5 t/m 67,5 cm
Website
aoc-europe.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Erg goede responstijd
 • Adaptive sync
 • 240Hz-refreshrate
 • In hoogte verstelbaar
 • Alle wenselijke aansluitingen
 • Minpunten
 • Hoge prijs
 • Matige inkijkhoek

De eerste vraag die bij je opkomt is wellicht: welke voordelen biedt 240 Hz nog ten opzichte van 120 en 144 Hz? Voor de casual gamer zal het niet veel meerwaarde hebben. Er is ook een groep gamers die competitief shooters speelt als Counter-Strike: Global Offensive. Bij zo’n spel wil je niet op een te hoge resolutie gamen, maar heb je liever full hd, zodat je grafische kaart een zo hoog mogelijke aantal frames per seconde kan doorsturen. En dan merk je wel verschil tussen 120 Hz en 240 Hz. Een hoge refreshrate gecombineerd met een hoog aantal frames per seconde, zorgt voor een zeer vloeiende gameplay. Dit kan in dat soort spellen het verschil betekenen tussen je tegenstander neerschieten of zelf getroffen te worden.

Mogelijkheden

AOC heeft nog meer te bieden met de AG251FZ. Het scherm is van alle wenselijke aansluitingen voorzien, waaronder 4x usb 3.0. Daarnaast biedt het scherm ondersteuning voor mhl. Voor alle aansluitingen worden de kabels meegeleverd. Het scherm is ook in hoogte verstelbaar. Mocht je een grafische kaart van AMD hebben, dan kun je gebruikmaken van adaptive sync. Helaas ondersteunt Nvidia alleen G-Sync en geen adaptive sync. Het scherm heeft ook een aantal praktische extra’s, zoals een haakje waar je je koptelefoon aan kunt ophangen en een switch-afstandsbediening waarmee je het menu van het scherm op afstand kunt bedienen.

De AOC AGON AG251FZ is een perfecte match voor de enthousiaste gamer.

Juiste instellingen

Mocht je dit scherm aanschaffen, let dan even op de instellingen. Wij hebben ondervonden dat Gamma 3 de beste kleurweergave geeft. Hiermee hebben we ook de kalibratie van het scherm uitgevoerd. Overigens is de standaard kleurreproductie best goed. De 240Hz-refreshrate is alleen te behalen via displayport. AOC geeft een responstijd op van 1 ms. In de praktijk komt het erop neer dat je de ‘overdrive’-instelling moet gebruiken voor de beste responsetijd. Voor het beste resultaat is het aan te raden om overdrive op ‘Strong’ te zetten in combinatie met de verversingssnelheid van 240 Hz.

Conclusie

De AOC AGON AG251FZ is een perfecte match voor de enthousiaste gamer. Een lage inputlag, 240 Hz en een goede responstijd. Nadeel van het beeldscherm is de matige inkijkhoek, hier ontkom je helaas niet aan met een tn-paneel. Als je graag een zo’n hoog mogelijke refreshrate voor je games wilt, moet je daar wel zo’n 500 euro voor over hebben.

0 Reactie(s) op: AOC AGON AG251FZ - Gamescherm met refreshrate van 240 Hz

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.