AOC Q2577PWQ – Alles een tikje beter

Door: Jeroen Boer | 14 oktober 2016 14:49

Review

Nog niet zolang geleden werkten we massaal op Full HD-beeldschermen met een niet heel indrukwekkend TN-paneel. Gelukkig zijn betere schermen met een betere schermtechnologie en een hogere resolutie als AOC’s Pro-line Q2577PWQ ook voor thuisgebruik betaalbaar geworden.

AOC Pro-line Q2577PWQ


Prijs: € 299,-
Beelddiagonaal: 25 inch (63,5 cm)
Type paneel: AH-IPS (LG LM250WQ1-S2A2)
Resolutie: 2560 x 1440 pixels (QHD)
Contrastratio: 1000:1
Helderheid: 350 cd/m2
Kijkhoek: (hor./ver.) 178˚ / 178˚
Aansluitingen: Vga, hdmi, dvi, DisplayPort
Verstelbare voet: Ja, 13 cm
Aanpasbaarheid: Draaien, kantelen
Responstijd (grijs - grijs): 5 ms
Omvang incl. voet (BxDxH): 57 x 47,5 x 19,9 cm
Gewicht: 6,5 kg
Energieverbruik: 24,6 watt, 0,5 watt stand-by
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Beeldkwaliteit
 • Aansluitingen
 • Prijs
 • Minpunten
 • Metalen afwerking
 • Geen usb-hub
 • Voet niet draaibaar

AOC’s Pro-line Q2577PWQ is een 25 inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Prettig is daarbij dat het scherm is gemonteerd op een in hoogte verstelbare voet. Helaas kan draaien naar links en rechts dan weer niet. Het scherm heeft ondersteuning voor HDMI, DVI en DisplayPort. Let er daarbij wel op dat niet iedere DVI-aansluiting voldoet, alleen bij een duallink-aansluiting kun je de volledige resolutie gebruiken. Lees ook: 8 tips voor het werken met meerdere schermen

AOC heeft de behuizing en de voet afgewerkt met metalen elementen. Vermoedelijk om het scherm wat meer smoel te geven, maar wij zijn niet heel enthousiast. De metalen onderdelen zijn erg gevoelig voor vingerafdrukken en hebben bovendien veel meer reflectie dan het scherm zelf. Iets dat we missen, is een usb-hub. Dat is in de praktijk handig om op je bureau bijvoorbeeld je toetsenbord aan te sluiten. Luidsprekertjes zijn wel ingebouwd en die voldoen om tijdens het browsen bijvoorbeeld even iets op YouTube te bekijken.

De voet is in hoogte verstelbaar.

Prettig werken

Met een resolutie van 2560 x 1440 pixels heeft de Q2577PWQ een hogere resolutie dan het doorsnee Full HD-scherm. Tegelijkertijd is het scherm met een diagonaal van 25 inch ook een maatje groter dan de 23 inch waarin Full HD-schermen doorgaans zijn uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat er merkbaar meer ruimte is, terwijl de letters door het fysiek grotere scherm niet kleiner worden dan je gewend bent. Handig als je bijvoorbeeld tegelijkertijd in Word wilt werken en een browser gebruikt om dingen op te zoeken. Je hoeft daarbij niet in de weer met schalingsinstellingen in Windows om een prettig beeld te krijgen, letters worden niet te klein. Het OSD-menu van het scherm zit prettig in elkaar en is in het Nederlands te gebruiken.

Je kunt het scherm roteren, maar niet draaien naar links en rechts.

Prima beeld

Het gebruikte paneel is afkomstig van LG en maakt gebruik van AH-IPS-technologie. In de praktijk is de AOC hiermee een prima scherm. De inkijkhoeken zijn zoals verwacht erg goed en ook over de kleurweergave zijn we erg te spreken. Het scherm is mat afgewerkt, iets dat zeker in een kantooromgeving met niet altijd optimale verlichting erg prettig is. Daarbij heeft AOC een flikkervrije backlight toegepast (de helderheid wordt dus niet gedimd door de leds razendsnel te laten flikkeren), iets wat prettig voor je ogen is als je daar gevoelig voor bent. De uniformiteit van de backlight is daarbij prima, er is vrijwel geen backlightbleeding.

Conclusie

Wil je de stap maken naar een kwalitatief beter scherm dan het doorsnee Full HD-scherm met een TN-paneel, dan is AOC’s Q2577PWQ een interessante optie. Het gebruikte IPS-paneel is van een prima kwaliteit terwijl je dankzij de hogere resolutie meer werkruimte tot je beschikking krijgt. Tegelijkertijd zorgt de resolutie van 2560 x 1440 ervoor dat schalingsproblemen die je nog steeds kunt tegenkomen bij UHD-schermen worden voorkomen. Jammer is wel dat de metalen afwerking erg gevoelig is voor vingerafdrukken en bovendien erg smaakgevoelig is.

0 Reactie(s) op: AOC Q2577PWQ – Alles een tikje beter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.