Apps installeren op je NAS

Door: Toon van Daele | 28 mei 2021 06:07

How To

Een moderne NAS is veel meer dan een veredelde netwerkschijf. Je kunt er talloze nuttige applicaties en services op draaien. We laten zien hoe je dat aanpakt.

Zowat elke moderne NAS bevat een heus ‘applicatiecentrum’, van waaruit je talrijke toepassingen kunt downloaden en installeren. Bij een Synology-NAS heeft men het over een Package Center, bij een QNAP spreekt men van een App Center. We tonen je hoe je hier reeds geïnstalleerde applicaties kunt in- en uitschakelen en updaten, en extra toepassingen kunt downloaden en installeren.

We bespreken eerst de mogelijkheden op een Synology. Hierbij gebruiken we de bèta van DSM 7.0 als basis. Dit is het gloednieuwe besturingssysteem dat Synology dit jaar uitrolt. Draait je Synology-NAS nog op DSM 6.x, dan is er geen nood aan de man. De stappen die je dan moet uitvoeren, zijn vrijwel gelijk aan die in DSM 7.0.

Daarnaast gaan we in dit artikel aan de slag met QNAP, waarbij we voor dit artikel QTS 4.5.2 gebruikt hebben.

01 DSM-upgrade

Afhankelijk van wanneer je de Synology-NAS hebt aangeschaft, is die standaard voorzien van DSM 6.x of DSM 7.x. DSM staat voor DiskStation Manager en verwijst naar het besturingssysteem met grafische webinterface.

Werk je met DSM 6.x en verkies je een update naar versie 7.x, dan kun je – wanneer je NAS deze update niet automatisch voorstelt – als volgt te werk gaan. Deze werkwijze kun je ook volgen voor andere DSM-updates.

Je vindt de 7.0-download, weliswaar nog in bèta op het moment van dit schrijven, via www.tiny.cc/dsm70. Handig: via de link Probeer het online / Try DSM 7.0 Beta kun je al even kennismaken met deze DSM-versie zonder die daadwerkelijk te installeren.

Ga je overstag, sla het downloadbestand dan ergens op je pc op. Open vervolgens het Synology Configuratievenster en kies Bijwerken en herstellen (hier lees je trouwens ook je huidige DSM-versienummer af). Klik op Handmatig DSM bijwerken en verwijs naar het gedownloade bestand. Bevestig met OK / Volgende / Ja. Na pakweg tien minuten is DSM weer helemaal bij.

01 De start van het DSM-upgradeproces: het updatebestand staat klaar op de pc.

02 Gezondheidsstatus

Voordat je extra apps gaat installeren, doe je er goed aan enkele instellingen te controleren die je NAS (met DSM 7.0) veiliger helpen maken. Voor sommige ervan is wel een (gratis) Synology-account vereist.

Een van deze apps is Active Insight, een cloudgebaseerde bewakingsservice die de systeemstatus van je NAS monitort en je ook proactief meldingen of e-mails kan sturen. Als het goed is, vind je deze tool standaard terug via Package Center, in de rubriek Geïnstalleerd.

Zie je Bijwerken staan bij deze tool – of bij een andere reeds geïnstalleerde tool – dan weet je meteen hoe je die van de nieuwste updates kunt voorzien. Ook kun je rechtsboven op Alles bijwerken klikken om in één keer alle tools up-to-date te brengen. Vind je Active Insight niet terug bij Geïnstalleerd, dan dien je deze app zelf te installeren (zie hieronder bij ‘Pakketinstallatie’).

Is de tool eenmaal geïnstalleerd, dan klik je naast het programmapictogram op Openen. In diverse deelrubrieken zie je hier allerlei nuttige informatie over de gezondheidsstatus van je NAS.

02 Een app starten? Open Geïnstalleerd in het Package Center en klik op Openen.

03 Beveiliging

Het is een goed idee die gezondheidsinformatie regelmatig te raadplegen, maar beter nog is dat je belangrijke meldingen via e-mail laat toesturen. Open daarvoor het Configuratiescherm en ga naar de rubriek Melding. Plaats een vinkje bij E-mailmeldingen inschakelen en vul alle nodige gegevens in, waaronder e-mailadres en serviceprovider. Controleer de instellingen met Een testbericht verzenden.

Het beste ga je ook nog even naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen, waar je Configuratieback-up opent. Beschik je over een Synology-account, dan kun je hier kiezen voor Automatische DSM-configuratieback-up inschakelen. Of je klikt op Exporteren om je DSM-configuratie (ook) lokaal te back-uppen.

Op het tabblad Account kun je bij Aanmeldingsmethode trouwens ook 2-stapsverificatie inschakelen, via de mobiele app Synology Secure, OTP of een beveiligingssleutel.

Verder doe je er goed aan af en toe de Security Advisor te draaien. Die vind je in het Hoofdmenu van DSM. Druk op Starten en volg de verdere aanwijzingen. Het is raadzaam om in de rubriek Geavanceerd een vinkje te plaatsen bij Regelmatig scanschema inschakelen en bijvoorbeeld wekelijks een scan uit te laten voeren.

03 Via een Synology-account kun je je configuratie ook naar de cloud laten back-uppen.

04 Pakketinstallatie

Stel, je wilt op je NAS een applicatie installeren uit de honderden beschikbare apps (zie het kader ‘Handige toepassingen en services’). Je vindt hiervan een gerubriceerd overzicht.

Heb je een NAS-applicatie gevonden die je wilt hebben, open dan het Package Center / Alle pakketten en vul de app-naam in het zoekveld in. Let wel, bij DSM 7.0 bèta moet je in de rubriek Betapakketten zijn. Zodra het pakket is gevonden, druk je op Installeren (of desnoods op Deelnemen aan bèta). Na afloop van de installatie kun je dan op Openen klikken. Afhankelijk van het geïnstalleerde pakket kun of moet je dit nog verder configureren voor het helemaal bruikbaar is.

Mocht je een pakket op een of andere manier zelf al hebben gedownload, dan kun je dat in principe installeren door in het Package Center op de knop Handmatig installeren te klikken en naar het installatiebestand te verwijzen.

04 De installatie van dit pakket is volop bezig …

05 Community

Standaard klopt het ingebouwde Package Center alleen bij de pakketbronnen van Synology zelf aan, maar er zijn ook pakketten van derde partijen. Deze zogenoemde repository’s (repositories in het Engels) moet je dan wel eerst toevoegen.

We nemen SyncThing als (een willekeurig) voorbeeld. Dit is een gratis opensource-server om bestanden in een eigen cloud te bewaren en te synchroniseren. Je kunt deze server installeren vanuit de repository van de SynoCommunity (zie hier voor een overzicht). Open hiervoor het Package Center, kies Instellingen, open het tabblad Pakketbronnen en klik op Toevoegen. Vul als naam SynoCommunity in, en bij Locatie http://packages.synocommunity.com. Bevestig met OK (2x).

In het Package Center is er nu de rubriek Gemeenschap bij gekomen. Open die en vul in de zoekbalk SyncThing in. De verdere werkwijze is eigenlijk dezelfde als die voor de Synology-repository. Selecteer een app en klik op Installeren, waarna je die kunt Openen of naderhand wellicht ook Bijwerken.

Een andere repository is bijvoorbeeld die van Emby, waar je terechtkunt voor de Emby Server, een lichtvoetige maar degelijke mediaserver. Die voeg je toe door bij Locatie de url https://synology.emby.media in te vullen. Tijdens onze tests bleek deze repository op DSM 7.0 bèta overigens (nog) niet te werken.

05 De SynoCommunity-repository: van Adminer tot Z shell.

Handige toepassingen en services

Zowel Synology als QNAP voorziet in talloze toepassingen en services. Welke je precies nodig hebt, hangt natuurlijk helemaal van je eigen situatie en bedoelingen af, maar misschien bieden onze suggesties wat inspiratie.

Zo lijkt het eerder vermelde Docker of QNAP Container Station (of Portainer) ons best interessant als je met meerdere geïsoleerde Linux-systemen en apps aan de slag wilt.

Maak je gebruik van cloudopslag, zoals Google Drive of OneDrive, dan zijn apps die datamappen op je NAS automatisch synchroniseren met die cloudopslag best handig, zoals Cloud (Backup) Sync. Overigens zijn er ook pakketten die data tussen je pc’s en je NAS synchroon houden.

Ben je toe aan enig entertainment, dan bieden zowel Synology als QNAP je diverse mediaservers aan, zowel uit eigen huis als van derde partijen. Denk bijvoorbeeld aan de uitstekende Plex Media Server.

Wie bewakingscamera’s in stelling heeft, moet zeker ook de app Surveillance Station (Synology en QNAP) bekijken. En houd je veiligheid en privacy hoog in het vaandel, dan heb je vast iets aan een vpn-server op je NAS.

Kortom, zowat elke moderne NAS biedt allerlei uiteenlopende toepassingen aan. Wie dus een NAS alleen als een duur back-upmechanisme ziet, moet zijn DSM of QTS nog maar eens goed bestuderen.

Je kunt je NAS ook inzetten als surveillancestation voor je ip-camera’s.

QNAP

06 Dashboard

Voor je aan de slag gaat met (het installeren van) allerlei pakketten, doe je er goed aan de systeemstatus van je NAS te controleren. Een mooi overzicht krijg je via het knopje Dashboard, helemaal rechtsboven.

In één oogopslag lees je hier de gezondheidsstatus van je schijven af (met een muisklik op het schijficoon open je de module Schijfgezondheid met extra S.M.A.R.T-details), zie je hoeveel schijfruimte je nog over hebt (ook hier kun je weer doorklikken voor detailinformatie) en krijg je informatie over onder meer de uptime, de temperatuur en ventilatorsnelheid, evenals het actuele gebruik van cpu, ram en netwerkadapter(s).

Rechtsboven kan ook een blauw cijfer opduiken bij Laatste meldingen. Klik hierop om na te gaan welke activiteiten je NAS recentelijk zoal heeft ontplooid (open hier zeker ook de tabbladen Fout en Waarschuwing) en of je als gebruiker in actie moet komen.

06 Het dashboard geeft je in één oogopslag alle belangrijke statusinformatie.

07 Meldingen

Om snel op de hoogte te zijn van dringende berichten, kun je het best gebruikmaken van het Meldingscentrum (klik linksboven op het hamburgerknopje of open Configuratiescherm / Systeem, en selecteer Meldingsscherm). Deze app laat je instellen welke berichten je wilt ontvangen en hoe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld via e-mail. In dat laatste geval dien je wel eerst nog een SMTP-server te definiëren. Je kunt bijvoorbeeld Gmail of Yahoo selecteren, of via Aanpassen de nodige serverinstellingen invullen.

Verder is het handig ervoor te zorgen dat de firmware van je NAS up-to-date blijft. Open hiervoor Configuratiescherm / Systeem / Firmware update en selecteer eventueel Auto Update om updates op gezette tijdstippen automatisch te laten installeren. Of klik op Controleer op updates om zelf een beschikbare update te starten.

07 Belangrijke meldingen kun je ook via e-mail laten doorsturen.

08 Veiligheid

Je NAS goed up-to-date houden en dringende meldingen meteen laten doorsturen is belangrijk, maar veiligheid houdt nog wel meer in. Zo wil je ongetwijfeld een back-up van je systeemconfiguratie, zodat je die bij problemen terug kunt zetten. Open daarvoor het Configuratiescherm en kies Systeemconfiguratie. Klik op Back-up en bewaar het bin-bestand op een extern medium. Via de knop Herstellen kun je dit configuratiebestand later altijd weer ophalen.

Merk je eigenaardigheden op, dan raden we je aan de logs van je NAS erbij te halen. Die vind je via Configuratiescherm / QuLog Center. Je krijgt hier onder meer een overzicht van wanneer gebruikers zich hebben aangemeld en vanaf welke ip-adressen, evenals een chronologische lijst van systeemgebeurtenissen. Die lijst kun je bovendien snel filteren op ernstniveau.

Om het inlogproces veiliger te laten verlopen, kun je ook tweefactorverificatie inschakelen. Daartoe klik je rechtsboven op je inlognaam en kies je Opties. Ga naar het tabblad Verificatie in 2 stappen, klik op Beginnen, open en configureer je favoriete authenticator-app op je mobiele apparaat en volg de verdere instructies.

08 Goed nieuws van het QNAP-front: hier voorlopig geen fouten of waarschuwingen.

09 App Center

Een aantal services en apps staat standaard al op je NAS geïnstalleerd. Dat merk je wanneer je het openingsscherm van QTS bekijkt (het besturingssysteem van je QNAP-NAS). Je vindt hier items terug als File Station, Multimedia Console en Malware Remover. Deze laatste is trouwens standaard zo geconfigureerd dat die dagelijks om 03:00 uur een scan uitvoert, maar dat is instelbaar via de rubriek Instellingen van de app.

Een overzicht van de geïnstalleerde apps krijg je ook via het menuknopje linksboven, in de rubriek Toepassingen. Maar voor het eigenlijke beheer van je apps – en de installatie van nieuwe toepassingen – moet je het App Center openen. Selecteer links de rubriek QNAP Store, de officiële store met door QNAP goedgekeurde apps. Vervolgens klik je linksboven op Mijn apps om de reeds geïnstalleerde apps te zien.

Je kunt deze apps hier meteen Openen. Ook kun je hier kiezen voor Stop om een app (tijdelijk) te onderbreken of een app definitief Verwijderen – voor zover deze opties beschikbaar zijn. Via Weergeven op bepaal je waar een app te zien moet zijn: in het Hoofdmenu beheerder of in het Menu van elke gebruiker.

09 Apps beheren (lees: openen, stopzetten, verwijderen, weergeven) doe je vanuit het App Center.

10 Apps installeren

Om de volledige inhoud van de QNAP Store te bekijken, klik je links op Alle apps. Ook kun je je beperken tot een specifieke categorie, zoals QTS Essentials, Back-kup / Sync, Communicatie, Entertainment of Home Automation. Je kunt natuurlijk ook naar specifieke apps of termen zoeken via de zoekbalk.

Om een app te installeren, druk je op + Installeren en bevestig je met OK. Mogelijk worden er nu ook automatisch afhankelijke toepassingen en services mee geïnstalleerd of geactiveerd. Na afloop vind je die terug in het App Center bij Mijn apps, klaar om te openen of wellicht eerst nog te configureren.

Je kunt deze store trouwens ook bereiken vanuit je browser, waar je dan wel eerst nog even je firmwareversie, aantal bays en QNAP-model invoert. Langs deze weg worden geselecteerde apps wel als zip-bestanden naar je pc gedownload. Om die te installeren, ga je naar het App Center en kies je rechtsboven voor Handmatig installeren. Verwijs via Bladeren naar het gedownloade (zip-)bestand, druk op Installeren en bevestig met Ja voor een daadwerkelijke installatie op je NAS.

10 De installatie van deze app (Media Streaming add-on) is in volle gang.

11 Derde partijen

De officiële QNAP Store heeft best al veel leuke en nuttige apps, maar er zijn ook pakketbronnen ofwel repository’s van derde partijen. Die gebruik je – aldus QNAP – wel op eigen risico en deze mogelijkheid moet je daarom bewust eerst toelaten. Open hiervoor opnieuw je App Center en klik rechtsboven op Instellingen. Plaats op het tabblad Algemeen een vinkje bij Installatie toestaan van toepassingen zonder geldige digitale handtekening en bevestig met Toepassen.

Open vervolgens het tabblad App Repository en klik op Toevoegen. Vul de naam en de exacte url van zo’n repository in, inclusief eventuele Inloginformatie (Gebruikersnaam en Wachtwoord). Bevestig met Toevoegen.

Een voorbeeld van een repository van een derde partij is bijvoorbeeld Qnapclub. Na een succesvolle registratie vul je achter URL de link https://www.qnapclub.eu/nl/repo.xml in, evenals je inloggegevens. Als dit is gelukt, dan vind je de nieuwe ‘repo’ terug in het linkerdeelvenster van je App Center, klaar voor het installeren van toepassingen.

11 Volgens eigen zeggen heeft de repository van Qnapclub meer dan 850 apps aan boord.

0 Reactie(s) op: Apps installeren op je NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.