Aspire Switch 11 - Tablet om te tikken

© PXimport

Aspire Switch 11 - Tablet om te tikken

Geplaatst: 19 december 2014 - 15:14

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Jeroen Boer

Acers Aspire Switch 11 is een tablet inclusief toetsenborddock die een maatje groter is dan de eerder door ons geteste Aspire Switch 10. Hoe bevalt zijn grotere broer?

De Aspire Switch 11 in de geteste uitvoering is de grote broer van de Aspire Switch 10. Er is naast de door ons geteste uitvoering ook een versie van de Aspire Switch op basis van een veel krachtigere Core i3-processor. De behuizing van de Aspire Switch 11 is gemaakt van zilverkleurig kunststof met een kunststof achterkant die een aluminiumlook heeft meegekregen. De tablet voelt stevig aan. Lees ook: Review ASUS Transformer Book T200 - Een bruikbaar maatje groter.

Qua specificaties is de Aspire Switch 11 op het schermformaat na identiek aan de eerder geteste Aspire Switch 10. De gebruikte processor is een Intel Z3745. Dit is een energiezuinige quadcore uit Intel Bay Trail-T-reeks met een kloksnelheid van 1,33 GHz en een maximale klokfrequentie van 1,86 GHz. De processor wordt gekoppeld met 2 GB RAM en 32 GB opslag. Windows 8.1 is geïnstalleerd op een partitie van 21,3 GB waarvan ongeveer 16 GB vrij is voor eigen bestanden. Helaas krijg je in tegenstelling tot bij zijn kleine broer geen licentie op Microsoft Office 2013 meegeleverd. Datzelfde zagen we ook bij ASUS, dat bij de 10 inch Transformer Book T100 wel, maar bij de 11,6 inch Transformer Book T200 geen Office meelevert.

 

© PXimport

De Aspire Switch is afgewerkt met metallook kunststof.

Prestaties

De Atom-processor is zoals we eerder al concludeerden niet snel, maar de combinatie met flashopslag zorgt er toch voor dat je behoorlijk soepel kunt werken. Alledaagse werkzaamheden als browsen en werken met documenten gaan vlot en soepel. Het 11,6inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Dit is hetzelfde beeldformaat als je op veel Chromebooks ziet. In tegenstelling tot de meeste Chromebooks en goedkope 11,6inchlaptops is er gebruik gemaakt van een IPS-paneel. Hierdoor zijn de inkijkhoeken goed. Ook de helderheid en kleurweergave zijn in orde. Acer heeft het eigenlijke scherm gelamineerd met de bovenste glaslaag die vervaardigd is uit het stevige Gorilla Glass 3. Hiermee komt de constructie van het scherm erg netjes over. De werktijd is bij normale werkzaamheden ongeveer zes uur.

Toetsenborddock

Acer heeft een dockingsmechanisme gemaakt dat werkt op basis van magneten. De tablet heeft twee gaten terwijl het toetsenbord is voorzien van twee pinnen. De magneten zijn krachtig en zorgen voor een goed contact tussen tablet en toetsenbord. Je kunt de combinatie probleemloos aan de tablet vasthouden zonder dat het toetsenbord los klikt. Wel komt het soms voor dat de magnetische aantrekkingskracht al 'plakt' voordat je de gaten en de pinnen hebt uitgelijnd. Met enige oefening is het echter een handige koppelmethode. Het zwaartepunt van de 'notebook' is erg ongunstig en de Switch 11 heeft al snel de neiging om achterover te vallen. Het toetsenbord zelf tikt best goed, al hebben de toetsen weinig weerstand waardoor het wat goedkoop aanvoelt. De touchpad voelt te goedkoop aan en heeft een vervelende klik als je er op drukt.

 

© PXimport

Het toetsenbord heeft een dockingmechanisme dat werkt met magnetisme.

Vier modi

Net als bij zijn kleine broer kun je de Aspire Switch 11 volgens Acer op vier manieren gebruiken, maar dat echt relevant is dat niet. De laptopmodus werkt prima, maar je moet wel opletten dat het geheel niet kantelt. De tablet is namelijk zwaarder dan het toetsenbord en het 'scherm' scharniert vrij ver naar achteren. Hierdoor valt de laptop om als je het scherm te ver naar achteren duwt. Draai je het scherm op de dock om, dan heb je een presentatiemodus. Zet je het apparaat vervolgens op z'n kop, dan heb je volgens Acer de tentmodus waarin je bijvoorbeeld een film kunt kijken. Jammer is dat het toetsenbord niet werkt in de presentatiemodus, dat zou eventueel nog handig zijn om zonder het scherm aan te raken naar een volgende PowerPoint-dia te gaan.

 

© PXimport

Als je de tablet andersom dockt, dan werkt het toetsenbord helaas niet.

Conclusie

Als je echt wilt werken op je hybride tablet, dan is de Acer Aspire Switch 11 een fijner apparaat dan de Aspire Switch 10. Het scherm is wat groter waardoor je het beter kunt zien. Jammer is dater bij deze grotere variant geen Microsoft Office 2013 wordt meegelevrd. Hierdoor is de Aspire Switch 11 een slechtere deal dan zijn kleinere broer waarop je direct aan de slag kunt in Microsoft Office. Ten opzichte van het alternatief van ASUS mist daarnaast de mogelijkheid om zelf een harde schijf in hst dock in te bouwen en een netwerkaansluiting waardoor we de Acer Aspire Switch een iets lagere beoordeling geven dan het apparaat dat min of meer zijn directe concurrent is.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Helder scherm

Toetsenborddock

Minpunten

Geen netwerkaansluiting

Geen Microsoft Office

Conclusie

Acer Aspire Switch 11 SW5-111-187P ---------------------------------- **Prijs:** € 399,- (32 GB), € 449,- (64 GB) **Processor:** Intel Atom Z3745 **RAM:** 2 GB **Opslag:** 32 GB **Grafisch:** Intel HD Graphics **Beeldscherm:** 11,6 inch (1366 x 768) **Draadloos:** 802.11b/g/n, bluetooth 4.0 **Camera:** 2 megapixel **Aansluitingen:** Micro-Usb, usb 2.0, micro-HDMI, microSD, 3,5mm-aux **Afmetingen:** 29,8x20,5x1cm, 29,8x20,5x1,5cm (dock) **Gewicht:** 760 gram (tablet), 700 gram (dock) **Accu:** 33 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten