Asus Chromebook Flip C436: Chromebook als serieuze laptop

© PXimport

Asus Chromebook Flip C436: Chromebook als serieuze laptop

Geplaatst: 14 mei 2020 - 09:01

Aangepast: 14 december 2022 - 13:14

Jeroen Boer

Wanneer je Chromebook hoort, dan denk je misschien wel aan netbook-achtige goedkope laptops waar je niet heel comfortabel op werkt. Aan dat vooroordeel wil Asus met de Chromebook Flip C436 iets doen. Want met deze Chromebook krijg je een moderne én luxe laptop in handen.

Qua prijs krijg je met de Asus Chromebook Flip C436 in ieder geval geen koopje, want 899 of 999 euro (afhankelijk van de uitvoering) is ook voor een ‘gewone’ Windows-laptop een prijs die hoort bij de luxere laptops. Gelukkig krijg je voor die hoge prijs wel een fraaie machine in handen. De magnesiumlegering-behuizing oogt luxe en is stevig. Met 1,1 kilo is de Chromebook ook nog eens prettig licht. Ook over de details is nagedacht. Zo is het fraai dat de behuizing een stukje omhoog komt als je de deksel openklapt, dat zorgt voor een betere koeling.

De Asus Chromebook Flip C436 heeft een magnesium-legering-behuizing.

© PXimport

Alleen usb-c

Op het gebied van aansluitingen biedt de Flip C436 niet heel veel. Er is voorzien in twee usb-c-poorten waarbij er aan iedere kant één poort geplaatst is en een 3,5mm-headsetaansluiting. Een usb-c-poort aan iedere kant is een slimme keuze, want beide poorten ondersteunen opladen én video-uitvoer. Dit heb ik getest met een simpel usb-c-dockje voorzien van een usb-a-poort en hdmi-aansluiting. Natuurlijk ogen de usb-c-aansluitingen qua formaat wel modern, qua snelheid krijg je slechts usb 3.2 gen1 oftewel usb 3.0. In de praktijk zeker met de minder sterke focus op lokale bestanden van Chrome OS waarschijnlijk geen heel groot probleem, maar eigenlijk verwacht je bij een duurdere laptop wel minimaal één snellere Gen2-aansluiting om nog maar niet te spreken over Thunderbolt. Een normale usb-a-aansluiting ontbreekt, voor iets als een usb-stick heb je een verloopje nodig net als voor de meeste beeldschermen. Een verloopje wordt niet meegeleverd, dat moet je zelf regelen.

De Flip C436 heeft twee usb-c-poorten en een 3,5mm-headsetaansluiting.

© PXimport

Goede hardware

Asus heeft de Chromebook Flip voorzien van een moderne processor, in ons testexemplaar een Core i5-10210U quadcoreprocessor, in combinatie met zeker voor een Chromebook een ruime hoeveelheid ram van 8 GB. Ook de aanwezige opslag valt op: de 256 GB nvme-ssd zou ook in een laptop die niet zwaar op de cloud hangt niet misstaan. Toch is een beetje ruimte op een Chromebook tegenwoordig best handig, bijvoorbeeld voor het installeren van Android-apps of het meenemen van films of foto’s. En ook een ruime hoeveelheid ram is zeker niet zo overdadig als het lijkt. De browser van de Chromebook blijft Chrome en zeker als je veel tabbladen tegelijkertijd open hebt staan, is genoeg geheugen onmisbaar voor een vlotte ervaring.

In de praktijk presteert de Flip C436 met deze krachtige hardware prima. Ook met een hoop tabbladen en apps open blijft deze Chromebook vlot waarmee dit een Chromebook is waarop je alle applicaties die je nodig hebt voor typische kantoortaken naast elkaar kunt draaien.

Met een accuduur van zo’n acht uur behoort de Chromebook helaas niet tot de toppresteerders op de markt, iets dat ik eigenlijk wel verwacht had. Maar het is alsnog genoeg voor een doorsnee werkdag.

Uitstekend scherm

Het beeldscherm is een 14inch-full-hd-scherm voorzien van een ips-paneel dat een uitstekende beeldkwaliteit biedt. Het scherm is wel glanzend afgewerkt, want het betreft een aanraakscherm. Behalve met je vinger zou het scherm ook geschikt moeten zijn voor een actieve stylus, maar helaas heb ik dat door het gebrek aan een geschikt exemplaar niet kunnen testen. Actieve stylussen van andere laptops werken in ieder geval niet. Aanraken met een vinger werkt wel prima.

Het aanraakscherm kun je omklappen waarna je de Chromebook als een (enigszins forse) tablet kunt gebruiken. Voor ontspannen browsen op de bank is het geheel licht genoeg en is het een prettig afwisseling ten opzichte van de normale laptop formfacor. Ook handig is dat je de Chromebook als een tentje kunt neerzetten. Zo neemt hij minder ruimte in en kun je toch een film kijken. Ook de ondersteuning voor Android-apps komt zeker van pas in de tabletmodus.

De Flip C436 heeft een omklapbaar scherm en kun je bijvoorbeeld neerzetten als een tentje.

© PXimport

Comfortabel werken

De hardware is dus prima in orde en het is prettig werken op de Chromebook: het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting in vijf niveaus en het tikcomfort is uitstekend. De toetsen voelen prettig aan en de touchpad is lekker ruim. Opvallend is dat de aan-uit-schakelaar ook dienst doet als vingerafdrukscanner waardoor je eenvoudig kunt inloggen. De herkenning werkt bovendien vrijwel feilloos.

Als experiment heb ik twee weken lang vrijwel al mijn werkzaamheden op deze Chromebook uitgevoerd en dat viel op zich niet tegen. Zoals gezegd kun je in combinatie met een verloopje een beeldscherm aansluiten en een toetsenbord en muis koppel je probleemloos via bluetooth. Deze Chromebook voorzien van uitstekende wifi-hardware, iets dat bij eerder geteste Chromebooks ook al opviel. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden die veelal het het maken en bewerken van tekstbestanden omvatten voldoet Google Documenten prima en ook fotobewerking kan met bijvoorbeeld Pixlr prima. Een modern cms voor een website is voor Chrome uiteraard geen probleem. Waar een Chromebook dan weer niet geschikt voor is, is videobewerking.

Een Chromebook is ideaal voor thuiswerken.

© PXimport

Chrome OS

Hoewel je dus prima kunt werken op de Flip C436 en typische kantoortaken hem zelfs goed afgaan, is het vergeleken met een Windows-laptop of Macbook toch geen volwaardige laptop. De beperkingen zitten in Chrome OS zelf. Want hoewel Chrome OS sinds de eerste versie echt een duidelijke ontwikkeling heeft meegemaakt, blijft het in de basis een browser. Dat betekent dat je voor veel toepassingen zoals fotobewerkers online moet zijn en dat zwaardere dingen als videobewerking lastig zijn. Gelukkig kunnen sommige zaken wel offline waaronder Googles eigen office-apps. Daarnaast kun je offline Android-apps gebruiken, maar lang niet alle Android-apps werken even goed op een laptop. Wanneer je van experimenteren houdt, kun je wel Linux-programma’s installeren.

De beperkingen van Chrome OS hebben ook voordelen. De beveiliging is uitstekend en het gros van je bestanden en instellingen worden opgeslagen in Googles cloud. Dat betekent dat je na het inloggen op een andere Chromebook direct verder kunt werken aan waar je mee bezig was. Een groot voordeel bij beschadiging, verlies of diefstal. Je kunt bovendien vrijwel niets onbedoeld ‘kapotmaken’ aan Chrome OS waardoor het ook nog eens een stabiel platform is. Qua prijs zit deze Chromebook dan weer wel op hetzelfde niveau als die van zelfs luxere Windows-laptops, dus je moet je goed afvragen of de voordelen van een Chromebook opwegen tegen de beperkingen.

De Asus Chromebook Flip C436 heeft een magnesium-legering-behuizing.

© PXimport

Conclusie

De Flip C436 laat zien dat ook Chromebooks serieuze laptops kunnen zijn waar je in luxe op kunt werken. De laptop heeft een fraaie behuizing en is voorzien van een prima scherm en toetsenbord. En dat zijn voor mij de aspecten waarin een goede laptop zich onderscheidt. Tegelijkertijd blijft het wel een Chromebook met beperkingen die nu eenmaal voortkomen uit het gebruikte besturingssysteem. Fraai, maar dus niet voor iedereen het meest geschikte apparaat. Kun je echter uit de voeten met een Chromebook en wil je wel een goede laptop, dan is dit echt een apparaat dat je moet overwegen.

8,0

Ons oordeel

Asus Chromebook Flip C436

Pluspunten

Omklapbaar scherm

Vlot

Uitstekend toetsenbord

Goed scherm

Minpunten

Accuduur kan beter

Beperkingen Chrome OS

Prijzig

Conclusie

**Prijs** € 899,- of € 999,- **Scherm** 14 inch ips-paneel (1920 x 1080) **Processor** Intel Core i3-10110U of Core i5-10210U **Geheugen** 8 GB ram **Opslag** 128 of 256 GB nvme-ssd **Aansluitingen** 2x usb-c, 3,5mm-combo-jack, micro-sd-kaartlezer **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.0 **Afmetingen** 31,95 x 20,53 x 1,37 cm **Gewicht** 1,1 kg **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/nl/2-in-1-PCs/ASUS-Chromebook-Flip-C436FA/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000