ASUS EeeBook F205TA - Sterk Windows-alternatief voor de Chromebook

Door: Jeroen Boer | 12 december 2014 13:26

Review

De ASUS EeeBook F205TA is qua concept te vergelijken met de doorsnee Chromebook. Het grote verschil is dat de spotgoedkope notebook op Windows draait, en niet op Chrome OS. Hoe bevalt een 'Chromebook' met Windows? Ik heb het voor je getest.

ASUS EeeBook F205TA

Prijs: € 219,-

Beschikbare kleuren: Donkerblauw, wit

Processor: Intel Atom Z3735F (quadcore 1,33 GHz)

Geheugen: 2 GB

Grafisch: Intel HD Graphics

Scherm: 11,6 inch (1366 x 768)

Opslag: 32 GB eMMC

Draadloos: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0

Aansluitingen: 2x usb 2.0, 3,5mm aux, micro-HDMI, microSD

Webcam: 0,3 megapixel

Besturingssysteem: Windows 8.1 met Bing

Afmetingen: 28,6 x 19,3 x 1,8 cm

Gewicht: 0,98 kg

Accu: 38 Wh

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • 1 jaar Office 365 Personal
 • Prijs
 • Relatief goed scherm
 • Formaat en gewicht
 • Minpunten
 • Indrukken toetsenbord
 • Zware sites stroperig

Je zou de ASUS EeeBook F205TA (X205TA in sommige andere landen) ook de netbook 2.0 kunnen noemen, een concept dat jaren geleden door ASUS zelf is uitgevonden met de eerste EeeBook. De netbook is uiteindelijk een stille dood gestorven doordat de systemen te langzaam waren voor modernere besturingssystemen dan Windows XP. Inmiddels staat de minilaptop dankzij de Chromebook weer in de belangstelling, iets dat Microsoft waarschijnlijk ook is opgevallen. Lees ook: Review ASUS Transformer Book T200 - Een bruikbaar maatje groter.

De EeeBook F205TA is lekker dun en licht zodat je hem makkelijk kunt meenemen.

De F205TA is strak vormgegeven en rubberachtig afgewerkt. Helaas is het gebruikte materiaal wel erg gevoelig voor vingerafdrukken. Indrukwekkend is dat de laptop slechts 980 gram weegt waardoor je hem altijd mee kunt nemen. Een vreemd detail zijn de twee kleine pootjes op de onderkant van de schermbehuizing. De pootjes zorgen ervoor dat de laptop niet op het scherm zelf staat. Helaas zijn de pootjes erg klein en hard, waardoor op tafels of bureaus krassen kunnen ontstaan.

De twee pootjes op de schermrand is een vreemde keuze die kan leiden tot krassen op tafel.

Lekker lang werken

De ASUS EeeBook F205TA heeft met de Intel Atom Z3735F de meest energiezuinige processor die we tot nu toe in een laptop zijn tegengekomen. De quadcoreprocessor is dan ook eigenlijk bedoeld voor tablets (een gelijkwaardige processor vind je in ASUS' Transformer Book T100). De Atom is minder krachtig dan Celeron-processors die in bijvoorbeeld Chromebooks gebruikt wordt, maar in de praktijk valt het met de mindere prestaties wel mee en voelt de F205TA snel genoeg aan.

Dat de EeeBook ondanks de trage processor toch heel behoorlijk presteert, komt waarschijnlijk doordat de processor gecombineerd wordt met flashgeheugen. Wel heeft de EeeBook F205TA moeite met wat zwaardere websites, waarbij je merkt dat het scrollen stroperig gaat. Een groot voordeel van de erg zuinige chip is dat de F205TA tien uur werktijd uit de accu weet te persen.

Office 365

De laptop wordt verkocht met Windows 8.1 met Bing, de speciale Windows-versie die laptopfabrikanten (waarschijnlijk) gratis kunnen gebruiken op goedkope laptops. In de praktijk merk je hier als gebruiker niks van op het feit na dat Bing als zoekmachine is ingesteld. Naast Windows krijg je bij de EeeBook F205TA één jaar gratis Office 365 Personal waarmee je het complete Office-pakket bestaande uit Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher en Access op de EeeBook kunt installeren. Dit abonnement kost normaal gesproken 69 euro en is dus zeker een toegevoegde waarde. Na installatie van de volledige Office-suite is er nog 13,6 GB vrije schijfruimte over.

Het toetsenbord tikt lekker, maar veert helaas mee als je het indrukt.

Het toetsenbord is netjes geïntegreerd in de behuizing en tikt best aardig, al kun je de toetsen niet heel ver indrukken. Vervelend is wel dat het toetsenbord te flexibel is waardoor het hele toetsenbord een paar millimeter omlaag veert als je tikt. De multitouch-touchpad werkt zoals je verwacht. Waar we op goedkope tablets inmiddels vaak al IPS-schermen zien, worden goedkope laptops vooralsnog voorzien van TN-panelen. Ook op de EeeBook F205TA heeft ASUS een TN-scherm toegepast. Vergeleken met veel andere Chromebooks en mini-laptops is het glanzend afgewerkte 11,6 inch-scherm voor een TN-paneel wel een uitstekend exemplaar. Het beeld is helder en vooral de verticale inkijkhoek is merkbaar beter dan op vergelijkbare notebooks.

De inkijkhoek van het scherm is zeker voor een TN-paneel goed.

Conclusie

Ik ben erg onder de indruk van de EeeBook F205TA. Voor de 219 euro die ASUS vraagt, is de F205T door zijn combinatie van gewicht, accuduur en Office 365 echt een uitstekende deal. Het is te hopen dat dit de eerste van een nieuw soort notebookconcept is. De laptop is niet super krachtig en bij wat zwaardere sites merk je dat het browsen stroperig gaat, maar daar staat tegenover dat je makkelijk tien uur kunt surfen en tikken. Als je weet dat Microsoft voor het meegeleverde Office 365 abonnement 69 euro vraagt, is de EeeBook helemaal een koopje. Zelfs vergeleken met Chromebooks is de EeeBook F205TA nog erg goedkoop en heb je als voordeel dat je 'echte' programma's kunt installeren.

2 Reactie(s) op: ASUS EeeBook F205TA - Sterk Windows-alternatief voor de Chromebook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2014 16:54 Oscar
  Prima Windows 8 laptop voor de gebruiker, met de hand op de knip, en die om welke reden dan ook, niet veel wil uitgeven aan de aanschaf van een laptop, en niet hoge eisen stelt aan de capaciteit van een laptop,, en de laptop meer gebruikt om te internetten, chatten, mailen, en zo af en toe een documentje typt, voor studie, of andere sporadische correspondentie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2014 23:25 Anoniem
  Dit zou voor mij de ultieme notebook zijn wanneer Windows 10 wordt uitgebracht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.