Asus en Google lanceren luxe Chromebook Flip C436

Door: Jeroen Boer | 28 februari 2020 10:50

Hands-on

Chromebooks hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld van kleine budgetlaptops naar volwaardige laptops. Asus en Google denken dat de markt klaar is voor de volgende stap en lanceren vandaag de Asus Chromebook Flip C436. Deze luxe Chromebook is verkrijgbaar vanaf 899 euro en is hiermee echt een premium-model. Wij hebben hem gisteren al een aantal uur gebruikt en geven je een eerste indruk.

Chromebooks associeer je waarschijnlijk als eerste met relatief goedkope en kleine laptops. Toch is er de laatste jaren ook een trend naar duurdere en daarmee serieuzer te gebruiken Chromebooks. Zo bracht Asus vorig jaar de erg fijne Chromebook Flip C434 op de markt. Met de nieuwe Chromebook Flip C436 willen Asus, Google en Intel laten zien dat de Chromebook écht serieus is geworden. De Flip C436 werd eerder dit jaar op technologiebeurs CES aangekondigd, maar toen waren prijzen en beschikbaarheid nog onbekend. Vanaf vandaag is hij in Nederland te koop in twee uitvoeringen voor 899 en 999 euro.

De Chromebook FLip C436 heeft een 360graden-scharnier en is ook als grote tablet te gebruiken.

Uiteindelijk zal de Chromebook Flip C436 in een zilveren en witte variant te koop zijn, maar voorlopig is alleen de zilverkleurige variant leverbaar. De behuizing is van zilverkleurig metaal en ziet er fraai uit. Asus heeft de schermdeksel een inham gegeven waardoor deze handiger open te klappen moet zijn. Dat vond ik echter nog lastig gaan, het is me nog niet met één hand gelukt. Ik moest de laptop vasthouden met mijn andere hand om hem te openen. Wellicht dat dit even wennen is, uiteraard kom ik daar in de review op terug.

De Flip C436 is de eerste Chromebook met een vingerafdrukscanner.

Krachtige hardware

De laptop is vanaf vandaag te koop in twee configuraties. Voor 899 euro heb je een variant met een Core i3-processor en voor 999 euro krijg je een Core i5-processor. Serieuze prijzen, maar daar krijg je dan ook krachtige hardware voor terug. Zo is de Chromebook naast 8 GB ram ook voorzien van een m.2 nvme-ssd in 128 of 256 GB, wifi 6 en een verlicht toetsenbord. Asus belooft verder een uitstekende batterijduur tot 12 uur. Daar kan ik nu nog niet heel veel over zeggen. De accu heeft in ieder geval een capaciteit van 42 Wh.

De Flip C436 heeft aan beide kanten een usb-c-poort waarmee je de laptop kunt laden.

Modern apparaat

Qua aansluitingen is dit een modern apparaat met twee usb-c-poorten. Zowel links als rechts vind je een usb-c-poort. Eén ding heeft Asus alvast goed gedaan: beide poorten ondersteunen opladen. Of dat ook voor video-uitvoer geldt, zal ik tijdens mijn uitgebreide review testen. Naast de usb-poorten vind je links een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en rechts een kaartlezer. Opvallend: de Flip C436 is de eerste Chromebook met een vingerafdrukscanner. Die lijkt soepel te werken. Al met al komt de Flip C436 hiermee over als een modern apparaat.

Goed scherm

De Chromebook Flip C436 is voorzien van een 14 inch full-hd-scherm dat er op het eerste gezicht prima uitziet. De inkijkhoeken zijn goed en de maximale helderheid is opvallend hoog. Aangezien dit een Flip is waarvan je het scherm 360 graden kunt draaien, gaat het om een aanraakscherm. Omklappen lijkt soepel te gaan. Vergeleken met zijn voorganger lijkt het toetsenbord sterk verbeterd. Ik heb deze tekst op de C436 getikt en de toetsaanslag is erg prettig. Wel vind ik het contrast van de letters op de zilveren toetsen met ingeschakelde toetsverlichting wat laag. Het touchpad is lekker groot en werkte tijdens mijn eerste uren soepel.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk is kortom positief: de Chromebook Flip C436 heeft een fijn toetsenbord, fraai scherm en is lekker licht. De komende weken ga ik deze Chromebook intensief gebruiken en zal ik je daarna in een review vertellen in hoeverre een Chromebook écht als serieuze primaire pc is in te zetten. Of deze Chromebook dus echt 899 euro waard is, zal ik je binnenkort vertellen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De Asus Chromebook Flip C436 is verkrijgbaar in twee configuraties. Een variant met een Core i3-10110U, 8 GB ram en 128 GB ssd kost 899 euro. Voor een versie metCore i5-10210U, 8 GB ram en 256 GB ssd betaal je 999 euro.

Later dit jaar volgen varianten met een Core i7-processor en verschijnen ook de witte varianten op de markt.

0 Reactie(s) op: Asus en Google lanceren luxe Chromebook Flip C436

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.