Asus en Noctua brengen nieuwe RTX 3080-versie uit

Door: Wesley Akkerman | 19 mei 2022 16:57

Nieuws

Asus en Noctua brachten eerder een speciale versie van de Nvidia RTX 3070 uit, en slaan de handen nu ineen voor een speciale RTX 3080-variant. Deze grafische kaart moet de techniek van Asus, Nvidia's gpu (met 10 GB aan geheugen) en Noctua’s expertise in koeling combineren.

Toen Asus en Noctua vorig jaar hun eerste samenwerking in de vorm van de speciale RTX 3070 lanceerden, kwam er veel enthousiasme uit de community. En dat terwijl de Geforce RTX 3070 nog best conservatief vormgegeven was. De gpu heeft namelijk zo zijn beperkingen, zoals maar 8 GB aan gddr6-werkgeheugen aan boord. De nieuwe grafische kaart moet dat probleem aanpakken door gebruikers te voorzien van meer werkgeheugen en een krachtigere gpu.

De aangepaste Nvidia Geforce RTX 3080 is in alle opzichten een upgrade, ten opzichte van zijn voorganger. Wat te denken van 8.704 cuda-kernen tegenover 5.888 cuda-kernen en 20,3 FP32 TFLOPS tegenover 29,8 FP32 TFLOPS? Of een TDP van 340 watt, ten opzichte van de 290 watt aan warmte op de oudere kaart? Dat betekent dat je toegang nodig hebt tot een goede koeling.

Asus en Noctua werken aan RTX 3080-variant

En om die koeling is veel te doen. Het systeem beschikt over een quadslot koelingsysteem met twee NF-A12x25-ventilatoren van 120 millimeter. In vergelijking met de TUF Gaming GeForce RTX 3080 van Asus is de Geforce RTX 3080 Noctua Edition 4,5 decibel stiller (op de typische, automatische snelheid).

Daarnaast is de gpu-temperatuur over het algemeen drie en vram-temperatuur veertien graden lager. Dat zijn flinke verschillen te noemen en interessante dingen om te testen wanneer de grafische kaart daadwerkelijk te koop is.

Wanneer de ventilatoren op de hoogste snelheid draaien (iets wat alleen gebeurt wanneer een computer slecht geventileerd wordt), dan is het systeem nog steeds 8,6 decibel stiller en twaalf graden koeler dan de eerder genoemde TUF-versie. Tot slot is het zo dat de gpu uitgerust is met 10 GB aan geheugen, wat eveneens een vooruitgang in vergelijking met de 3070.

Prijs en beschikbaarheid

Noctua meldt in zijn persbericht, dat samen met Asus opgesteld is, dat de Asus Geforce RTX 3080 Noctua Edition vanaf juni te koop moet zijn. Asus maakte later bekend dat het systeem een adviesverkoopprijs krijgt van maar liefst 1.133 euro. De grafische kaart uit de vorige samenwerking wordt nog altijd gezien als een volwaardige optie voor menige pc-bouwer en heeft momenteel een prijs van 800 tot 850 euro. 

0 Reactie(s) op: Asus en Noctua brengen nieuwe RTX 3080-versie uit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.