ASUS ProArt StudioBook Pro X - Creatievelingslaptop

© PXimport

ASUS ProArt StudioBook Pro X - Creatievelingslaptop

Geplaatst: 17 november 2019 - 10:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Roel Stortelder

ASUS zet met de ProArt StudioBook Pro X haar eerste stap in de competitieve markt van workstation notebooks. Dit segment wordt gedomineerd door spelers als HP en Lenovo die hun positie hebben verdiend door over een lange periode zeer betrouwbare laptops te leveren. Wij hebben een poosje mogen werken met de notebook en in deze review lees je over onze bevindingen.

De adviesprijs is fors voor een laptop, maar er is heel weinig concurrentie van andere laptops met het zelfde niveau van hardware. De enige concurrentie komt eigenlijk van de HP Zbook en Lenovo ThinkPad P73, die zijn met een vergelijkbare configuratie gelijkmatig geprijsd. De Asus StudioBook heeft echter nog een paar leuke extra’s die je bij HP en Lenovo zult moeten missen.

ASUS ProArt StudioBook Pro X

© PXimport

Behuizing en scherm

In het tijdperk van ultrabooks en andere dunnen laptops is deze ASUS behoorlijk dik. Toch heeft het bedrijf er alles aan gedaan om de laptop zo klein mogelijk te houden, zo zijn de randen rondom het scherm erg dun, waardoor het formaat in de lengte en breedte eigenlijk reuze meevalt. De dikte is ook nuttig gebruikt, want het apparaat is gebouwd als een tank en biedt veel mogelijkheden voor upgrades.

De behuizing is opgebouwd uit een combinatie van isolerend plastic en luxe metaal met een ribbel-structuur op alle oppervlakken die je regelmatig aanraakt. Hoewel dat misschien iets eerder vies wordt, is het wel erg effectief in het verbergen van vingerafdrukken en geeft het een premium uitstraling.

ASUS ProArt StudioBook Pro X

© PXimport

Zoals je van een professionele laptop mag verwachten (lezen we mee Apple?) zijn veel onderdelen eenvoudig bereikbaar via de onderkant. Slechts een paar schroefjes verwijderen je van de twee M.2-sloten, twee van de vier RAM-sloten en misschien wel het belangrijkst: de verwisselbare batterij. Daarnaast krijgen we hier ook een goed eerste beeld van de koeling. Vier heatpipes verplaatsen de warmte van de warmste onderdelen naar de ventilatoren. Anders dan veel andere fabrikanten, zorgt ASUS er voor dat ook de stroomvoorziening actief wordt gekoeld. Dat is met name belangrijk bij langdurige workloads zoals het renderen van video’s.

Het scherm is een ander groot pluspunt. Het paneel wordt voor de levering gekalibreerd en heeft een Pantone certificaat. De specificaties vermelden een 97% dekking van het DCI-P3-spectrum en onze metingen bevestigen dat. Daarnaast haalt het scherm 100% van het sRGB-spectrum, 84% van het NTSC-spectrum en 84% van het AdobeRGB-spectrum. Het gamma van 2.2 is perfect en dat geldt ook voor de witbalans op 6500K (op 100% brightness).

ASUS ProArt StudioBook Pro X

© PXimport

Helaas heeft het paneel wel last van een van de typische limitaties van een IPS-paneel. Met een volledig zwarte achtergrond is bij weinig omgevingslicht een kleine gloed te ze zien in de onderste hoeken. In de praktijk zul je hier weinig last van hebben, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Het zelfde geldt voor de lichte gradient banding die zichtbaar is bij vloeiende overgangen van licht naar donker. Bij foto’s zal je daar geen last van hebben, maar een gradient dat door een computer is gegenereerd kan dit wel zichtbaar maken.

Prestaties

Met een Intel Xeon-processor, Nvidia Quadro RTX 5000-videokaart en ECC-geheugen mag je twee dingen verwachten: stabiliteit en snelheid. De langdurige stabiliteit kunnen we in onze kort review-periode natuurlijk weinig over zeggen, maar alle belangrijke componenten zijn geselecteerd met betrouwbaarheid in het achterhoofd. Anders dan normaal geheugen, checkt ECC-geheugen bijvoorbeeld continue op errors en verbetert die indien nodig. Hierdoor wordt datacorruptie in het geheugen voorkomen, maar toch adviseren we om nog altijd regelmatig backups te maken.

Dat de laptop een uitstekende workstation-vervanger is, zien we aan de resultaten van de benchmarks. De CPU is snel, maar wordt duidelijk gelimiteerd door de koeling en het beschikbare vermogen. De maximale boost van 4.7GHz wordt zelden aangetikt en de processor wordt bij korte belastingen soms 95 graden. Bij langdurige belastingen lijkt het beschikbare vermogen van 45W de limiterende factor te zijn, want met een temperatuur van 80 graden blijft de klokfrequentie steken op 3 - 3.1GHz. Dit soort processors profiteren vaak van undervolting, een proces waarbij je het voltage op de processor verlaagt. Je moet dan wel weten wat je doet, want een lager voltage kan de stabiliteit van de chip beïnvloeden.

In de MyAsus-software is een Turbo-knop te vinden waarmee de ventilator een agressiever profiel krijgt. Dit zorgt in PCMark10 Extended voor een 5% hogere score, met de grootste verbeteringen in de productiviteit- en rendering-tests. Toch bleef de koeling verbazingwekkend stil in beide modi. Natuurlijk is de ventilator hoorbaar, maar het komt nauwelijks boven het rumoer in een kantoor uit. Asus had het fanprofiel in de turbo-modus dus nóg agressiever kunnen maken voor een nog beter resultaat, want soms wil je net dat beetje extra performance ongeacht het lawaai.

De CrystalDiskMark voor de ASUS ProArt StudioBook Pro X W730G5T.

© PXimport

Het gevoel van snelheid bij normaal gebruik van een computer wordt tegenwoordig voornamelijk beïnvloed door de snelheid van je opslagmedium. Deze notebook beschikt over een snelle 1TB SSD van Intel. Er zijn maar weinig SSD’s op de markt die veel sneller zijn dan wat Asus met deze notebook mee levert.

De batterij is met 95Wh fors, maar dat is door de krachtige hardware en twee schermen (meer daarover in het volgende stukje) ook nodig. Bij simpel gebruik zoals browsen en tekstverwerken gaat de batterij moeiteloos een werkdag mee en kun je zelfs in de avonduren nog door. Ook het streamen van video’s houdt de batterij ongeveer 12 uur vol. Ga je echter renderen of andere zwaar belastende taken uitvoeren, dan zakt de batterijduur snel tot een uur of twee afhankelijk van de workload.

Toetsenbord en touchpad

Deze StudioBook heeft een volledig toetsenbord met numpad en een standaard layout. De toetsen kunnen behoorlijk ver ingedrukt worden, wat voor een prettige type-ervaring zorgt. Een echt mechanisch desktop-toetsenbord is het nog niet, maar dit is zeker één van de betere toetsenborden die we in laptops zijn tegengekomen. Uiteraard zijn de toetsen verlicht met een witte achtergrondverlichting die evenredig wordt verdeeld over de verschillende knoppen.

Het touchpad is een leuke verrassing: het is eigenlijk een touchscreen met een vrij hoge resolutie. Hij functioneert standaard als een scherm met sneltoetsen voor laptop-instellingen, maar kan uiteraard ook dienen als traditioneel touchpad. Dit werkt fantastisch en is zeer accuraat. Sluit je altijd een muis aan op de notebook, dan kan het schermpje ook dienen als een volledig tweede scherm of als een scherm met sneltoetsen voor ondersteunende applicaties zoals Microsoft Office.

Reclame?!

Het is niet de eerste keer dat we op de redactie een laptop tegen komen die af en toe pop-up reclame toont, maar in een zakelijke laptop van duizenden euro’s hebben we dat nog niet eerder gezien. Het is te gek voor woorden, maar Asus heeft – naast de reclame die standaard in Windows 10 zit – zelf ook reclames toegevoegd in samenwerking met McAfee. Je zou verwachten dat als je bijna 6000 euro neerlegt voor een laptop, er voldoende marge op zit dat alle nodige reclame wel is afbetaald. Dit willen we in de toekomst niet meer zien Asus!

Misplaatste bangmakerij-reclame (met fouten) op een notebook van duizenden euro's is niet fraai.

© PXimport

Conclusie: Asus ProArt StudioBook Pro X kopen?

De Asus ProArt StudioBook Pro X W730G5T heeft een veel te lange naam, maar is verder een fantastische laptop. De behuizing is uitstekend en de prestaties doen niet onder voor veel moderne workstation desktops. Een multi-GPU desktop of renderserver zal natuurlijk altijd sneller blijven, maar voor de meeste professionals en hobbyisten is dit meer dan genoeg. Helaas zal voor die laatste groep de adviesprijs van bijna 6000 euro waarschijnlijk te hoog zijn.

9,0

Ons oordeel

ASUS ProArt StudioBook Pro X W730G5T

Pluspunten

Behuizing

Prestaties

Beeldscherm

Minpunten

Prijs

Conclusie

**Adviesprijs** €5999,- **Scherm** 17.0-inch 1920x1200 (tweede 5.65-inch 2160x1080-scherm in touchpad) **Processor** Intel Xeon E-2276M 6-core met HyperThreading **Geheugen** 64GB DDR4 ECC RAM **GPU** Nvidia Quadro RTX 5000 met 16GB GDDR6 **Opslag** 1TB Intel NVMe SSD **Aansluitingen** Kaartlezer, 3x USB3.1 Type A, 2x USB3.1 Type C met Thunderbolt, 1x koptelefoon/microfoon combi, 1x RJ45 ethernet, 1x HDMI **Draadloos** 802.11ax WiFi 6 en Bluetooth 5.0 **Batterij** 95Wh 6-cell (vervangbaar) **Gewicht** 2,5 kilo **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/Laptops/ProArt-StudioBook-Pro-X-W730G5T/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000