ASUS ROG SWIFT PG278Q - De beste monitor voor gamers

© PXimport

ASUS ROG SWIFT PG278Q - De beste monitor voor gamers

Geplaatst: 21 januari 2015 - 06:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Michiel de Roode

De nieuwste revolutie op het gebied van gamemonitors is G-SYNC. NVIDIA toonde begin dit jaar al demo's en wij zijn al langere tijd erg benieuwd naar deze techniek. Dankzij het nieuwe ROG SWIFT PG278Q-scherm van ASUS konden we het eindelijk uitproberen.

De ASUS ROG SWIFT PG278Q is het eerste G-SYNC-scherm dat we testen, dus we zullen je eerst wat uitleg geven. Je weet wellicht dat je voor gamen de functie V-Sync kunt inschakelen. Zonder V-Sync heb je vaak last van iets dat 'tearing' genoemd wordt. Twee gerendeerde frames worden dan tegelijkertijd getoond met een duidelijke scheur ertussen. V-Sync lost dit op door een nieuwe frame altijd te tonen aan het begin van een schermverversing. Een nadeel van V-Sync is dat er soms gewacht moet worden op de schermverversing. Daardoor ontstaat inputlag en speelt je game een stuk minder vloeiend.

Vloeiend gamen

NVIDIA lost de nadelen van V-Sync op met G-SYNC (meer informatie). Hiermee stuurt de grafische kaart de verversing van de monitor direct aan. Dit betekent dat de frames altijd synchroon worden getoond met de verversing van de monitor. Het resultaat is een vloeiend beeld zonder inputlag en geen 'tearing'. G-SYNC moet je echt zelf ervaren. Via uitleggen of tonen in een filmpje komt het niet tot zijn recht. Het werkt helaas alleen met een geschikte NVIDIA GeForce grafische kaart. AMD komt in 2015 met Freesync als alternatief.

Compleet

De ASUS PG278Q is veel meer dan alleen een G-SYNC-monitor. Het scherm beschikt over een TN-paneel van 27 inch met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Daarnaast heeft het een 144Hz-refreshrate, geen inputlag, een erg lage responstijd en is het scherm in hoogte verstelbaar. De PG278Q is erg modern en enkel voorzien van DisplayPort 1.2. Dit is de enige aansluiting waar G-SYNC en de 144Hz-refreshrate mee werken. Alle moderne grafische kaarten beschikken over een dergelijk aansluiting, dus voor de meeste gamers zal dit geen probleem zijn.

Conclusie

ASUS legt met de PG278Q de lat voor de gamemonitor weer een stap hoger. Het is zonder twijfel de beste monitor voor gamers op de markt en zelfs voor gamers met een Radeon-videokaart (dus zonder G-SYNC) een fantastisch scherm. Een nadeel is de hoge prijs die je voor dit speeltje moet neerleggen. Uiteraard wordt die prijs voor een groot gedeelte veroorzaakt door de ondersteuning van G-SYNC en is het scherm dankzij die meerprijs vooral interessant voor gamers met een geschikte NVIDIA-videokaart die alle functionaliteit ook echt kunnen gebruiken.

10

Ons oordeel

Pluspunten

G-SYNC

144Hz-refreshrate

Goede responstijd

Ergonomische functies

2560 x 1440 pixels

Minpunten

Hoge prijs

G-SYNC alleen NVIDIA

Conclusie

ASUS ROG SWIFT PG278Q --------------------- **Prijs** € 750,- **Beelddiagonaal** 27 inch (2560 x 1440 pixels) **Type panel** TN (AU Optronics M270Q002 V0) **Aansluitingen** DisplayPort 1.2, 2x usb 3.0 **Omvang incl. voet (BxHxD)** 62 x 23,8 x 36,3 cm **Pivot / hoogte instelbaar** Ja / Ja (12 cm) **Gewicht** 7 kg **Energieverbruik gemeten** 45,7 W standaard **Kleurreproductie gekalibreerd** Gemiddelde Delta E 0,89 **Gemeten helderheid** 347,7 cd/m² **Gemeten contrastratio** 680:1...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten