Asus ROG Swift PG27UQ – Supersnel gamen op 4K

Door: Stephan Overbeeke | 06 september 2018 15:25

Asus ROG Swift PG27UQ
Review

Eindelijk is het zover: 4K monitoren met 144 Hz zijn werkelijkheid. Maar het is vooral de combinatie met G-Sync, een echt goede HDR-presentatie en het FALD (Full Arrow Local Dimming) backlight wat de jongste generatie monitoren echt indrukwekkend maakt. Kost dan weer wel 2500 euro, dus vol spanning gingen wij met de Asus PG27UQ aan de slag.

Asus ROG Swift PG27UQ

Prijs € 2499,-
Formaat 27 inch
Resolutie 3840 x 2160 pixels (4K)
Paneeltype IPS
Refreshrate 144Hz met G-Sync
Aansluitingen DisplayPort, HDMI, USB 3.0 (Hub)
Extra’s HDR, FALD Backlight, AdobeRGB, RGB-Verlichting, Plafond-projectie
Website www.asus.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Stevig behuizing
  • Prestaties foto- en videowerk
  • Combinatie 4K, 144 Hz, G-Sync, HDR en FALD
  • Minpunten
  • Hoog energieverbruik
  • Frequent aanpassen instellingen
  • Prijs

Het staat niet ter discussie dat paneelfabrikant AU Optronics prachtig werk heeft afgeleverd met hun nieuwste panelen, waarbij het Asus het met de ROG Swift PG27UQ als eerste fabrikant is gelukt om het complete product in de Nederlandse winkels te krijgen. Games die HDR ondersteunen kwamen nog nooit zo indrukwekkend tot onze ogen als hier, en ook zonder HDR-support is de lokaal-dimmende achtergrondverlichting en het resulterende contrast indrukwekkend. Het voelt als gamen op het razendsnelle OLED met de diepe zwartwaardes en ongekend heldere pieken, en dankzij G-Sync is 4K op een GTX 1080 Ti echt prima soepel.

Fysiek is het eveneens een uitstekend stevig scherm, waarbij de vele RGB-toevoegingen en de batcave-achtige logoprojectie op het plafond vermoedelijk vooral bedoeld zijn om echt de aandacht te trekken. Leuk voor de liefhebber, maar gelukkig kan het ook uit.

Asus ROG Swift PG27UQ
Ook de achterkant is voorzien van rgb-verlichting.

Early adoption

Het is echter wel duidelijk een eerste generatie product. Zo is het nodig om agressieve chroma subsampling (kleurcompressie) toe te passen om 144 Hz op 4K mogelijk te maken, en dat zie je buiten games duidelijk. Daarbij staat HDR op Windows nog in de kinderschoenen, weinig games halen er echt uit wat er in zit. Ook de FALD backlight (Full Arrow Local Dimming) is ondanks 384 zones nog niet perfect. Als gevolg zal je regelmatig in de instellingen van Windows en het scherm zitten om de snelheid wat terug te schroeven of HDR/FALD uit te schakelen.

Daarbij is er de prijs, 2500 euro is een extreem bedrag voor een scherm wat primair gamers aanspreekt. Het is weliswaar een pluspunt dat onze testresultaten dermate strak zijn dat professionele foto- en videobewerking uitstekend mogelijk zijn, maar voor minder dan de helft van het bedrag vinden we dat ook. Net als we 1440p 144Hz IPS-schermen vinden ruim onder de 1000 euro, niet zo extreem als dit, maar wel schermen zonder groeipijntjes.

Daarbij speelt ook de gedachte of 4K niet beter tot zijn recht komt op grotere schermen, en de geruchtenmolen draait al op volle toeren wat betreft een 32inch-variant ergens in de komende maanden. De twijfel om dus nog even te wachten is ontegenzeggelijk aanwezig.

Conclusie

De ASUS PG27UQ is zonder discussie het allertofste speeltje in monitorenland. Ultiem voor gamers, uitstekend voor andere zaken, maar ook een hele prijzige en zeker geen scherm zonder de nodige first-gen minpuntjes. Daarmee vooral interessant voor mensen die echt niet kunnen wachten hoe gamen in de toekomst eruit gaat zien.

0 Reactie(s) op: Asus ROG Swift PG27UQ – Supersnel gamen op 4K

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.