ASUS ROG Swift PG35VQ - De prijs van innovatie

Door: Stephan Overbeeke | 31 juli 2019 10:20

ASUS ROG Swift PG35VQ
Review

Wat hoort de ultieme monitor te bevatten? HDR1000, uitzonderlijk goede kleurweergave, full array local dimming voor ultiem contrast, een hoge refreshrate en natuurlijk een flink formaat? Er is maar één monitor in de wereld die aan die eisen voldoet: de ASUS ROG Swift PG35VQ.

ASUS ROG Swift PG35VQ

Prijs € 2799,-
Formaat 35 inch
Resolutie 3440x1440 (WQHD)
Paneeltype VA
Refreshrate 200 Hz
Freesync/G-Sync G-Sync Ultimate HDR
Aansluitingen DisplayPort, HDMI
Extra’s HDR1000, Full Array Local Dimming, usb-hub, Hoogte verstelling, kantelbaar, roteerbaar, rgb-verlichting
Website www.asus.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Uitstekende bouwkwaliteit en featureset
  • Uitstekende all-roundprestaties
  • De snelste ultrawide gaming monitor
  • De beste HDR-ervaring op de pc
  • Minpunten
  • Beperkingen door DisplayPort 1.4
  • Extreem prijskaartje

De ASUS ROG Swift PG35VQ is een enorm solide en forse 35inch-monitor met een 3440x1440p VA -paneel en een 200Hz-refreshrate die naast het bovenstaande ook G-Sync Ultimate bevat. Daarmee is hij sneller dan alle bestaande grote ultrawide monitoren, en dankzij 512-zone full array local dimming (de techniek om de achtergrondverlichting in donkere delen te dimmen) is een praktisch oneindig contrast en daarmee een echt indrukwekkende HDR-ervaring mogelijk.

ASUS ROG Swift PG35VQ

Dat laatste is een cruciaal onderdeel van de ervaring, want exact op dat vlak laten de meeste andere HDR-monitoren het liggen. Sommigen zijn in staat om een flinke helderheid te tonen en zo HD400 of HDR600 certificering te halen, en sommigen hebben het flinke kleurbereik benodigd voor de betere HDR ervaring, maar zonder die lokale dimming wordt het nooit zo indrukwekkend als op deze monitor het geval is. Zwart wordt zo echt diep zwart, heldere delen pieken ver boven de 1000 nits (grofweg 3x meer als een typische monitor), en dankzij het grote aantal dimbare zones is de game- en film ervaring superieur.

De echte prijs

Het prijskaartje van bijna 3000 euro zal voor de meesten reden zijn om toch iets anders te kopen, een gewoon erg goede gaming ultrawide kan je voor circa 800 euro wel vinden, maar zoals vaker zitten er meer consequenties aan early adoption van volgende generatie technieken. Zo voldoet de huidige DisplayPort 1.4 standaard nog niet aan de extreme bandbreedte eisen die de combinatie van resolutie, snelheid en HDR hier vereist. Als gevolg moet je soms de instellingen van je scherm aan je eisen aanpassen. Zo moet de refreshrate iets omlaag (120Hz of 144Hz) voor de echte HDR ervaring, of moet je wat kleurdiepte laten schieten om 200Hz te behalen.

Ook local dimming is nog niet perfect, zelfs niet met 512 zones. In films is het geen probleem, maar in een select aantal games (vooral met grote stukken grijs of blauw, denk aan iets met een zee) zie je een duidelijke lichte gloed om lichte UI elementen of je muis pointer. Het resultaat is dat je als PG35VQ eigenaar geregeld even in de monitor settings moet duiken om de instellingen te tweaken.

Het zijn de groeipijntjes waar innovatieve producten vaak tegenaan lopen, en helaas geen zaken waar de individuele fabrikanten veel aan kunnen doen; het is wachten tot de nieuwe standaarden voor DisplayPort en HDMI de deur open zetten voor meer dan wat de markt eigenlijk al jaren te bieden heeft.

ASUS ROG Swift PG35VQ

Op alle fronten high-end

Dat zijn echter zaken waar ASUS als fabrikant weinig aan kan doen, het is wachten op de nieuwe DisplayPort standaarden. Zaken die ze wel zelf voor het zeggen hebben zijn echter uitstekend in orde. De bouwkwaliteit is top, hij staat enorm stabiel op zijn voeten en uiteraard is hij flink te verstellen. En hoewel RGB niet voor iedereen is weggelegd is het fijn dat de liefhebber ervan flink wordt bediend. We zien groot RGB logo achterop, en er zit zelfs een ROG logo projectie op de voet die je tafel verlicht. Geen zorgen als je kriebels krijgt van het idee, dat is uit te zetten.

Verder is de ASUS on-screen-display uitstekend uitgevoerd en goed te besturen door de combinatie van een joystick en meerdere knoppen. Extra game features zoals contrast boosters in games en on-screen crosshairs zijn een bekende doch gewaardeerde bonus.

Conclusie

De PG35VQ is indrukwekkend, en onze testresultaten tonen ook niets minder dan een ultiem scherm. De hoge prijs en inherente beperkingen zijn reden dat we de meeste gamers aanraden nog even te wachten op de volgende generatie, maar het feit dat hij objectief meer biedt dan wel ander gaming scherm dan ook is fijn voor de echte liefhebber met een extreem budget.

0 Reactie(s) op: ASUS ROG Swift PG35VQ - De prijs van innovatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.