Asus VivoBook S14 S433FA – Prima laptop voor studenten

Door: Jeroen Boer | 11 augustus 2020 09:16

Asus VivoBook s14
Review

De start van het nieuwe schooljaar betekent in vaak ook een nieuwe laptop. Asus lijkt zich met de nieuwe uitvoering van de VivoBook S14 op scholieren en studenten te richten. Zo is de laptop in verschillende kleuren verkrijgbaar en krijg je er stickers bij om het te versieren. Maar is het ook een goede laptop?

Asus VivoBook S14

Prijs € 699,-
Processor Intel Intel Core i5-10210U
Geheugen 8 GB
Scherm 14 inch IPS (1920x1080p)
Opslag 256 GB ssd
Afmetingen 32,5 x 21,4 x 1,6 cm
Gewicht 1,4 kilo
Accu 50 Wh
Aansluitingen 2x usb 2.0, usb 3.1 (gen 1), usb-c (gen 1), hdmi, 3,5mm jack, kaartlezer
Draadloos Wifi 6, bluetooth 5.0
Website www.asus.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Vlotte hardware
  • Fraaie behuizing
  • Batterijduur
  • Minpunten
  • Usb-c geen video/laden
  • Twee keer usb 2.0
  • Contrast toetsenbord

De Asus VivoBook S14 S433FA is een fraaie laptop om te zien en grotendeels opgetrokken uit aluminium. De klep is wit afgewerkt in een kleur die Asus Dreamy White noemt, maar de laptop is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Sowieso lijkt de laptop op uiterlijk gericht want Asus levert stickers mee die je op de laptop en het toetsenbord kunt plakken om hem te versieren. Grappig en ook opvallend is de geel omrande Enter-toets die ik persoonlijk een leuk detail vind. Ik vermoed dat Asus zich gezien het uiterlijk richt op scholieren of studenten. De laptop weegt 1,4 kilo. Dat is niet het lichtste dat er te krijgen is, maar wel gewoon handzaam en licht genoeg om altijd mee te nemen. Dat is in ieder geval al een goede basis prima voor de studie.

Asus VivoBook S14
De Enter is geel omrand.
Asus VivoBook S14
Je krijgt diverse stickers bij de laptop waaronder deze.

De bouwkwaliteit is prima, al is de behuizing rondom het toetsenbord wel wat flexibel. Op zich heeft de VivoBook met vier usb-poorten genoeg aansluitingen, maar helaas zijn twee van de poorten slechts usb2.0-poorten. Jammer is ook dat de usb-c-poort geen video-uitvoer of opladen ondersteunt. Voor video-uitvoer heeft Asus in een hdmi-aansluiting voorzien en opladen gaat via een aparte laad-aansluiting. Prettig is dat er in een micro-SD-kaartlezer aanwezig is. Het wifi-kaartje is een wifi 6-variant van Intel en dat is het beste dat je momenteel kunt krijgen, een uitstekende keuze dus.

Asus VivoBook S14
De usb-c-poort ondersteunt geen video-uitvoer of opladen, daar zijn de hdmi-poort en aparte laad-aansluiting voor.

Gebruik

Het scherm is een 14inch-paneel dat gebruik maakt van ips-technologie. De inkijkhoeken zijn goed en de kleurweergave voldoet, maar de maximale helderheid stelt wat teleur. Voor binnen is het fel genoeg, maar buiten werken wordt lastig. Binnen kun je in ieder geval prettig werken. Het toetsenbord heeft een fijne aanslag en is voorzien van toetsverlichting in drie niveaus. Het toetsenbord heeft zilverkleurige letters in vrijwel dezelfde kleur als de behuizing. Dat ziet er fraai uit, maar heeft wel een belangrijk nadeel. Wanneer overdag de toetsverlichting aanstaat, dan wordt het contrast van de letters zo laag dat ze moeilijk te zien zijn. De zwarte variant van deze laptop heeft overigens ook zwarte toetsen en daarvoor zal dit nadeel vermoedelijk niet gelden.

Asus VivoBook S14
De toetsverlichting aan.
Asus VivoBook S14
De toetsverlichting uit.

Het glazen touchpad is een precisie-touchpad dat soepel werkt. Het touchpad heeft een truc in huis die we al eerder op Asus-laptops zagen. Als je op de rechterbovenhoek drukt, dan verandert het touchpad in een virtueel numeriek veld. Handig voor als je met bijvoorbeeld Excel werkt, al blijven het natuurlijk virtuele toetsen die je lastig blind kunt gebruiken.

Asus VivoBook S14
De touchpad kun je ook gebruiken als numeriek veld.

Prestaties

De configuratie die ik getest heb (S433FA-EB043T) , is voorzien van een Intel Core i5-10210U, 8 GB ram en een 256 GB ssd. Het werkgeheugen van de laptop is niet up te graden, maar er is wel voorzien in een vrij m.2-slot. Je kunt de opslag dus relatief eenvoudig uitbreiden zonder dat je de ssd hoeft te vervangen. De ssd is een nvme-variant van WD en presteert met een maximale lees- en schrijfsnelheid van 1747 en 1298 MB/s prima. De laptop voelt vlot aan en de score die van 3948 punten die de laptop neerzet in PCMark bevestigt dit beeld. De laptop is voorzien van een 50Wh-accu en dat is in de praktijk lekker ruim. Bij normale lichte kantoorwerkzaamheden kun je op zo’n 8 uur batterijtijd rekenen.

Asus VivoBook S14
De laptop heeft een vrij m.2-slot voor een extra ssd (in rood aangegeven).

Conclusie

De Asus VivoBook S14 S433FA is een eigenzinnige laptop die dankzij een randje om de Enter, gekleurde deksel en meegeleverde stickers opvalt door zijn vrolijke uiterlijk. De bouwkwaliteit is daarbij ook nog eens prima. Ook de prestaties zijn goed en door de lange accuduur en het gewicht van 1,4 kilo is dit een laptop die je altijd mee kunt nemen. Het enige echte minpunt zijn de aansluitingen. Het is jammer dat twee van de vier usb-poorten slechts usb 2.0 zijn en dat de usb-c-poort alleen geschikt is voor data. Voor 699 euro krijg je een fraaie laptop die alle normale (kantoor) werkzaamheden vlot uitvoert. Hiermee is het een perfecte laptop voor studenten of scholieren die niet geïnteresseerd zijn in gaming, want een aparte gpu ontbreekt.

0 Reactie(s) op: Asus VivoBook S14 S433FA – Prima laptop voor studenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.