© PXimport

ASUS ZenBook 3 - Dun en krachtig

Geplaatst: 16 november 2016 - 09:55

Aangepast: 14 december 2022 - 14:37

Jeroen Boer

Laptops worden nog altijd dunner en lichter. ASUS zet met de nieuwe ZenBook 3 hun dunste en lichtste notebook tot nu toe op de markt. Wij hebben de ASUS ZenBook 3 getest om te kijken hoe dat bevalt.

Het lijkt ons duidelijk dat ASUS voor de ZenBook 3 UX390UA goed gekeken heeft naar Apples MacBook, de 12inch-laptop die Apple in 2015 uitbracht. De behuizing is ongeveer even groot en lijkt qua ontwerp veel op Apples laptop. In Nederland heb je de keuze uit een donkerblauwe of een lichtgrijze variant. Vooralsnog heb je verder de keuze uit twee uitvoeringen met een Core i5-processor en 256GB-SSD of een Core i7 met een 512GB-SSD. Wij kregen van ASUS de instapvariant voorzien van een Core i5-7200U in de donkerblauwe kleur die ASUS Royal Blue noemt. De notebook valt direct op door zijn compacte afmetingen en lichte gewicht. Met een dikte van 11,9 mm en een gewicht van 910 gram is dit echt een lichtgewicht. Lees ook: Maak Windows 10 sneller en beter in 15 stappen.

Media has no description

© PXimport

De behuizing is volgens ASUS vervaardigd uit een sterkere en lichtere aluminiumsoort dan doorgaans wordt toegepast op notebooks. De behuizing voelt in ieder geval degelijk. Alleen als je echt hard drukt buigen sommige delen een beetje door. De donkerblauwe kleur die ASUS Royal Blue noemt is erg fraai. Wel is de matte variant op de palmsteun en onderkant fraaier dan de glanzende variant met cirkelvormig patroon op de schermdeksel. Aan de zijkanten heeft ASUS het scherm afgewerkt met een gouden randje en ook het logo is goud. Het eveneens donkerblauwe toetsenbord is ook voorzien van gouden letters. Naar onze smaak is vooral het gouden randje aan de zijkant te kitsch. De behuizing blijkt helaas erg gevoelig voor vingerafdrukken, het meegeleverde microvezeldoekje is dan ook geen overbodige luxe.

Scherm

Bij een prijzige laptop hoort een goed scherm en ASUS maakt die verwachting gelukkig waar. Het 12,5inch-paneel heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en maakt gebruik van IPS-technologie. Zowel de inkijkhoeken als de kleurweergave zijn van een hoog niveau, ASUS heeft kortom gekozen voor een prima scherm. Windows staat standaard op 125 procent schaling, iets dat ook echt wel nodig is. Op 100 procent wordt alles wel heel klein. Het scherm is afgewerkt met Gorilla Glass 4. Dit zorgt voor een spiegeling die soms hinderlijk is omdat de maximale helderheid met 300 nits niet heel hoog is.

Slechts één usb-poort

Ook qua aansluitingen heeft ASUS voor dezelfde weg gekozen als Apple: de ZenBook 3 is slechts voorzien van één usb-c-aansluiting in combinatie met een 3,5mm-geluidsaansluiting. Die usb-c-aansluiting is bedoeld voor zowel dataoverdracht, video-uitgang en laadaansluiting. Thunderbolt wordt niet ondersteund en de poort ondersteunt slechts usb 3.1 Gen 1, oftewel usb3.0-snelheid. ASUS levert overigens wel een minidock mee voorzien van een usb-aansluiting en een HDMI-aansluiting. Je hoeft dus geen adapterkabels aan te schaffen om je beeldscherm of usb-sticks aan te sluiten. Bij Apple betaal je voor een vergelijkbare minidock 59 euro. ASUS levert daarnaast ook een fraaie sleeve mee.

Media has no description

© PXimport

ASUS ZenBook 3 - Dun en krachtig-15082296

© CIDimport

Hinderlijke koeling

Waar Apple in een vergelijkbare behuizing een Core M gebruikt, heeft ASUS een echte Core i5 of Core i7 gebruikt. Wij hebben de uitvoering met een Core i5-7200U (Kaby Lake), 8 GB RAM en een 256GB-SSD getest. De ZenBook 3 is dankzij de Core i5 een stuk krachtiger dan de MacBook, de gebruikte processor is een prima chip. Wel komt er iets sneller een punt waarop er niet genoeg warmte meer afgevoerd kan worden en niet langer de theoretisch hoogste kloksnelheid gehaald kan worden. Echt heel erg is dat niet, het gaat dan om zware werkzaamheden waarvoor een superdunne laptop niet heel geschikt is. ASUS levert voor de dikte van de behuizing gewoon veel kracht en bij alle normale werkzaamheden is dit een prima laptop.

Die kracht kent wel een keerzijde: helaas is er voor de gekozen processors een actieve koeling nodig. In de praktijk is slaat die koeling vaak aan en als je een beetje serieus werkt hoor je de koeling constant. De koeling is in ieder geval niet sereen stil zoals ASUS zelf beweert. Alleen als je echt heel lichte werkzaamheden verricht wordt de ZenBook stil. De accuduur is bij een wat bescheiden schermhelderheid ongeveer acht uur. Prima bruikbaar, maar niet heel indrukwekkend.

De SSD is een M.2-exemplaar van SanDisk die helaas gebruik maakt van de SATA-inteface. De SSD biedt een maximale leessnelheid van 539 MB/s en een maximale schrijfsnelheid van 338 MB/s. Jammer, want op de website van ASUS wordt alleen gesproken over PCI Express SSD’s. De duurdere uitvoering schijnt overigens wel voorzien te zijn van een snellere PCI Express SSD, iets dat wat ons betreft ook beter zou passen bij een moderne laptop als de ZenBook 3.

Laf toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord heeft toetsverlichting en lekker brede toetsen. Toch tikt het niet heel goed. ASUS heeft het over 0,8 mm travel, meer dan de 0,5 mm die de MacBook biedt. In de praktijk heeft de ZenBook 3 helaas een laf toetsenbord. Er is op te tikken, maar je hebt niet het gevoel dat je een lekkere feedback krijgt. Datzelfde geldt helaas ook voor de touchpad. Het multitouchgedeelte is prima, bewegingen worden goed herkend. Wel zit de vingerafdrukscanner soms in de weg bij het bedienen van de muiscursor. Het echte probleem is de geïntegreerde fysieke knop. Die heeft een te flauwe klik, het is niet prettig om ermee te werken.

De touchpad is voorzien van een vingerafdrukscanner die hetzelfde werkt als de vingerafdrukscanners op smartphones. Je hoeft je vinger dus alleen op de scanner te leggen en niet zoals bij veel laptops een veegbeweging te maken. De vingerafdrukscanner werkt prima en maakt het in combinatie met Windows Hello mogelijk om in te loggen in Windows. Wel is het soms onhandig dat de vingerafdrukscanner in de touchpad verwerkt is, de rechterbovenhoek kun je hierdoor niet gebruiken en dat is lastig als je de muiscursor bedient.

ASUS ZenBook 3 - Dun en krachtig-15082296

© CIDimport

Conclusie

ASUS zet met de ZenBook 3 UX390CA een interessante laptop op de markt. In een superdunne behuizing die slechts 910 gram weegt, krijg je de beschikking over een krachtig systeem waarop je lekker kunt werken. Daarbij is het scherm erg goed. Een nadeel is wellicht dat de notebook slechts één usb-c-poort heeft. Dat is erg weinig, maar is tegelijkertijd meer een keuze die je maakt als je een laptop met deze formfactor wilt hebben. Gelukkig levert ASUS een adapter mee, dus je kunt zonder extra kosten bijvoorbeeld je usb-stick gebruiken.

Het echte grote nadeel is wat ons betreft de koeling, het is jammer als een indrukwekkend apparaat als de ZenBook 3 een storend geluid maakt tijdens het werken. Daar komt bij dat werken minder prettig is door het niet heel comfortabel tikkende toetsenbord en vervelend klikkende touchpad. Het is kortom vooral de combinatie van kracht en formaat die je heel erg moeten aanspreken om voor de ZenBook 3 te kiezen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goed scherm

Dun en licht

Krachtige hardware

Minpunten

Luidruchtige koeling

SATA-SSD (Core i5-versie)

Geen fijn toetsenbord en touchpad

Conclusie

ASUS ZenBook 3 UX390CA ---------------------- **Prijs** € 1399,- **Processor** Intel Core i5-7200U **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB SSD **Scherm** 12,5 inch (1920 x 1080) **OS** Windows 10 **Aansluitingen** Usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting **Webcam** Ja (640 x 480 pixels) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (2x2), bluetooth 4.1 **Afmetingen** 29,6 x 19,1 x 1,2 cm **Gewicht** 910 gram **Accu** 40 Wh **Website** [asus.com](https://www.asus.com/nl/Notebooks/ASUS-ZenBook-3-UX390UA/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten