Asus ZenBook Duo 14 UX482 – Het gemak van een tweede scherm

© PXimport

Asus ZenBook Duo 14 UX482 – Het gemak van een tweede scherm

Geplaatst: 13 januari 2021 - 17:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:44

Jeroen Boer

Asus heeft op techbeurs CES die dit jaar virtueel wordt gehouden vanavond diverse laptops aangekondigd. Met de opvallende ZenBook Duo 14 UX482 werkt Asus het idee van een laptop met twee schermen verder uit. Wij mochten al aan de slag met deze laptop waarvan het tweede scherm dit jaar op een scharnier geplaatst is voor een betere koeling.

De ZenBook Duo 14 UX482 is niet de enige laptop met twee schermen die Asus in het assortiment heeft of zelfs vanavond aan heeft gekondigd, maar is wel de variant die het concept voor veel mensen nog enigszins bereikbaar maakt. Het ontwerp bouwt voort op de ZenBook Duo van vorig jaar. De behuizing is gemaakt van een magnesium-aluminium-legering terwijl de schermdeksel van aluminium is. De achterkant van het scherm is voorzien van de voor Asus geborstelde cirkels. die het materiaal wel vingerafdrukgevoelig maken. Asus noemt de kleur Celestial Blue, maar ik zou de laptop eerder typeren als donkergrijs. Het opvallendste verschil qua vormgeving met zijn voorganger is dat het tweede scherm (dat Asus ScreenPad Plus noemt) nu in een hoek omhoog klapt als je de laptop zelf openklapt. Het toetsenbord en de trackpad zijn nog altijd onder dat tweede 12,6inch-scherm geplaatst. Verder is de UX482 dichtgeklapt een behoorlijk compacte 14inch-laptop waarvan het gewicht van 1,6 kilo gezien de eigenschappen eigenlijk best licht te noemen is.

Volgens Asus een tint blauw, volgens mij eerder grijs.

© PXimport

Op het gebied van aansluitingen biedt de UX482 met twee Thunderbolt 4-aansluitingen, usb 3.2 (Gen 1) en hdmi 1.4 een bruikbaar pakket aansluitingen. Al is het jammer dat de hdmi-aansluiting geen versie 2.0 ondersteunt, dan zou je ook een 4K-scherm kunnen aansluiten. Nu moet dat via één van de Thunderbolt-poorten. Opladen doe je met de meegeleverde usb-c-lader terwijl de usb-c-poorten ook geschikt zijn voor het aansluiten van een scherm. De UX482 is met 1,7 cm net wat dikker dan de doorsnee ZenBook en dat komt met een heel groot voordeel: in tegenstelling tot veel andere nieuwe ZenBooks heeft deze UX482 ‘gewoon’ een 3,5mm-aansluiting. En daarnaast vind je ook nog eens een micro-SD-kaartlezer.

In de verpakking vinden we naast de laptop een standaard die je op de onderkant plakt, sleeve en een stylus. De usb-netwerkadapter die Asus vaak meelevert bij zijn duurdere ZenBooks ontbreekt.

Een 3,5mm-poort is 'gewoon' aanwezig.

© PXimport

Je krijgt een sleeve en stylus.

© PXimport

'Plakbare' standaard

De ZenBook Duo UX482 staat van zichzelf al in een hoek waarop je best comfortabel kunt werken. Asus levert echter een uitvouwbare standaard mee die je op de onderkant van de laptop kunt plakken. Hoewel deze standaard daadwerkelijk voelbaar plakt, gaat het volgens Asus overigens om elektrostatisch plakken. Je kunt het plakgedeelte in ieder geval met een vochtig doekje schoonmaken als er viezigheid op zit waarna het nog steeds plakt. Je kunt de standaard ook zonder plakresten weer relatief eenvoudig verwijderen. Ingevouwen wordt de laptop nauwelijks dikker met een opgeplakte standaard en de laptop staat verder gewoon stabiel op tafel. Je kunt de standaard op een vergelijkbare manier als veel hoesjes voor tablets uitklappen tot een constructie die zo’n zes centimeter hoog is. Hierdoor wordt het scherm wat hoger en staan het extra scherm en het toetsenbord in een schuinere stand. Het is wat ergonomischer werken, maar voor langdurig werken natuurlijk geen vervanging van een echt los scherm op de juiste hoogte en los toetsenbord. Het geheel staat wel wat minder stabiel op de enigszins flexibele standaard. Bij typen op het toetsenbord heb je hier geen last van, maar als je op de zijkanten van de schermen drukt, merk je dat het wat minder stabiel staat. Toch is het een leuke extra voor een laptop die van zichzelf al uniek is.

Asus ZenBook Duo 14 UX482

© PXimport

Asus ZenBook Duo 14 UX482

© PXimport

Asus ZenBook Duo 14 UX482

© PXimport

Tweede scherm op scharnier

Opvallend is dat de ScreenPad Plus op een scharnier geplaatst is en in een hoek omhoog komt als je de laptop openklapt. Dat zorgt ervoor dat dit tweede scherm in een comfortabelere stand staat terwijl er tegelijkertijd een opening voor extra ventilatie ontstaat. Daarbij komt om dezelfde redenen ook de onderkant van de laptop zelf los van de ondergrond. Gelukkig lijkt de scharnierconstructie van het extra scherm behoorlijk stevig te zijn, je kunt erg hard op de ScreenPad Plus drukken voordat er ook maar iets van beweging in zit. Waar je wel op moet letten, is dat er niks tussen de spleet zit als je de laptop weer dichtklapt.

Bij het openklappen klapt ook het tweede scherm omhoog.

© PXimport

ZenBook Duo 14 UX482

© PXimport

Volwaardig tweede scherm

Om alles uit het tweede scherm te halen levert Asus eigen software onder de naam ScreenXpert Control Center mee. De basisbediening is als dunne strook altijd in beeld op het tweede scherm en doet onder andere dienst als launcher om software snel op te starten. Daarnaast biedt Asus voor een aantal Adobe-programma’s zoals Photoshop en Premiere Pro virtuele knoppen aan waarmee het tweede scherm in soort controller verandert met knoppen waar je bijvoorbeeld aan kunt draaien of op kunt drukken. Op zich handig, maar vooralsnog beperkt tot vier Adobe-toepassingen. Dus die moet je maar net gebruiken.

Er is een duidelijke spleet tussen de laptop en het tweede scherm die bedoelt is voor ventilatie.

© PXimport

Software hoeft gelukkig niet specifiek geschikt te zijn voor de ScreenPad Plus. Windows herkent de ScreenPad Plus als een normaal tweede scherm met een resolutie van 1920 x 515 pixels en je kunt ieder programma of venster naar het tweede scherm slepen. Vrijwel alle videobewerkingssoftware biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de tijdlijn in een apart venster te tonen en die kun je dan prima naar de Screenpad Plus slepen. Het tweede scherm is ook handig voor toepassingen als Spotify of Slack. Je hebt kortom een extra (half) scherm beschikbaar en dat verhoogt zeker de productiviteit van je laptop.

Je kunt ieder programma of venster naar het tweede scherm slepen.

© PXimport

Een van de minpuntjes, de plaatsing en afmeting van de normale touchpad, kun je ook nog een beetje oplossen. Je kunt de ScreenPad Plus namelijk ook als een gigantische touchpad gebruiken. Het nadeel daarvan is wel dat andere inhoud verborgen wordt. Een beetje onhandig is ook dat je in deze touchpad-modus de muiscursor alsnog naar de ScreenPad Plus kunt bewegen.

De ScreenPad Plus is ook in te zetten als gigantische touchpad.

© PXimport

Toetsenbord en touchpad

Asus heeft de UX482 voorzien van een bijzonder fijn toetsenbord waarvan de toetsen met 1,4 mm genoeg travel en een fijne klik hebben. De wel wat kleine toetsen zijn voorzien van verlichting in drie helderheidsstanden. Het toetsenbord zit helemaal tegen de voorkant van de laptop aan, maar door de hoek waarmee het apparaat op tafel staat, kun je comfortabel typen.

Over de touchpad ben ik minder enthousiast. Niet alleen zit deze op een ongebruikelijke plek, hij is ook nog eens bijzonder klein. Het is een compromis dat Asus wel moest maken om het tweede scherm kwijt te kunnen. Het gaat wel om een precision-touchpad die door door Windows wordt aangestuurd en multitouchgebaren ondersteund. Maar eigenlijk is de touchpad te klein voor gebaren. Prettig is dan weer wel dat tikken voor klikken goed werkt waardoor je de twee fysieke knoppen onder de touchpad niet per se nodig hebt.

De touchpad is echt veel te klein om prettig te werken.

© PXimport

Goed full-hd-scherm

Het scherm is hetzelfde scherm als we eerder op de ZenBook 14 UX425 zagen. Het gaat om een 14 inch Full HD-scherm met een prima beeldkwaliteit en een uitstekende helderheid. Prettig is dat het scherm ondanks dat het om een aanraakscherm gaat mat is afgewerkt. Ook het tweede 12,6inch-scherm met een resolutie van 1920 x 515 pixels is op zich een goed scherm. Het kleinere scherm heeft dezelfde hoge helderheid als het normale scherm, maar de kleurweergave is wel zichtbaar minder goed dan die van het hoofdscherm. Heel erg is dat niet, alle belangrijke zaken zul je op het normale scherm doen. Ook het tweede scherm is prettig mat uitgevoerd en geschikt om aan te raken. Opvallend is dat beide schermen geschikt blijken te zijn voor de meegeleverde actieve stylus. Deze stylus is voorzien van twee knoppen waarvan eentje dienst doet als rechtermuisknop en eentje als gum. De derde knop die veel stylussen bovenop hebben om een programma te starten ontbreekt. Koop trouwens ook alvast extra batterijen, want de AAAA-batterij in de stylus kun je niet op iedere hoek van de straat kopen.

Beide schermen zijn lekker helder, wel heeft het hoofdscherm een betere kleurweergave.

© PXimport

Prestaties

De geteste uitvoering van ZenBook Duo 14 is opgetrokken rondom een Intel Core i7-1165G7, een quadcorechip die we onlangs ook aantroffen in de Asus ZenBook UX371. Die review verschijnt binnenkort online, we vergelijken de UX482 in onderstaande tekst al wel met die laptop. De processor wordt gecombineerd met 32 gigabyte ram en een Samsung PM981a nvme-ssd met een opslagcapaciteit van 1 TB. Vermoedelijk is de geteste variant het topmodel en kondigt Asus ook een Core i5-variant op basis van de Intel Core i5-1135G7 aan. De ssd is een prima exemplaar die een lees- en schrijfsnelheid van 3509,23 en 2990,86 MB/s neerzet. Het zorgt voor een systeem dat vlot aanvoelt en beter presteert dan de eerder genoemde vergelijkbare UX371. Zo zet dit systeem in PCMark 10 een score van 5173 punten neer waar de UX371 tot 4519 punten komt. Asus heeft de tdp van de chip dan ook omhoog geschroefd van een energielimiet van 15 watt naar 28 watt. Daarbij is de koeling overigens hoorbaar stiller dan die van de UX371, prima prestaties dus.

Asus heeft de UX482 voorzien van een 70Wh-accu die tot 17 uur werktijd moet bieden, maar dat is een opgave met de ScreenPad Plus uitgeschakeld. Daar koop je deze laptop natuurlijk niet voor. Met ingeschakelde ScreenPad Plus kun je echter nog steeds prima meer dan een volledige werkdag werken als je licht kantoorwerk doet. Een werktijd van tien uur is bij taken als browsen, tekstverwerken en lichte fotobewerking geen probleem. De PCMark Modern Office accuduurtest bevestigt dit beeld met een score van 13 uur en 26 minuten. En als je de laptop gebruikt voor zaken waarbij je het tweede scherm niet per se nodig hebt zoals het kijken van een film, kun je de ScreenPad Plus natuurlijk uitschakelen voor een nog langere werkduur.

Conclusie

Hoewel de ZenBook Duo 14 UX482 door zijn voorgangers moeilijk revolutionair te noemen is, blijft het een heel unieke laptop. Het tweede scherm zorgt ervoor dat je onderweg daadwerkelijk productiever bezig kunt zijn. Daarbij is het fijn dat de ScreenPad Plus als een normaal scherm door Windows herkent wordt waardoor je niet afhankelijk bent van specifieke ondersteuning. De behuizing en klapconstructie zijn stevig, je moet alleen oppassen dat er niks tussen het schermpje zit als je de laptop weer dichtklapt. Het voordeel van de kieren is de betere koeling: de prestaties zijn uitstekend terwijl het volume van de ventilator bescheiden blijft. Het belangrijkste compromis is het enigszins krappe toetsenbord en vooral de onhandige plek van de te kleine touchpad. Je kunt natuurlijk de bijgeleverde stylus gebruiken, maar voor creatieve werkzaamheden is een losse muis sowieso wel handig.

De ZenBook Duo 14 komt in het eerste kwartaal van 2021 op de markt.

9,0

Ons oordeel

Asus ZenBook Duo 14 UX482

Pluspunten

Goed scherm

Handig tweede scherm

Actieve stylus werkt op beide schermen

Prettig toetsenbord (hoewel enigzins krap)

Minpunten

Formaat en positie trackpad

Conclusie

**Prijs** Vanaf € 1799,- (16 GB ram). Geteste variant € 1999,- (32 GB ram) **Processor** Intel Core i7-1165G7 **Geheugen** 32 GB **Scherm** 14 inch IPS (1920 x 1080), 12,6 inch (1920 x 515) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4) **Afmetingen** 32,4 x 22,2 x 1,7 cm **Gewicht** 1,6 kilo **Accu** 70 Wh **Aansluitingen** 2x Thunderbolt 4, usb 3.2 (gen 1), hdmi 1.4, 3,5mm-audio-aansluiting, microSD-kaartlezer **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5 **Extra’s** Actieve stylus, sleeve, standaard **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000