Asus ZenBook Flip S UX371 – Een spetterend oled-scherm

Door: Jeroen Boer | 22 januari 2021 13:08

Asus ZenBook Flip S UX371
Review

Voor wie niet kan kiezen tussen een laptop of een tablet, biedt Asus de ZenBook Flip S. Deze laptop valt niet alleen op omdat hij kan omklappen. Het is vooral het 4K oled-scherm dat de ZenBook Flip S UX371 een opvallende laptop maakt.

Asus ZenBook Flip S UX371

Prijs € 1699,-
Processor Intel Core i7-1165G7
Geheugen 16 GB
Scherm 13,3 inch OLED (3840x2160)
Opslag 1 TB ssd (NVMe 3.0)
Afmetingen 30,5 x 21,1 x 1,4 cm
Gewicht 1,2 kilo
Accu 67 Wh
Aansluitingen 2x Thunderbolt 4, usb 3.1 (gen 1), hdmi
Draadloos Wifi 6, bluetooth 5
Extra’s Usb-c-hoofdtelefoonadapter, usb-netwerkadapter, Actieve stylus
Website www.asus.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Fraai oled-scherm
 • Hoge schermhelderheid
 • Stevig
 • Aanraakscherm met stylus
 • Goed toetsenbord en touchpad
 • Minpunten
 • Geen 3,5mm-aansluiting
 • In tabletmodus klappert scherm wat
 • Relatief prijzig door oled

De Asus Flip S UX371 is een fraaie laptop om te zien. De aluminium behuizing is uitgevoerd in een zwarte tint die Asus Jet Black noemt met rondom koperkleurige accenten. Op de schermdeksel is het aluminium voorzien van een cirkelvorming patroon zoals Asus op vrijwel als de ZenBooks toepast. Het palmgedeelte is mat afgewerkt en oogt wat mij betreft daardoor fraaier dan de enigszins glanzende achterkant van het scherm die gevoelig is voor vingerafdrukken. De bouwkwaliteit van deze ZenBook Flip S is uitstekend. De laptop is vrijwel niet in te drukken. Het voelt gewoon allemaal erg degelijk aan. Prettig daarbij is dat Asus het gewicht met 1,2 kilogram ook bescheiden heeft weten te houden.

Qua aansluitingen is de ZenBook Flip S voor het formaat op zich goed bedeeld. Links is de laptop voorzien van twee usb-c-poorten met ondersteuning voor Thunderbolt 4. Deze poorten ondersteunen zowel opladen als het aansluiten van een beeldscherm en voor het laden levert Asus een usb-c-lader mee. Daarnaast is de laptop aan de linkerkant ook nog eens voorzien van een hdmi 1.4-aansluiting. Handig, maar 4K op 60 Hz is hiermee helaas niet mogelijk is, daarvoor zul je een van de Thunderbolt-poorten moeten gebruiken. Aan de rechterkant heeft Asus een usb3.0-poort geplaatst. Die usb-a-poort kun je eventueel direct als netwerkaansluiting gebruiken, want in de verpakking vinden we een usb-netwerkadapter.

Asus ZenBook Flip S UX371
De zwarte behuizing is aan de randen afgewerkt met koperkleurige accenten.

Wellicht mis je een aansluiting: net als op andere recente laptops heeft Asus de ZenBook Flip S niet voorzien van een 3,5mm-aansluiting. Uiteraard kun je een bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken, maar toch is dit onhandig. Je krijgt bij deze laptop gelukkig wel een usb-c-adapter met 3,5mm-geluidsuitgang. Naast de genoemde usb-netwerkadapter en een usb-c-audio-adapter vinden we ook een stylus in de verpakking. In tegenstelling tot andere duurdere ZenBooks zit er dan weer geen sleeve in de doos.

ZenBook Flip S UX371
Je krijgt een usb-netwerk-adapter, usb-audio-adapter en een stylus meegeleverd.

Omklappen

De UX371 is een convertible. Behalve als laptop kun je hem ook als tablet gebruiken. Dit doe je door het scherm om te klappen. Windows kan dan naar wens automatisch omschakelen naar de tabletmodus waarmee Windows net wat aanraakvriendelijker wordt. Op zich is de UX371 licht genoeg om het apparaat als enigszins forse tablet te gebruiken. Lastig is wel dat volledig omgeklapt de achterkant van het scherm niet bijvoorbeeld magnetisch plakt aan de onderkant van de laptop. Hierdoor klappert het scherm snel tegen de onderkant van de laptop omdat de scharnier nogal los is ingesteld. Dat losse geldt wel voor het laatste stukje, want als je het scherm iets omhoog klapt is de stijfheid van de scharnier hoger. Je kunt de UX371 als je hem bijvoorbeeld op schoot legt terwijl het scherm schuin staat, prima als aanraakcomputer gebruiken. Prettig is dat het palmgedeelte is voorzien van rubberen dopjes zodat de UX371 ook ondersteboven goed staat en minder snel zal krassen.

Asus ZenBook S UX371
Je kunt de UX371 als tablet gebruiken.
Asus ZenBook S UX371

Actieve stylus

Asus bundelt de UX371 met een actieve stylus met 4096 drukniveaus. De stylus heeft twee knoppen waarvan een dienst doet als rechtermuisknop en de ander als gum. De derde knop bovenop die veel stylussen hebben om een app te starten ontbreekt. Voor de voeding heeft Asus gekozen voor een batterij in het AAAA-formaat. Zorg er dus voor dat je een pakje van dergelijke batterijen in huis hebt. Want hoewel dit een standaardformaat is, is deze kleine batterij een stuk minder gangbaar dan de AA- of AAA-varianten die je op iedere hoek van de straat kunt kopen.

Wanneer je de pen niet gebruikt, dan kun je hem magnetisch aan de achterkant van het scherm plakken. Dat is niet altijd handig, zo moet je er erg in hebben als je de laptop weer in je tas stopt. Daarnaast is de achterkant van het scherm natuurlijk niet beschikbaar als de UX371 als tablet gebruikt, dus dan zul je de stylus ergens anders neer moeten leggen.

Spetterende kleuren

De UX371 is voorzien van een 4K oled-scherm met een opvallend hoge helderheid. Door de oled-technologie is het contrast echt uitstekend, zo is zwart ook op de allerhoogste helderheid echt zwart. Het is een scherm waar de kleuren echt vanaf spatten. Wel is de kleurweergave is niet helemaal consistent over heel het scherm heen, op de rechterkant van het scherm ogen de kleuren in een verticale baan wat roder als je kritisch kijkt. Voor normaal gebruik is dit absoluut geen probleem, het is een klein compromis voor een verder fantastisch scherm.

Een ander compromis van oled is dat dergelijke schermen meer energie gebruiken bij het weergeven van fellere kleuren. Het is daarom niet zo vreemd dat Asus Windows standaard heeft ingesteld op een donker thema waarin veel elementen in Windows zwart in plaats van wit zijn. Theoretisch zou een oled-scherm daarnaast kunnen inbranden, vooral bij het weergeven van heldere beeldelementen. Dit is vermoedelijk ook een reden waarom Asus Windows standaard instelt op een donkere modus. Tijdens het testen had ik geen last van image retention of burn-in, maar dat kan gedurende de relatief korte testperiode ook bijna niet. Mocht inbranden een probleem zijn, dan is dat iets dat je pas na een langere tijd zult zien.

Boven het scherm is een webcam geplaatst met ondersteuning voor gezichtsherkenning. Dit werkt soepel, waardoor je snel kunt inloggen in Windows. Qua beeld is deze webcam helaas niet heel bijzonder, zo heeft de camera veel moeite met wat lastigere lichtomstandigheden en is het beeld vaak net wat te donker.

Comfortabel typen

Het toetsenbord tikt prettig doordat het relatief veel travel heeft en is voor een laptoptoetsenbord een heel goed exemplaar. Fijn is ook dat je het toetsenbord zelf niet indrukt als je aan het typen bent. Een extra teken dat het de bouwkwaliteit van deze laptop prima in orde is. De toetsen zijn zoals verwacht voorzien van achtergrondverlichting met drie helderheidsniveaus.

De touchpad is met een afmeting van 13 x 6,5 cm lekker groot en reageert soepel. Uiteraard worden multitouchgebaren ondersteund. Asus heeft deze touchpad zoals op veel recente ZenBooks voorzien van NumberPad. Dit is een virtueel numeriek veld, handig voor bijvoorbeeld Excel. Tevens kun je de Windows-calculator oproepen via de touchpad.

Asus ZenBook Flip S UX371
De touchpad is voorzien van Asus' NumberPad.

Prestaties

Asus heeft de ZenBook Flip S UX371 voorzien van een Intel Core i7-1165G7, een recente quadcorechip met acht threads. Deze wordt gecombineerd met 16 GB ram en een snelle 1 TB nvme-ssd. In het reviewexemplaar gaat het om een WD SN730. Het draadloze gedeelte wordt verzorgd door een Intel Wifi 6-kaartje dat ook bluetooth 5.1 biedt. De combinatie van hardware zet prima prestaties neer, zo scoort deze laptop in PCMark 10 een heel nette 4519 punten. De ssd zet uitstekende lees- en schrijfsnelheden van 3406 en 3088 MB’s neer.

Bij normaal licht kantoorgebruik hoor je de koeling nauwelijks. Draai je echter zwaardere taken zoals een benchmark of het renderen va neen afbeelding, dan laat de ventilator wel van zich horen.

De accu is een exemplaar met een capaciteit van 67 WH. Het is dezelfde accucapaciteit die in de ZenBook UX325 en UX425 tot een accuduur van zo’n 14 uur komt. Een dergelijke goede accucapaciteit zit niet in de verwachting. Sowieso haalt een laptop met een 4K-scherm altijd een wat lagere accuduur en dat geldt voor een oled-scherm vermoedelijk nog sterker. Toch valt de accuduur met zo’n 8 uur werktijd in de praktijk bij kantoorwerk niet tegen en in de PCMark Modern Office accutest scoort deze laptop een werktijd van bijna 9 uur.

Conclusie

De ZenBook Flip S UX371 is merkbaar één van de topmodellen uit de ZenBook-reeks. De behuizing is opvallend stevig en daarbij ook nog lekker licht. Het is daarom extra knap dat dit een convertible laptop is die je ook als tablet kunt gebruiken. Het enige minpuntje in dat opzicht is dat het scherm een beetje klappert als je de UX371 als tablet gebruikt. De reden om voor deze laptop te kiezen is uiteraard het oled-scherm. Dat biedt spetterende kleuren en een contrast dat op andere schermen simpelweg niet mogelijk is.

0 Reactie(s) op: Asus ZenBook Flip S UX371 – Een spetterend oled-scherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.