ASUS ZenBook Pro Duo (UX581) - Twee is beter dan één

Door: Stephan Overbeeke | 16 oktober 2019 13:01

ASUS ZenBook Pro Duo
Review

Het is algemeen bekend dat meer schermoppervlak je productiviteit bevordert. Door twee schermen in één laptop te bouwen wil ASUS de ultieme productiviteitslaptop maken. Wij gingen met hun nieuwe topmodel Asus ZenBook Pro Duo aan de slag om te ontdekken hoe dat in de praktijk uitpakt.

ASUS ZenBook Pro Duo

Prijs Vanaf € 2999
Formaat 15,6”
Processor Intel Core i7-9750H, i9-9980HK
Scherm 3840x2160p OLED Touch + 14” 3800x1100 LCD Touch
SSD 512 GB, 1 TB
Geheugen 16 GB, 32 GB
Videokaart Nvidia GeForce RTX 2060
Aansluitingen USB Type-C (Thunderbolt 3), 2x USB Type-A, HDMI, 3,5mm jack
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Prachtig OLED paneel
  • Handig tweede scherm
  • Uitstekend toetsenbord en touchpad
  • Krachtige specificaties
  • Minpunten

Enkel de nadruk te leggen op twee schermen doet de 2999 euro kostende ZenBook Pro Duo eigenlijk geen eer aan, de andere specificaties zijn namelijk ook indrukwekkend. Het primaire scherm is een fenomenaal mooie 15.6 inch 4K OLED,. Maar je krijgt ook een 6-core Intel Core i7-9750H, 16 GB geheugen, 512 GB SSD, WiFi 6 en een RTX 2060 waardoor deze machine feitelijk alles kan. De ZenBook is dankzij al die zaken niet de kleinste laptop, maar hij komt nog opvallend elegant over gezien de mogelijkheden.

ZenBook Pro Duo
De behuizing is van metaal gemaakt.

Productiviteit

Dat het sleutelwoord productiviteit is valt in elk aspect van de ZenBook Pro Duo op. Het toetsenbord en het precision touchpad met ingebouwd numpad zijn uitstekend, en ASUS levert zowel een pen als een polssteun mee voor de langere zit. De touch bediening van zowel het primaire OLED-scherm als het tweede 4K-scherm is uitstekend, kortom je interactie met de laptop zit wel snor.

Het is vooral zaak om je eigen invulling te geven aan dit tweede scherm. Voor Adobe Lightroom kan je het onderste scherm gebruiken om door de foto’s te scrollen terwijl je op het bovenste scherm bewerkt, of voor Premiere of Resolve kan je bijvoorbeeld je timeline of grading tools onderin plaatsen. Het kost echter niet veel moeite om voor elk soort werkzaamheid wel meerwaarde te vinden.

ASUS ZenBook Pro
Het tweede acherm komt bij bijvoorbeeld beeldverwerking van pas.

Kleine kanttekeningen

Nadelen zijn niet afwezig, maar wel te overzien. Naast het wat hogere gewicht (2,5 kg) is een consequentie van high-end hardware en twee schermen uiteraard de accuduur. Een uurtje of drie in typisch gebruik is gangbaar, al kom je gelukkig bijna een hele werkdag (7uur+) met licht gebruik, het OLED-scherm iets gedimd en het tweede scherm uit. Ook zal je het scherm zelf willen kalibreren voor kleurkritisch werk omdat de kleuren wat oververzadigd zijn, en de stevige hardware blaast tijdens zware taken warme lucht tegen je muishand aan als die ernaast ligt. Het scherm reflecteert ook stevig, wat niet iedereen zal waarderen.

Conclusie

De ZenBook Pro Duo is indrukwekkend. Krachtige onderdelen, een prachtig OLED paneel, plus dat tweede scherm waar we echt meerwaarde in zien. Goedkoop is hij niet, maar OLED laptops zijn dat nimmer en de meerprijs valt te overzien als de verhoogde productiviteit jou voordeel oplevert.

0 Reactie(s) op: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581) - Twee is beter dan één

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.