ASUS ZenBook Pro UX580G – Schermpje als touchpad

© PXimport

ASUS ZenBook Pro UX580G – Schermpje als touchpad

Geplaatst: 2 november 2018 - 12:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Jeroen Boer

De ASUS ZenBook Pro UX580G is een opvallende laptop, want het apparaat is voorzien van maar liefst twee schermen. Dat tweede scherm is wel een klein 5,5inch-exemplaar dat dienst doet als touchpad. Hoe dat werkt?

Het ontwerp van de ASUS ZenBook Pro UX580G is direct herkenbaar als een ZenBook. De behuizing is gemaakt van donkerblauw aluminium met een gouden accentje. De bouwkwaliteit is prima, al kun je het toetsenbord en een deel van de palmsteun wel iets indrukken. Met een dikte van 1,89 cm en een gewicht van 1,88 kg is de laptop voor een krachtige 15inch-laptop dun en licht te noemen.

De uitvoering die wij van ASUS kregen bevat een Intel Core i7-8750H, 16 GB ram en een 512 GB ssd van Toshiba. Naast de in de processor ingebouwde gpu is de ZenBook Pro ook voorzien van een NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Deze uitvoering van de ZenBook Pro UX580G kost 1899 euro en is de middelste configuratie die te koop is. Er is ook een duurdere uitvoering voorzien van een Core i9, 1 TB ssd en 4K-scherm terwijl er ook een goedkopere variant met een Core i5, 8 GB ram en 256 GB ssd is.

De ZenBook Pro UX580G is gemaakt van blauw aluminium.

© PXimport

Qua aansluitingen heeft de ZenBook alles dat je op een moderne laptop kunt krijgen. De twee usb-c-poorten ondersteunen Thunderbolt 3 en zijn behalve als razendsnelle aansluitingen ook inzetbaar als DisplayPort-aansluitingen. De normale usb3.1-poorten ondersteunen net als de usb-c-poorten de snelste Gen2-variant van usb 3.1, iets dat we niet vaak zien. Een hdmi-aansluiting, 3,5mm-headsetaansluiting en microSD-kaartslot maken de aansluitingen af. Het enige dat je op een pro-laptop wellicht mist is een netwerkaansluiting, maar daar zijn genoeg snelle usb-poorten voor voorhanden waar je een adapter op kunt aansluiten. De ingebouwde wifi-adapter is van Intel en is een 2x2-exemplaar, iets dat in de praktijk prima voldoet.

Scherm en toetsenbord

De uitvoering die wij getest hebben bevat een 15,6 inch full-hd-scherm dat gebruik maakt van een ips-paneel. De inkijkhoeken en helderheid zijn erg goed, terwijl het ook prettig is dat het scherm mat is afgewerkt. Het toetsenbord is zoals we verwachten in deze prijsklasse voorzien van verlichting die je kunt instellen in drie standen. Het toetsenbord zelf tikt redelijk. De aanslag is diep genoeg, maar de toetsen voelen wel wat sponzig. Het touchpad is een precisie-touchpad dat alle gebaren van Windows 10 ondersteunt. Naast de touchpad vind je een vingerafdrukscanner waarmee je onder andere kunt inloggen in Windows.
We kunnen de webcam niet onbenoemd laten. Deze biedt slechts vga-kwaliteit en dat kan in 2018 eigenlijk echt niet meer. Het voldoet voor beeld in een videochat, maar fraai is anders.

Prestaties

De prestaties van de ZenBook Pro UX580G zijn niet geheel verrassend prima, de gebruikte Core-i7 is immers een krachtige processor met 6 cores en 12 threads die ook nog eens ondersteund wordt door de GTX 1050 Ti. In PCMark Extended 10 zet de ZenBook een score van 5109 punten neer, een uitstekende score. Dankzij de grafische kaart kun je op de ZenBook ook prima gamen in full hd, waarbij je in de meeste spellen de grafische praal wel moet terugschroeven naar medium-instellingen. De ssd is een m.2 nvme-variant van Toshiba die eveneens uitstekend presteert. Zo bedraagt de sequentiële leessnelheid 2180 MB/s terwijl de schrijfsnelheid 1565 MB/s bedraagt. Het enige dat een beetje tegenvalt is de accuduur. Zet je de screenPad uit, dan is een redelijk goede acht uur haalbaar. Maar staat de ScreenPad aan, dan daalt de accuduur tot maximaal vijf uur. Dat is voor een moderne laptop in deze prijsklasse niet heel indrukwekkend. En eigenlijk wil je de ScreenPad gewoon aanhebben, want dat is wat deze ZenBook Pro uniek maakt.

ScreenPad

De touchpad is het meest opvallende aan de nieuwe ZenBook Pro of beter gezegd de ScreenPad. Die naam is niet voor niets gekozen, want ASUS heeft een 5,5inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels in de touchpad geïntegreerd. Standaard werkt de ScreenPad in de ScreenPad-modus waarin je een menubalk naar beneden kunt slepen waarmee je apps kunt starten. Apps kunnen simpele toepassingen zijn zoals een rekenmachine of muziekspeler. Er zijn standaard een paar apps meegeleverd waaronder een rekenmachine, programmalauncher, muziekspeler, agenda en virtueel numeriek toetsenbord. Daarnaast kan de ScreenPad ook gebruikt worden voor invoegtoepassingen voor andere programma’s. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in Word de opmaak van je letters te veranderen. Via de ScreenPad kun je snel een kleur kiezen of de letters vet maken. Grappig is dat je de achtergrond zelf kunt instellen voor een persoonlijke touchpad.

Je kunt de achtergrond van je touchpad zelf instellen.

© PXimport

De functionaliteit van ScreenPad doet denken aan wat Apple met de Touch Bar biedt. Helaas zijn er op het moment van schrijven maar vier uitbreidingen voor programma's: Microsoft Office, YouTube, Adobe Reader en Spotify. Vooral de Spotify-uitbreiding leek ons interessant, maar die kregen we helaas niet aan de praat. Momenteel is de extra toegevoegde waarde van ScreenPad kortom nog erg beperkt. ASUS heeft echter aangekondigd later dit jaar een sdk uit te brengen waarmee ontwikkelaars apps en uitbreidingen voor ScreenPad kunnen maken. Het hangt kortom van de populariteit van deze sdk af hoe nuttig ScreenPad gaat worden.

De ScreenPad werkt ook als tweede scherm.

© PXimport

Tweede scherm

Apps of uitbreidingen op programma’s zijn echter niet de enige handigheid van de ScreenPad. Het schermpje werkt namelijk ook als tweede scherm dat in Windows herkent wordt als een standaard beeldscherm. Je kunt de schaling in Windows het beste direct aanpassen tot de maximale 175 procent, want anders is alles wel heel klein. En ook op 175 procent moet je nog goed kijken. Je kunt de ScreenPad vervolgens als ieder beeldscherm gebruiken en vensters naar het scherm slepen, handig voor informatie die je constant wilt zien zoals een chatprogramma. Het ScreenPad-scherm blijft ook in deze modus werken als touchpad, dus je kunt je muiscursor op het normale scherm gewoon blijven bedienen. En als je de muiscursor naar de ScreenPad sleept, kun je de vensters op je ScreenPad bedienen. De ScreenPad werkt echter niet als aanraakscherm, dus je kunt bijvoorbeeld niet met je vinger direct tekenen. Je kunt uiteraard wel met twee vingers scrollen.

Tot slot kun je het schermgedeelte ook uitschakelen, waarna je niet meer ziet dat de ScreenPad een bijzondere touchpad is en gewoon werkt zoals iedere andere touchpad. Dat scheelt zoals eerder beschreven ook energieverbruik en accuduur.

ASUS ZenBook Pro

© PXimport

ASUS ZenBook Pro

© PXimport

ASUS ZenBook Pro

© PXimport

ASUS ZenBook Pro

© PXimport

Conclusie

De ASUS ZenBook Pro UX580G is fraaie laptop met krachtige onderdelen. Je kunt de laptop inzetten voor allerlei zwaar (grafisch) werk. Een full-hd-scherm is in 2018 niet opzienbarend, maar op je werkplek kun je zonder problemen een 4K-scherm aansluiten. Het meest onderscheidende is echter de ScreenPad. De meegeleverde toepassingen en apps zijn handig, maar veel zijn het er niet. Of de ScreenPad echt handig wordt, hangt af van de ondersteuning. Momenteel is de functionaliteit beperkt. ASUS komt nog dit jaar met een sdk waarmee ontwikkelaars apps voor ScreenPad-integratie kunnen maken.

De ZenBook Pro UX480F is het kleine broertje van de geteste UX580G.

© PXimport

De schermdeksel van de ZenBook Pro UX480F fungeert als voetje.

© PXimport

8,0

Ons oordeel

ASUS ZenBook Pro UX580GE-BN010T

Pluspunten

Krachtige hardware

Interessant concept

Goede behuizing

Aansluitingen

Minpunten

Accuduur (met ScreenPad)

Nog weinig ScreenPad-apps

Slechte webcam

Conclusie

**Prijs** € 1.899,- **Processor** Intel Core i7-8750H (6 cores, 12 threads) **RAM** 16 GB **Opslag** 512 GB m.2 nvme ssd **Scherm** 15,6 inch (1920 x 1080) **OS** Windows 10 Home **Aansluitingen** 2x Usb-c (Thunderbolt 3), 2x usb3.1 Gen 2, 3,5mm-headsetaansluiting, hdmi, microSDXC-kaartlezer **Webcam** Vga (640 x 480) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5 **Afmetingen** 36,5 x 24,1 x 1,89 cm **Gewicht** 1,88 kg **Accu** 71 Wh **Extra** Vingerafdrukscanner, ScreenPad **Website** [www.asus.com]( https://www.asus.com/nl/Laptops/ASUS-ZenBook-Pro-15-UX580GE/ )...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten