ASUS ZenBook UX305CA - Nog een tikje beter

© PXimport

ASUS ZenBook UX305CA - Nog een tikje beter

Geplaatst: 18 december 2015 - 06:48

Aangepast: 14 december 2022 - 12:13

Jeroen Boer

ASUS had dit jaar in de vorm van de ZenBook UX305 naar eigen zeggen een immens populaire notebook. Reden genoeg dus voor een nieuwe variant met een snellere processor en een nieuwe kleur. Uiteraard heb ik de ZenBook UX305CA getest.

De UX305CA is een nieuwe variant van de UX305 die ik in februari getest heb. Qua behuizing is er geen verschil met de vorige UX305. Wel levert ASUS de ZenBook UX305CA nu in twee kleuren, zwart en Tital Gold. In tegenstelling tot de zwarte variant bevat de schermbehuizing van de gouden variant geen cirkelvorming patroon. De behuizing is vervaardigd uit aluminium en komt robuust over, er zijn geen plekken waar je de behuizing kunt indrukken. Ook het toetsenbord en de touchpad zijn hetzelfde als op de vorige variant. Het chiclet-toetsenbord tikt nog steeds uitstekend, maar is helaas niet voorzien van toetsverlichting. Jammer, want dat is echt een handige toevoeging. De ruime touchpad werkt prima, maar heeft wel een net iets te hoorbare klik. Lees ook: ASUS ZenBook UX305 - Dun, licht en fluisterstil.

 

© PXimport

De goudkleurige variant heeft geen cirkelvormig patroon op de achterkant.

ASUS brengt de ZenBook UX305CA in Nederland in drie uitvoeringen op de markt. Ik heb de goedkoopste uitvoering met een Full HD-scherm, 128 GB SSD en 4 GB RAM getest. Deze is beschikbaar in zwart en goud. Daarnaast is er een variant met een Full HD-scherm, 128 GB SSD in combinatie met 8 GB Ram die enkel in zwart te koop is. De duurste variant heeft een hoge resolutie-scherm en een 256 GB SSD in combinatie met 4 GB RAM. Qua aansluitingen krijg je in alle gevallen drie usb3.0-poorten, een micro-HDMI-aansluiting (versie 1.4) en een SD-kaartlezer. Net als bij de vorige uitvoering zit het RAM-geheugen vast gesoldeerd op het moederbord. De SSD is een M.2-exemplaar van Micron die gebruikt maakt van het SATA-protocol. Deze kun je eventueel verwisselen door een groter exemplaar.

Iets snellere processor

In alle uitvoeringen heeft ASUS dezelfde Core m3-6Y30 geplaatst. Dit is een energiezuinige processor uit Intels Skylake-generatie met een iets hogere kloksnelheid dan de Core M-5Y10 uit de vorige variant. In benchmarks is de UX305CA iets sneller, maar in de praktijk zul je hier niet veel van merken. De UX305CA is hiermee geschikt voor alle alledaagse werkzaamheden en dankzij de SSD voelt het geheel vlot aan. Intel heeft ook de geïntegreerde gpu onder handen genomen, maar uiteindelijk heb je hier in de praktijk weinig aan. Ondanks de toegenomen kracht is gamen nog steeds niet mogelijk. Jammer is dat de accuduur niet beter is geworden. Volgens ASUS heeft de UX305CA afhankelijk van het gebruik een accuduur tussen de acht en elf uur. Dat is erg optimistisch, een accutijd van zo'n zeven uur is een stuk realistischer.

 

© PXimport

Je krijgt een usb-netwerkadapter en een sleeve bij de ZenBook UX305CA.

Snellere communicatie

Een klein minpunt van de eerste ZenBook UX305 was dat de laptop geen 802.11ac ondersteunt. Begin dit jaar was dat nog niet zo erg, maar inmiddels is 802.11ac echt de standaard geworden. Gelukkig ondersteunt de UX305CA de nieuwe wifi-standaard. De gebruikte adapter is een Intel Wireless-AC 7265, een kaartje met twee antennes voor een maximale linksnelheid van 867 Mbit/s. Een verrassing is dat ook de bedrade netwerkaansluiting is verbeterd terwijl dat volgens de specificaties niet het geval is. Net als bij de eerste ZenBook UX305 vinden we een usb-netwerkadapter in de doos. In tegenstelling tot bij de vorige variant heeft ASUS nu gelukkig gekozen voor een gigabituitvoering. Dat is ook wel noodzakelijk: een beperking van 100 Mbit/s is echt niet meer van deze tijd.

Mat scherm

De eerste UX305 heb ik getest in de duurste variant met een hoge resolutiescherm, van de UX305CA heb ik de variant met een Full HD-scherm getest. Het 13,3inch-scherm maakt gebruik van een IPS-paneel met een resolutie van 1920 x 1080. De gebruikte technologie zorgt voor erg goede inkijkhoeken. Prettig is dat het scherm mat is afgewerkt waardoor je minder last hebt van invallend licht.

 

© PXimport

Het Full HD-scherm heeft prima inkijkhoeken.

Conclusie

ASUS heeft de populaire ZenBook UX305 in de vorm van de UX305CA een lichte update gegeven. In de basis gaat het om dezelfde notebook die opvalt door zijn goed afgewerkte behuizing en gebrek aan actieve koeling waardoor je stil je werk kunt doen. De gebruikte energiezuinige processor is nu een Core m3-6Y30 uit Intels nieuwste Skylake-generatie, maar is nog steeds geen snelheidsmonster. Toch kun je op de UX305CA prima werken en voelt de laptop door de SSD lekker snel aan. Het gebruikte Full HD-scherm is van prima kwaliteit en door de matte afwerking heb je weinig last van invallend licht. Prettig is dat de UX305CA nu ook in Nederland 802.11ac aan boord heeft en dat de meegeleverde netwerkadapter gigabit ondersteunt. Een meegeleverde sleeve maakt het pakket compleet. Jammer is dat de UX305CA net als zijn voorganger slechts 4 GB RAM heeft. Voor vijftig euro meer kun je nu wel kiezen voor een uitvoering met 8 GB RAM. De geteste instapuitvoering is met een prijs van 799 euro sowieso al vijftig euro duurder geworden ten opzichte van zijn directe voorganger. Dat komt door de zwakkere eurokoers ten opzichte van de dollar. Toch blijft de ZenBook UX305CA aantrekkelijk geprijsd.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Scherm

Dun, licht en stil

802.11ac

Minpunten

4GB RAM

Geen toetsverlichting

Conclusie

ASUS ZenBook UX305CA -------------------- **Prijs:** € 799,- **Processor:** Intel Core m3-6Y30 (dualcore 900 MHz) **Geheugen:** 4 GB RAM **Opslag:** 128 GB SSD **OS:** Windows 10 **Aansluitingen:** 3 x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, micro-HDMI, SD-kaartlezer, 10/100/1000-netwerkaansluiting (via usb) **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 32,4 x 22,6 x 1,2 cm **Gewicht:** 1,2 kg **Accu:** 45 Wh **Website:** [asus.com](http://www.asus.com/nl/Notebooks/ASUS_ZENBOOK_UX305LA/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten