Media automatisch afspelen in Windows 10 in- of uitschakelen

Door: Chwhynny Overbeeke | 13 december 2016 14:45

How To

In Windows 10 staat de functie voor automatisch afspelen standaard uitgeschakeld, zodat er bijvoorbeeld niet per ongeluk tijdens het inpluggen van een usb-stick een virus of malware naar je pc kan worden overgezet. Hier laten we zien hoe je automatisch afspelen in Windows 10 naar wens kunt instellen.

Automatisch afspelen is echter zeer handig omdat je hiermee kunt kiezen hoe Windows 10 met verwisselbare media omgaat, zoals een sd-kaart, usb-stick, of een externe dvd-speler of harde schijf.

Je kunt ervoor kiezen om bepaalde bestandstypen automatisch te importeren, mediabestanden af te spelen, of automatisch de Verkenner te openen zodat je kunt zien wat er op het verwisselbare apparaat staat.

Instellingen gebruiken

Wil je toch graag kiezen hoe Windows 10 automatisch met bepaalde media omgaat? Ga dan naar Instellingen > Apparaten en klik in het linkerpaneel op Automatisch afspelen.

In het rechterpaneel kun je de functie met een schakelaar aan- of uitzetten. Als de functie is ingeschakeld, kun je kiezen wat er moet gebeuren als er een verwisselbaar station herkend wordt, of als er een geheugenkaart gevonden wordt.

Open het Configuratiescherm en ga naar Hardware en geluiden. Klik in het rechterpaneel op Automatisch afspelen.

De opties in het drop-down menu zijn afhankelijk van de apps die er op je pc geïnstalleerd staan. Als je bijvoorbeeld de Dropbox app hebt, staat er een optie tussen om foto's en video's naar je Dropbox map te importeren. De standaardopties van Windows 10 zijn onder andere: openen in Windows Verkenner, afbeeldingen en video's importeren, afspelen in Windows Media Player, het station gebruiken voor bestandsgeschiedenis, of opslaginstellingen configureren. Je kunt er ook voor kiezen om elke keer handmatig een actie te selecteren.

De veiligste oplossing is nog altijd om elke keer handmatig aan te geven wat je wilt dat Windows doet. Als je het proces toch wilt automatiseren, kun je er het beste voor kiezen om de Verkenner te laten openen. Dan kun je voordat er iets geladen wordt zien of er iets verdachts tussen staat.

Configuratiescherm gebruiken

Als je meer controle over de automatisch afspelen functie wilt hebben, moet je het Configuratiescherm gebruiken in plaats van het minder uitgebreide Instellingen scherm.

Open het Configuratiescherm en ga naar Hardware en geluiden. Klik in het rechterpaneel op Automatisch afspelen. Je krijgt nu een veel uitgebreider scherm te zien met extra opties voor automatisch afspelen.

Hier kun je in dropdown-menu's per type kiezen wat er met verwisselbare media moet gebeuren, en hoe er met verschillende bestandstypen op deze media moet worden omgegaan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat foto's en video's die op een verwisselbare schijf niet automatisch moeten worden geopend, maar muziekbestanden juist wel. Je kunt aangeven wat er met een lege dvd moet gebeuren en of er iets anders moet gebeuren als er wel inhoud op staat. Hetzelfde geldt voor Blu-rays.

Tevens worden alle gekoppelde apparaten in dit scherm weergegeven. Hiervoor moet je bijna helemaal omlaag scrollen. Je kunt ook kiezen wat er gebeurt als je twee apparaten aan elkaar koppelt.

Wil je al je wijzigingen ongedaan maken, dan kan dat door helemaal onderaan in het Automatisch afspelen-venster de standaardinstellingen te herstellen.

0 Reactie(s) op: Media automatisch afspelen in Windows 10 in- of uitschakelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.